Bloembollen voor verschillend gebruik

Bloembollen voor verschillend gebruik
Geplaatst in: Bloembollen

Bij een groot gedeelte van de vakmensen ontbreekt kennis van bloembollen. Wij merken dat hoveniers/ architecten/ ontwerpers bloembollen niet automatisch in hun beplantingsplan meenemen. Ze zouden een ouderwetse uitstraling hebben en moeilijk toepasbaar zijn. 

Verschillende soorten bloembollen

Wij proberen actief hierin het tegendeel te bewijzen en zien dit als een uitdaging. Veel mensen kennen de tulp, narcis en de hyacint in de kleuren rood, wit, geel en blauw. Maar naast deze soorten zijn er nog vele varianten die goed toepasbaar zijn in de particuliere tuin of in het openbare groen. Deze bolgewassen variëren in kleur, vorm, hoogte en bloeitijd. Iedere cultivar heeft weer speciale eigenschappen die op de één of andere manier weer goed toepasbaar zijn voor een bepaalde situatie.

Veel mensen denken nog steeds dat alle bloembollen eenjarig zijn en dat ze ieder jaar vervangen dienen te worden. Dit is niet het geval, er bestaan namelijk vele meerjarige bloembollen die gezien kunnen worden als vaste planten. 

Bloembollen voor éénjarig gebruik

Hiermee bereik je een massaal kleureffect op bijvoorbeeld bloempotten, borders en wisselperken. Mooie groepen bloembollen kunnen de tuin vroeg in het voorjaar een extra kleur geven. Door verschillende groepen te maken met verschillende bloeiperiodes hou je een langere periode kleur in de tuin. Tulpen en hyacinten zijn hoofdzakelijk éénjarige bloembollen. Er zijn hier zeker uitzonderingen die wel meerdere jaren terug komen, met name de Darwin hybride groep, leliebloemige en botanische tulpen.

Kun je bloembollen als vaste plant zien?

Hiervoor maken we gebruik van bepaalde soorten bloembollen die na de bloei in de grond blijven en een aantal jaren terugkomen. Uiteraard zijn in deze situatie licht, warmte en bemesting voorwaarden voor deze meerjarige bloei. Eigenlijk volgen deze meerjarigen dezelfde cyclus als vaste planten. Meerjarige bollen maken vaak deel uit van een totaalplan van vaste planten en heesters. Soorten die hiervoor zijn getest zijn bijvoorbeeld bijzondere bolgewassen en narcissen, maar ook een groot aantal tulpen en hyacinten. 

Kunnen bloembollen jaarlijks terugkeren?

Verwilderingsbollen zijn bij uitstek gewassen die overblijven in de grond, zich vermeerderen en dus jaarlijks terugkomen. Voorwaarde is wel dat ze onder de juiste licht- en vochtomstandigheden worden geplant. Verwilderingsbollen kunnen prima in een border groeien, maar ze kunnen ook uitstekend worden gecombineerd met bomen, bodembedekkers en heesters. Sneeuwklokjes, narcissen, krokussen, scilla’s (sterhyacintjes) en talloze andere bollen en knollen die voor een groot gedeelte onder de stinzenplanten vallen zijn hiervoor geschikt. 

Bloembollen met korting voor hoveniers

Voor al deze verschillende toepassingen heeft Jac. Uittenbogaard & Zonen bv (JUB) leverancier van Inkoopgilde een breed assortiment aan bloembollen zowel verpakt in kleine hoeveelheden als in grootverpakkingen.

  • Mooie Combinaties: Dit zijn soorten bloembollen die goed bij elkaar passen qua bloeiperiode, hoogte, kleur en vorm.
  • Mengsels: Dit zijn verschillende soorten bloembollen die goed bij elkaar passen en een verschillende bloeiperiode hebben, zodat er een langdurige bloei ontstaat. Onze biodiversiteitsmengsels zijn erg in trek.
  • Losse bloembollen: Mooi assortiment losse bloembollen voor grote aantallen.


  • JUB Holland heeft in combinatie met Inkoopgilde exclusieve hovenierspakketten samengesteld. Benieuwd hoe deze eruit zien? Neem gerust contact op.

    10 months ago