Verlicht sfeervol een object in de tuin

Verlicht sfeervol een object in de tuin
Geplaatst in: Tuinverlichting

Verlichting is een sfeerbepalend element in de tuin, het wordt nog weleens onderschat hoeveel invloed dit heeft op het resultaat. Het verlichten van een tuin is iets dat er vaak bij wordt gedaan, maar wat op veel manieren kan worden ingericht. Dit is ook afhankelijk van wat je doel is met de verlichting, want een paadje verlichten is weer heel anders dan het verlichten van een object in de tuin. We bespreken in dit artikel het verlichten van objecten.Welke verlichting gebruik ik om een object te verlichten?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te kijken wat er verlicht zou moeten worden. Iedere lamp heeft bijvoorbeeld zijn eigen lichtbereik. De ene lamp heeft een brede lichtbundel en schijnt minder ver. En de andere lamp heeft een smalle lichtbundel en schijnt relatief gezien verder. Dit is van invloed op de keuze voor het type armatuur, het object moet immers verlicht kunnen worden. De vraag die gesteld moet worden is: Moet het object (bijv: boom, rots, reclamebord, schilderij) volledig verlicht worden of juist licht verlicht worden om het object subtiel naar voren te laten komen?

Daarnaast is het van belang om te kijken welke kleur licht er gebruikt wordt. Er zijn namelijk verschillende lichtkleuren, de ene is wat kouder dan de andere. Wanneer er bijvoorbeeld een logo verlicht moet worden kan er prima worden gekozen voor een helder koud licht. Voor sfeervolle verlichting van een plant of struik kan er dan weer goed gekozen worden voor warmer licht.

Hoe installeer ik de verlichting die een object verlicht?

Om een object te verlichten moet er een volledig verlichtingsplan gemaakt worden. Er wordt bij veel armaturen al rekening gehouden met meerdere soorten ondergrond, vaak kun je armaturen installeren in verschillende ondergronden zoals bestrating, hout, en zachte ondergronden zoals gras en zwarte grond. Hiervoor zijn uiteenlopende bevestigingsmaterialen nodig, welke in veel gevallen worden meegeleverd met de armaturen.

Het installeren van de verlichting kan heel opzichtig door de lamp letterlijk in beeld te zetten. Dit gebeurt vaak wanneer armaturen iets toevoegen aan het design van de tuin. Vaak gebruikt bij het verlichten van:

 • Rotsen, keien en stenen
 • Bomen en struiken
 • Kunstobjecten

 • Of als er iets frontaal verlichten moet, zoals:

 • Een schilderij
 • Beelden
 • Reclameborden
 • Een huisnummer

 • Het kan ook subtieler door de lamp in een struik te verbergen, in de grond te installeren of achter een opstaande rand te plaatsen. Zo behoudt de tuin zijn natuurlijke en landelijke uitstraling. De armatuur subtiel wegwerken wordt vaak gehanteerd bij objecten als:

 • Struiken
 • Bomen
 • Hagen
 • Kunstwerken
 • Boeddhabeelden

 • Ten slotte is de plaatsing van de lamp belangrijk. Het is zaak de lichtbundel zo in te stellen dat er niet in gekeken kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een pad in de tuin dat een lichtbundel kruist, niets vervelender dan wanneer je recht een lamp in kijkt. Daarbij gaat het ten koste van hetgeen je wilt uitlichten. Bij het installeren van een armatuur in een overkapping, pergola of een ander bouwwerk geldt dit vanzelfsprekend ook. Vaak zie je in dat geval dat de lamp boven in het bouwwerk wordt geïnstalleerd. Op die manier schijnt de lichtbron naar beneden en dus niet in de ogen van mensen die over het pad lopen Daarbij heeft het geen invloed op het object wat je wilt verlichten.

  Armaturen voor uitlichten van objecten

  Inkoopgilde is dealer van het merk Lightpro. Lightpro heeft een ruime collectie armaturen, denk hierbij aan wandverlichting, staande lampen, decklights, spots en uplights. Met name uplights en spots worden veel gebruikt voor het oplichten van objecten. Hieronder vindt u de producten van Lightpro voor het verlichten van objecten.

  Lightpro is dagelijks bezig met het optimaliseren van de producten en dienstverlening. De installatie van een lamp die doelgericht iets moet verlichten, wordt gezien als een uitdaging.br>

   
  Relevante producten
  10 months ago