Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Duurzaam tuinieren als hovenier

Natuurlijke hulpbronnen hebben niet het eeuwige leven. Dit gegeven maakt bij veel mensen van alles los over hoe wij eigenlijk in de natuur staan. Verspillend, onverschillig of in balans?

Wat is een duurzame tuin?

Op die laatste gedachte stoelt NL Greenlabel, opgericht door Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing. "We zijn toe aan een nieuwe beweging vanuit het groen," begint Lodewijk. "Kijk naar de natuur. Alles is daar in balans, alles heeft een doel. Een blad valt van de boom, maar blijft daar niet nutteloos liggen. Het dient als voeding voor de bodem, en alles wat daar in leeft. En komt uiteindelijk weer bij de boom terug. Die balans met de natuur -het nemen maar vooral weer teruggeven- zijn wij als mensen een beetje kwijt."

duurzame hovenier

Duurzame buitenproducten en materialen

NL Greenlabel is in 2012 opgericht met als doel het aantonen van duurzaamheid voor groene (buiten)producten en materialen. "Wij proberen zo veel mogelijk kennis en producten bij elkaar te brengen, om tot een duurzaam en groen concept te komen. Uitvoerbaar en bijzonder leefbaar."

Zoals op een deel van het terrein van de Floriade in Venlo, waar het eerste project van NL Greenlabel werd gerealiseerd in de vorm van een zeer complete proeftuin van 1000 m2. "We hebben daar een staaltje van ons kunnen laten zien. Inmiddels zijn we al veel verder, met door het hele land diverse projecten. Onder andere de woonwijk Oppe Brik in de gemeente Beesel, een solarpark in Hengelo en de schooltuin van de St. Martinusschool in Megchelen."

Duurzaamheidspaspoort voor in de tuin

"Verder hebben we samen met Royal HaskoningDHV een Duurzaamheidspaspoort ontwikkeld. Een wasmachine krijgt een energielabel, een huis tegenwoordig ook, maar hoe zit het met voorwerpen die hoveniers gebruiken? Het Duurzaamheidspaspoort biedt voor producten, materialen, planten of projecten in één oogopslag de duurzaamheidsscore op een schaal van A naar G. Waarbij A staat voor de best haalbare duurzaamheid. Daarbij kijken we niet alleen naar het product, maar naar het totale concept van dat product. Een boom kan wel netjes volgens de regels geplant en gekapt zijn, maar hoe zit het met het vervoer van die boom? En de verwerking tot bijvoorbeeld een mooie tafel? Als dat gebeurt met meer verkwisting dan nodig, is de winst weg. Dat willen wij als NL Greenlabel voorkomen door de consument te laten kiezen op basis van onze labels. Koop je een A-label product, dan weet je zeker dat het van begin tot het einde met de meest duurzame middelen is geproduceerd. Of het nu gaat om een tegel of een hele woonwijk."

Voorbeeld: duurzaamheidsrapport (PDF)

Duurzame hovenier

Het Gebiedslabel is de tweede 'meetlat' van NL Greenlabel. "Het Gebiedslabel geeft inzicht in de duurzaamheid van een buitenruimte. Dat kan een bedrijventerrein zijn, een park maar ook een woonwijk. Ook dan kijken we weer naar diverse factoren als biodiversiteit en de relatie tussen mens en omgeving, zodat er vanaf de start van de aanleg een goede keuze gemaakt kan worden. Ons initiatief is inmiddels beloond met een Green Deal van de Overheid."

Echt duurzame gebiedsontwikkeling en het maken van klimaatbestendige ontwerpen vraagt om duurzaam bouwen en planten. NL Greenlabel heeft daartoe een platform bedacht waar consumenten en experts bijeenkomen om kennis en ervaring uit te wisselen: de NL Greenlabel Academy. "We bieden trainingen aan in het 'omdenken' naar duurzaamheid en hoe dit vorm te geven in de dagelijkse praktijk. Hoe onderscheid je je als hovenier in duurzaamheid, hoe maak ik de vertaalslag naar de producten en diensten die ik nu aanbied, hoe kan ik dit gebruiken als verkoopstrategie? Dat en nog veel meer wordt op een toegankelijke manier uiteengezet door onze experts in diverse masterclasses. Alles voor een groene toekomst.'

Aanmelden voor de NL Greenlabel Academy via academy@nlgreenlabel.nl

Verwante informatie

Biologische reinigingsmiddelen

bionyx

Lees meer: duurzame reinigingsmiddelen

Bosgecompenseerd gas

bosgecompenseerd gas

Lees meer: wat is bos gecompenseerd gas?

Olivijn breekt CO2 af

greensand

Lees meer: olivijn breekt CO2 af

inkoopgilde

Financieel voordeel, kennis en advies.

Inkoopgilde is meer dan alleen korting en financieel voordeel. Door de kennis van onze leveranciers te bundelen, voorzien wij hoveniers van kennis en advies. Voor leden van Inkoopgilde hebben wij het servicedesk ontwikkelt. Zodra u zich heeft aangemeld kunt u gebruik maken van extra faciliteiten. Dit werkt als volgt:

  • U neemt contact op met Inkoopgilde en u legt uw vraagstuk voor. Soms kunnen we u direct adviseren rond het vraagstuk en wanneer er geen adviseurs ingeschakeld hoeven te worden, zijn hieraan geen kosten verbonden
  • Wij inventariseren uw vraag en leggen deze voor aan de adviseurs van Inkoopgilde: belangrijk is dat u meteen die adviseur treft die over de juiste expertise beschikt
  • De eerste twee adviesuren zijn gratis, daarna brengen wij u exact in kaart wat de kosten zijn voor de extra dienstverlening.

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chatbericht. Klik rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!