Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

greenSand olivijn breekt C02 uitstoot af

Het lijkt haast te mooi om waar te zijn; zo simpel is het meewerken aan het stoppen van klimaatverandering. Maar er is werkelijk een oplossing die iedereen kan toepassen. Van je bloempot tot het stadsplantsoen. En zelfs groter.

greenSand is ontstaan op 12 mei 2008. "Ik was op dat moment in China", vertelt initiatiefnemer en directeur Eddy Wijnker. "Tijdens een aardbeving op die dag kreeg ik bijna een steen op mijn hoofd. Bij nadere bestudering vond ik die steen best mooi en heb hem meegenomen naar Nederland. Daar heb ik uitgezocht wat voor steen het was. Dat bleek olivijn. En het bleek ook dat emeritus hoogleraar dr. Olaf Schuiling bezig was met een onderzoek naar de eigenschappen van de steen. Omdat deze méér in zich bleek te hebben dan alleen een mooie buitenkant en een relatief zwaar gewicht."

greensand olivijn 

Olivijn vangt CO2 op uit de lucht

De bijzondere eigenschap van de steen is de mogelijkheid tot het afbreken van CO2. "Olivijn is een magnesiumsilicaat met relatief veel ijzer dat oxideert. Je komt het overal ter wereld in het aardoppervlak tegen. In China, maar bijvoorbeeld ook in Spanje en Noorwegen. Daar ligt het gewoon voor het oprapen. In Nederland zien we het niet zo snel: het zit er wel, maar op twaalf kilometer diepte."

"Olivijn is het natuurlijke antwoord van de aarde op een ander natuurlijk fenomeen: de opwarming van onze planeet door het broeikaseffect. In de loop van het bestaan van onze planeet kwam en ging de opwarming in een vrij constant golvende beweging, door het stijgen en dalen van het CO2 niveau in de atmosfeer. Een serie vulkanische uitbarstingen over de hele aarde verhoogt het CO2 gehalte, waarna de aarde die weer afbreekt met de oplossingen die in haarzelf besloten liggen. Onder andere met olivijn."

Het principe werkt heel eenvoudig. "Als olivijn in contact komt met water, onttrekt het CO2 uit het water en valt uiteen in zand, magnesium, bicarbonaat en ijzer. Magnesium vinden plantjes heel lekker, waarmee het dient als goede voeding voor de grond. Bicarbonaat verdwijnt als waterige oplossing uiteindelijk naar de zee, waar het de verzuring neutraliseert en zee- en schaaldieren het gebruiken voor de bouw van schelpen. Deze schelpen vormen uiteindelijk kalk(steen) waarin de CO2 -mits onberoerd- voor duizenden jaren ligt opgeslagen."

Bicarbonaten gaan verzuring van de grond tegen

"De bicarbonaten gaan in de vorm van kalk ook verzuring van de grond tegen. Daardoor stijgt de pH waarde en is het dus bij uitstek geschikt om in je bloempot te strooien, in plaats van de oude aarde te vervangen. En ook een verzuurde tuin is gek op dat biocarbonaat, dat we als greenSand op de markt brengen. En wat dacht je van bouwgrond en grasland? In plaats van kalk kunnen boeren ook zonder problemen greenSand strooien. Goed voor de grond en een weldaad voor het milieu."

In de jaren zeventig is al onderzoek gedaan naar het CO2-afbrekende vermogen van olivijn. Destijds speelde de milieuproblematiek echter nog niet zo'n belangrijke rol als vandaag, en kreeg de bijzondere werking van olivijn nauwelijks serieuze aandacht. "Dat is nu wel anders. Wij leven momenteel in een ijstijd waarin de aarde bezig zichzelf weer op te warmen. Met inzet van het broeikaseffect. Zoals gezegd is dat een natuurlijk proces, maar wij versnellen dat door onze industrie, onze auto's en onze manier van afvalverwerking. Omdat klimaatverandering grote gevolgen heeft voor mens, dier en milieu, vindt olivijn nu haar ware bestemming: het op eenvoudige wijze helpen met het afbreken van CO2."

olivijn greensand

greenSand o.a. te gebruiken als brekerszand

greenSand is verkrijgbaar in diverse soorten voor verschillende toepassingen. "Bijvoorbeeld als brekerszand bij het aanleggen van straten. Daar doet het tussen de stenen zijn werk, maar de regen spoelt het ook in de grond, zodat het extra effect heeft. We verkopen greenSand in handzame busjes voor de particulier die het op zijn balkon, in de bloempot of in de tuin wil gebruiken en voor de hovenier in bijna alle denkbare maten steen of als poeder. We werken samen met Deltaris substraten in Maasland om tot nog meer toepassingen te komen. Inmiddels gebruiken tal van particulieren, kleine en grote hoveniers en greenSand. We hebben mensen die één zakje afnemen of in bigbags los gestort, maar ook klanten als ProRail, Rijkswaterstaat en diverse gemeentes, die graag mee willen werken aan het stoppen van het te snelle broeikaseffect."

Voordelen gebruik greenSand in de tuin

 • Stabiliseert de PH waarde van de grond (PH waarde wordt hoger door magnesium)
 • Levert belangrijke voedingsstoffen (magnesium, mangaan en ijzer)
 • Gaat verzuring van de grond tegen (geen kalk meer strooien)
 • Verwijderd groen aanslag van stenen en tegels
 • Gladheidsbestrijding op terras en pad

Toepassingen greenSand olivijn

Olivijn is door greenSand onder andere toegepast in:

 • Brekerszand
 • Split
 • Tuinaarde
 • Potgrond

Duurzaamheid voorop

"Natuurlijk zit er een verdienmodel achter greenSand; we moeten ons bedrijf immers financieel gezond kunnen laten draaien. Maar we houden de marges bewust klein. Twintig procent van onze winst verspreiden wij via de greenSand Foundation in de tropen en drie procent wordt besteed aan CO2 promotie en wetenschappelijk onderzoek. 

"Veel mensen denken dat het te mooi is om waar te zijn. Dat het echt zo simpel is om zelf iets te doen aan het broeikaseffect. Diverse universiteiten en laboratoria hebben het echter getest, en ze komen allemaal tot het zelfde resultaat: het werkt echt!"

Adresgegevens: greenSand -  tussen de Havens 1, Enkhuizen - Tel (020)2601075 - Info@greensand.nl - www.greensand.nl 

Verwante informatie

Biologische reinigingsmiddelen

bionyx

Lees meer: duurzame reinigingsmiddelen

Bosgecompenseerd gas

bosgecompenseerd gas

Lees meer: wat is bos gecompenseerd gas?

Verwildering bloembollen

bloembollen

Lees meer: bloembollen voor verschillend gebruik

inkoopgilde

Financieel voordeel, kennis en advies.

Inkoopgilde is meer dan alleen korting en financieel voordeel. Door de kennis van onze leveranciers te bundelen, voorzien wij hoveniers van kennis en advies. Voor leden van Inkoopgilde hebben wij het servicedesk ontwikkelt. Zodra u zich heeft aangemeld kunt u gebruik maken van extra faciliteiten. Dit werkt als volgt:

 • U neemt contact op met Inkoopgilde en u legt uw vraagstuk voor. Soms kunnen we u direct adviseren rond het vraagstuk en wanneer er geen adviseurs ingeschakeld hoeven te worden, zijn hieraan geen kosten verbonden
 • Wij inventariseren uw vraag en leggen deze voor aan de adviseurs van Inkoopgilde: belangrijk is dat u meteen die adviseur treft die over de juiste expertise beschikt
 • De eerste twee adviesuren zijn gratis, daarna brengen wij u exact in kaart wat de kosten zijn voor de extra dienstverlening. 

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chatbericht. Klik rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!