Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Levende tuin: kans voor hoveniersbedrijven

Groen draagt bij aan de kwaliteit van de leefomgeving, de biodiversiteit en de gezondheid van mensen. Steeds meer bewustwording ontstaat datdat groen niet alleen decoratie meer is. Het is inderdaad mooi om naar te kijken, maar de baten van groen reiken veel verder. 

De levende tuin en duurzaamheid 

Een stenen tuin is uit. Wie wil er nu een dode tuin? Ook in de tuin is het van belang de juiste balans te vinden tussen grijs en groen. Branchevereniging VHG heeft het handboek De Levende Tuin uitgebracht. Het is een handboek geworden met tal van tips voor de hovenier, die bijdragen aan meer duurzaamheid
in de tuin. 

Inmiddels hebben veel hoveniers het concept van De Levende Tuin omarmd. Duurzaamheid wordt hierin concreet gemaakt met creatieve toepassingen op het gebied van Water, Bodem, Voedsel, Dieren en Energie. Het handboek van De Levende Tuin, dat gebruikt kan worden in gesprekken met klanten en potentiële klanten, biedt volop inspiratie.

Daarnaast zijn er videoclips, bedoeld voor zowel de professional als voor de tuineigenaar. Op Facebook is er de pagina van LangLevendeTuin. Ook hier zijn vele leuke weetjes te vinden over wat er met duurzaamheid in de tuin allemaal kan. Bovendien kan je in de Tuinen van Appeltern de inspiratietuin bezoeken.

Inspiratie voor hoveniers bij de levende tuin

Hoveniers kunnen op tal van plaatsen terecht om inspiratie op te doen voor de levende tuin:

Praktische voorbeelden bij de levende tuin

Dichte schuttingen maken het in de zomer erg heet. In een dichtgeslagen grond kunnen planten moeilijk gedijen. Waar laat je het regenwater? Hoe zorg je ervoor, dat de klant. zijn wens om vogels in de tuin te krijgen vervuld ziet? Of zelf aardbeien of ander groente en fruit in zijn tuin kan kweken? Als hovenier
heb je verstand van groen en heb je de creativiteit om aan al deze wensen invulling te geven. Op verschillende manieren en afgestemd op de beschikbare oppervlakte en budget. Deze principes gelden voor de aanleg als het onderhoud van de tuin.

Praktische voorbeelden van de levende tuin zijn er genoeg zoals:

  • Een boom als een natuurlijke parasol. Onder de kruin kan het tot 15 graden koeler zijn dan in de onbeschutte omgeving.
  • De omheining leeft mee. De levende tuin is geen onneembare vesting en zeker niet voor dieren.
  • Afkoppelen van hemelwater en opvang in de vijver
  • De bij krijgt het steeds moeilijker en wordt in haar voortbestaan bedreigd. Hoe geef je de bij meer ruimte?
  • aantrekken van vlinders in de tuin of van vogels

Greenlabel

Het concept van De Levende Tuin van Branchevereniging VHG is een voorbeeld van duurzaam tuinieren of duurzaam hovenieren. Je creëert en onderhoudt een tuin, waarin de elementen water, bodem, energie, voedsel en fauna in balans zijn. De tijd van ‘gooi de tuin maar vol met stenen’ is voorbij. Uit een recent tuinbelevingsonderzoek kwam naar voren dat klanten iets met duurzaamheid in hun tuin willen. Door toepassing van het concept van De Levende Tuin krijgen ze dat.

De combinatie met duurzame materialen is dan ook snel gemaakt. Branchevereniging VHG is samen met NL Greenlabel momenteel bezig met het ontwikkelen van een paspoort voor duurzame buitenruimtes. Dit biedt een prachtige kans om duurzaamheid zichtbaar te maken. Als hovenier moet je er juist nu voor zorgen dat je duurzaamheid in je werk inbouwt, wil je je echt onderscheiden. Binnen afzienbare tijd  zal de klant dat namelijk als vanzelfsprekend beschouwen. 

Meer over duurzaamheidsrapport

Verwante informatie

Biologische reinigingsmiddelen

bionyx

Lees meer: duurzame reinigingsmiddelen

Bosgecompenseerd gas

bosgecompenseerd gas

Lees meer: wat is bos gecompenseerd gas?

Olivijn breekt CO2 af

greensand

Lees meer: olivijn breekt CO2 af

inkoopgilde

Financieel voordeel, kennis en advies.

Inkoopgilde is meer dan alleen korting en financieel voordeel. Door de kennis van onze leveranciers te bundelen, voorzien wij hoveniers van kennis en advies. Voor leden van Inkoopgilde hebben wij het servicedesk ontwikkelt. Zodra u zich heeft aangemeld kunt u gebruik maken van extra faciliteiten. Dit werkt als volgt:

  • U neemt contact op met Inkoopgilde en u legt uw vraagstuk voor. Soms kunnen we u direct adviseren rond het vraagstuk en wanneer er geen adviseurs ingeschakeld hoeven te worden, zijn hieraan geen kosten verbonden
  • Wij inventariseren uw vraag en leggen deze voor aan de adviseurs van Inkoopgilde: belangrijk is dat u meteen die adviseur treft die over de juiste expertise beschikt
  • De eerste twee adviesuren zijn gratis, daarna brengen wij u exact in kaart wat de kosten zijn voor de extra dienstverlening.

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chatbericht. Klik rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!