Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Prairie Tuinen

Een trend die een blijvertje lijkt te worden is de prairietuin. De essentie van een prairietuin is de juiste combinatie van planten en siergrassen die over het gehele plantvak in wisselende samenstelling terugkomen. En die vervolgens in concurrentie jarenlang kunnen groeien. Opvallend element zijn de grassen die een belangrijke plaats innemen.

Wat is een prairietuin? 

De prairietuin is geïnspireerd op de prairies van Noord-Amerika, waar veel grassen groeien in combinatie met bloeiende vaste planten. Bij kwekers in Nederland ontstond op een goed moment het idee om die Noord-Amerikaanse prairies te vertalen naar de Nederlandse siertuin. 

Onderhoudsvrije tuin met beplanting

Een prairietuin is een onderhoudsarm beplantingssysteem, waarbij een natuurlijk evenwicht ontstaat tussen planten. Het beplantingsconcept wijkt af van de traditionele beplantingswijze, doordat geen groepen van eenzelfde plant worden neergezet zoals bijvoorbeeld in borderbeplanting, maar dat planten over de gehele oppervlakte terugkomen in verschillende combinaties. 

De combinaties van sterke vaste planten en siergrassen geeft vijf tot zes keer per jaar een volledig ander beeld in kleur en structuur.Het beeld is het hele jaar rond aantrekkelijk. Een prairietuin is een stabiel systeem dat weinig tot geen onkruid toelaat, omdat de planten diep wortelend zijn. De bovenste acht centimeter wordt namelijk afgedekt met een laag Prairieva, dat is een uniek mengsel van lavagesteente. Hierdoor krijgt het onkruid minder kans om te kiemen en lopen de planten eerder uit dan in een traditionele border. 

Een bijkomend voordeel is dat de planten dankzij hun diepe wortelgestel en de goede vochthuishouding van Prairieva, geen last hebben van droge zomers. En om het de hovenier gemakkelijk te maken hebben we dertig mooi uitgebalanceerde mengsels gemaakt van vaste planten en siergrassen. Daar hoeft hij bij het beplantingsschema zijn hoofd dus niet over te breken.

Voordelen prairiebeplanting 

- Een natuurlijk beeld, elk seizoen weer anders
- Veel belevingswaarde voor relatief weinig onderhoud
- Trekt bijen, vlinders en andere insecten aan
- Geen bestrijdingsmiddelen nodig
- Geen beregening nodig door het afdekken van de grond met Prairieva

Waar toe te passen?

- Geschikt voor open, zonnige terreinen; er moet zeker een halve dag zon zijn (dus terreinen op het zuiden, oosten en westen gericht)
- Zowel voor grote als kleine oppervlaktes toepasbaar

Siergrassen en beplanting inkopen voor prairietuin?

Er zijn diverse leveranciers bij Inkoopgilde aangesloten die u van beplanting kunnen voorzien:


Beplanting kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op beplanting

De gemiddelde besparing van leden op beplanting is: 2% - ook besparen?

 Verwante informatie