Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Wat betekent verstedelijking voor hoveniers?

Mensen vinden het prettig om in groepen te leven. Een gevoel van samenzijn is iets dat al sinds mensenheugenis belangrijk is. Vroeger communes, later op het platteland, daarna werden het dorpen en die dorpen werden weer steden. Dit proces dat al eeuwen bezig is wordt ook wel verstedelijking genoemd. Een ander woord voor verstedelijking is ‘urbanisatie’. Het betekent letterlijk de trek van platteland naar stad. Mensen zoeken elkaar op, steden blijven hierdoor maar groeien. Immers, de aantrekkingskracht wordt groter naarmate de stad groeit. Het lijkt zo in een oneindig proces te geraken.

Verstedelijking en economie

Het feit dat mensen elkaar opzoeken gaat verder dan slechts een gevoel voor samenzijn. Natuurlijk is dit ooit zo begonnen, alleen is maar alleen. En lang geleden was ‘alleen zijn’ zelfs gevaarlijk te noemen.

Vroeger waren dorpen vooral bezig met het verbouwen en produceren van voedsel. Het dorp werd hierdoor voorzien van voedsel, de eerste handelaren kwamen zo opzetten. Maar het verbouwen van voedsel werd alsmaar eenvoudiger. Eerst waren er veel mensen nodig om bijvoorbeeld een oogst binnen te halen, later werd dit makkelijker door de opkomst van betere technieken en geavanceerder materiaal. Gevolg was dat er meer voedsel kon worden geproduceerd dan nodig. Er waren mensen die zich niet met de verbouw van voedsel bezighielden, maar toch was er ook voor hen eten. Uiteraard door middel van ruilhandel.

Zo ontstond de eerste stad. Een plaats waar mensen, die het verbouwen van voedsel aan het platteland overlieten, zich vestigden. En daardoor hadden zij hun handen vrij voor andere zaken zoals onderwijs, cultuur, wetenschap etc.

De verdeling was duidelijk. Het platteland zorgde voor voedsel, in de stad werd gewerkt aan de toekomst. Om iets te bereiken, moest je in de stad zijn. Economische vooruitgang en stad gaan hand in hand.

verstedelijkingFoto: Sempergreen

Verstedelijking en ecologie

Ecologische vraagstukken kunnen, in tegenstelling tot economische vraagstukken, bogen op een stuk minder bewustzijn. Feit is dat het er eerder niet zo nauw aan toe ging met ecologische aspecten. Niet op het platteland, niet in de stad. Nergens. Dit heeft wellicht te maken met overlevingsdrang. Zolang de ecologie van de mens geen direct gevaar opleverde, keek je er niet naar om. Heel anders dan wanneer je geen brood hebt om te eten, dan ga je vanzelf op zoek naar brood.

Maar de laatste tijd lijkt een ommezwaai te hebben plaatsgevonden. Hier en daar worden de gevolgen zichtbaar van verstedelijking met betrekking op bijvoorbeeld het ecosysteem van de mens. Steden worden te groot en warmen letterlijk meer op dan ons lief is. En niet alleen mensen ondervinden last van bijvoorbeeld veel CO2-uitstoot. Ook het leefgebied van vogels, bijen en vlinders wordt flink ingeperkt door het alsmaar voller bouwen van steden.

Economische en ecologische vraagstukken in steden

Het woord ‘ecologie’ lijkt veel op ‘economie’. Maar als het op verstedelijking aankomt, zijn deze twee termen behoorlijk met elkaar in strijd.

Economie is uiteraard een belangrijk onderdeel van onze samenleving en zal dat ook altijd blijven. Maar het moge duidelijk zijn dat de economische voordelen van verstedelijking langzaam maar zeker hele andere problemen oplevert. Hoe zal de toekomst van verstedelijking eruitzien? Zijn steden (en de wereld) nog wel gebaat bij meer groei? Of moet er op zoek worden gegaan naar oplossingen en/of alternatieven? En moet GROEI vervangen worden door GROEN?

Verwante informatie 

inkoopgilde

Groendaken kopen als professional in:

 • Groningen 
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland 

Besparen op groendaken

De gemiddelde besparing van leden op groendaken is: 5% 

Meer over Sempergreen

Chatbericht 

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chatbericht. Klik rechtsonder. 

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!