Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Water in de tuin: een kans of een last?

Nederland weet wat water is. We leven met water, onder en boven ons. En we krijgen er, mede door de klimaatverandering, steeds meer te maken. Moeten we dat nu zien als lust of last?

Water een kans of een last? 

"Lust", zegt Lodewijk Hoekstra, jarenlang het gezicht van Eigen Huis en Tuin en nu eigenaar van NL Greenlabel. "Water is geweldig. Het geeft leven, het zorgt voor diversiteit. Maar je moet er wel goed mee omgaan."

"En dat pakken we nu niet altijd even handig aan", vervolgt hij. "We zitten in een periode waarin het cultiveren van de natuur een trend is. We betegelen of bestraten, bouwen vol, harken alles netjes aan - het grenst welhaast aan een netheidscomplex. Maar of dat slim is? Als deze trend doorzet, laten we geen ruimte meer over voor natuurlijke processen die zo nodig zijn om de balans te bewaren. De natuur wordt door de mens weggedrukt onder bestrating, volgegooid met beton en met de bladblazer naar bakken gedirigeerd om door de gemeentereinigingsdienst te laten ophalen."

greensandd

Geef hemelwater aandacht

 "Daarbij gaan we te laconiek om met dingen die in onze ogen vanzelfsprekend zijn. Zoals water: het is er toch genoeg, waarom zou je er aandacht aan besteden? Dus hup, zó het riool in. Riolen die op termijn - mede door klimaatverandering - steeds vaker overstromen door de grote hoeveelheden die eigenlijk verwerkt hadden kunnen worden door de natuur."

NL Greenlabel laat juist zien dat je een leefomgeving in cultuur kunt brengen op een manier die recht doet aan de natuur en haar ecosysteem. "Laat de natuur - uiteraard tot op zeker hoogte - haar gang gaan. En geniet er van. In mijn tuin ligt een vijver waar in de loop van de tijd een heel ecosysteem in en omheen is ontstaan. Dat varieert van kikkers en kleine waterdiertjes tot planten en bloemen die zich prettig voelen in een nattere omgeving. Het geheel geeft een geweldige aanblik van leven en beweging waar je uren naar kunt kijken."

Wees als hovenier de inspirator 

"Groeninspirator zijn: dat wil ik elke hovenier aanraden. Nu laten klanten als tuineigenaren, gemeentes en overheden de inspiratie graag over aan de heersende trends. Dat betekent te vaak: gebruik van dode materialen als tegels en beton en over-gecultiveerd en strak aangeharkt groen. Het is aan de hovenier om daar een kentering in te brengen. Inspireer de klant met mooie en nuttige planten, bomen en duurzame materialen, wees ambassadeur van het vanzelfsprekende en geef alle natuurlijke elementen als water, licht en temperatuur hun rechtmatige plek terug. Zorg kortom voor de diversiteit waar dieren en insecten zich thuis voelen. En wist je dat er op planten en ander groen een grotere marge zit dan op dode materialen? Het is dus ook nog eens goed voor de portemonnee."

Verwante informatie 

Verschillend gebruik

bloembollen

Lees meer: verschillend gebruik van bloembollen

Olivijn

greensandd

Lees meer: olivijn breekt Co2 af

Duurzaam

besparen

Lees meer: meer over duurzaamheid

inkoopgilde

Kennis en geld besparen voor hoveniers

Inkoopgilde is meer dan korting en financieel voordeel. Inkoopgilde biedt hoveniers extra service, advies en begeleiding. Tal van adviseurs en leveranciers hebben wij gecontracteerd om uw bedrijf beter of sterker te maken. Zo hebben wij o.a. voor u meer artikelen over duurzaamheid.  

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!