Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Inkooporganisatie voor hoveniers tuincentra en kwekers

Inkoopgilde is een collectief voor hoveniers dat is ontstaan vanuit de gedachte dat samenwerken voordelen biedt. Aangesloten hoveniers kunnen voordeliger planten inkopen, maar bijvoorbeeld ook korting krijgen op energie en verzekeringen. Ook kunnen ze terecht voor informatie en advies. Gert Jan Stevens: „We willen onze nek uitsteken voor de hovenier.”

Gezamenlijke inkoop is in de tuincentrumbranche al behoorlijk gemeengoed. In de hovenierssector, waar bedrijven veelal projectmatig en onderscheidend van elkaar bezig zijn, zijn ondernemers over het algemeen iets terughoudender. Toch ontstaan ook in deze branche steeds meer gezamenlijke initiatieven. Niet in de laatste plaats doordat ondernemers de voordelen inzien van gezamenlijke inkoop en kennisdeling.
Inkoopgilde uit Hoogeveen timmert al vanaf 2011 aan de weg en is een initiatief van Pieter van der Linden van GreenSales Pieter van der Linden in Noordscheschut. Samen met Arjan Breedveld, marketing director bij NDC Mediagroep, is hij eigenaar van de coöperatie. De dagelijkse leiding is in handen van Gert Jan Stevens, commercieel medewerker binnen- en buitendienst.

Hij vertelt dat hoveniers zich voor 330 euro per jaar - de eerste twee jaar geldt een gereduceerd tarief van 165 euro - kunnen aansluiten bij Inkoopgilde. In ruil daarvoor krijgen ze korting op producten als planten, meststoffen, gereedschappen en machines, maar bijvoorbeeld ook op verzekeringen en telefoon- en energiekosten. „Doel is om het collectief zo groot mogelijk te maken, zodat de hoveniers zoveel mogelijk voordeel kunnen behalen.”

Waar kan ik op besparen?

 

 personeel groene sector

Daarnaast voorziet Inkoopgilde hoveniers van informatie en advies in de vorm van nieuwsberichten en artikelen. De onderwerpen zijn daarbij heel divers: hoe kan ik mijn omzet verhogen, hoe leg ik een groendak aan, welke gevolgen heeft de afschaffing van de VAR? Bovendien organiseert Inkoopgilde vanaf komend najaar workshops. „Ondernemen betekent tegenwoordig kennisdeling.”

Hoewel Inkoopgilde eerst vooral in de noordelijke provincies actief was, zitten de aangesloten hoveniers en leveranciers nu verspreid over heel Nederland. Inmiddels hebben zo’n 200 hoveniers zich aangesloten. Daaronder ook tuincentra en boomkwekers, omdat er ook bedrijven zijn die meerdere takken van sport beoefenen. Het merendeel bestaat echter uit bedrijven die zich puur richten op de aanleg en het onderhoud van groen.

Op de stoel van de hovenier

Stevens benadrukt dat Inkoopgilde is ontstaan om de hovenier tegemoet te komen en niet om er geld aan te verdienen. „Hoveniers zijn hardwerkende mensen die heel goed zijn in hun vak. Maar als je zestig uur per week werkt, kom je aan veel dingen niet toe. Daarom willen gaan wij op de stoel van de hovenier zitten. En natuurlijk moet elk bedrijf geld verdienen, maar de insteek is om de hovenier te voorzien van voordeel en informatie.”

Voor de planten kunnen de hoveniers terecht bij GreenSales in Noordscheschut en bij Garden Plant in Venlo. Stevens geeft toe dat er nog wel moet worden gewerkt aan uitbreiding van het aantal plantenaanbieders. „Op dit moment kan een Zeeuwse hovenier alleen in Drenthe of Limburg terecht. Dat is natuurlijk niet ideaal, maar we werken aan een landelijke dekking.” De voorkeur gaat daarbij uit naar cash & carry’s en niet zozeer naar boomkwekers. „Waarom? Omdat de meeste hoveniers bij cash & carry’s inkopen.”

hoveniersdienst

Als een bedrijf lid wordt van Inkoopgilde, wordt het geïntroduceerd bij de aangesloten leveranciers. Vervolgens kan er direct zaken worden gedaan; Inkoopgilde zit daar niet meer tussen. Ook de levering van planten en het transport gaan buiten Inkoopgilde om. „Bedrijven hebben het al druk genoeg en zitten niet te wachten op een extra schakel. Als ze iets nodig hebben, moeten ze het direct kunnen bestellen of ophalen. Wij bemiddelen alleen.” Dat houdt ook in dat de cash & carry’s zelf verantwoordelijk zijn voor de garanties. „Het enige verschil is dat de aangesloten hoveniers extra korting krijgen.”

 Korting bij o.a. Wildkamp, Boels en Sempergreen

Stevens merkt dat hoveniers het initiatief waarderen, maar dat er ook bedrijven zijn die denken dat ze te groot of te klein zijn voor Inkoopgilde. „Dat proberen we te ontkrachten; het is voor iedereen.” Ook weet hij dat veel hoveniers vertrouwd zijn met hun vaste leveranciers. „We verwachten ook niet dat je met elke leverancier zaken doet. Iedereen heeft wel een buurman of kennis waar hij een goed gevoel bij heeft. Maar er zijn ook leveranciers waar je niet echt een binding mee hebt. En dan zou je eens uit je comfortzone kunnen stappen.” Iedere leverancier hanteert volgens Stevens zijn eigen kortingen. Zo krijgen leden bij Wildkamp 13% korting, geldt bij Boels een korting van 25%, geeft Sempergreen 5% korting op groendaken en krijgen hoveniers bij GreenSales en Queens Grass 2% korting. „Als je bijvoorbeeld voor 2.500 euro bij Wildkamp koopt, heb je het lidmaatschap er al uit. Ook zijn er hoveniers die wel 2.500 euro per jaar besparen op verzekeringen.”

Ik wil ook besparen

 

 wildkamp filialen

Steeds meer hoveniers

Stevens merkt dat de animo voor Inkoopgilde toeneemt. Zo ziet hij dat de website steeds beter wordt bezocht. „Waar we voorheen zo’n 200 bezoekers per maand hadden, zijn dat er nu bijna 1.200!” Hoewel hij hier tevreden over is, heeft hij het gevoel dat er nog meer groei mogelijk is. „Hoe groter het collectief, hoe interessanter het is voor de hoveniers en leveranciers.” Ook zou hij graag zien dat alle leveranciers de kortingen overzichtelijk op de factuur zetten, zodat de hovenier aan het eind van het jaar een goed beeld heeft van wat hij heeft bespaard. „Maar ik ben zeker blij met waar we nu staan. En zolang hoveniers zich aanmelden en daar enthousiast van worden, ga ik ervan uit dat we iets bieden dat aanspreekt!”

Kennis en geld besparen voor hoveniers

Inkoopgilde is meer dan korting en financieel voordeel. Inkoopgilde biedt hoveniers extra service, advies en begeleiding. Tal van adviseurs en leveranciers hebben wij gecontracteerd om uw bedrijf beter of sterker te maken.

Meer publicaties