Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Inkooporganisatie voor hoveniers tuincentra en kwekers

Inkoopgilde is een collectief voor hoveniers dat is ontstaan vanuit de gedachte dat samenwerken voordelen biedt. Aangesloten hoveniers kunnen voordeliger planten inkopen, maar bijvoorbeeld ook korting krijgen op energie en verzekeringen. Ook kunnen ze terecht voor informatie en advies. Arjan Breedveld: „We willen onze nek uitsteken voor de hovenier.”

Gezamenlijke inkoop is in de tuincentrumbranche al gemeengoed. In de hovenierssector, waar bedrijven veelal projectmatig en onderscheidend van elkaar bezig zijn, zijn ondernemers over het algemeen iets terughoudender. Toch ontstaan ook in deze branche steeds meer gezamenlijke initiatieven. Niet in de laatste plaats doordat ondernemers de voordelen inzien van gezamenlijke inkoop en kennisdeling.
Inkoopgilde uit Hoogeveen timmert al vanaf 2011 aan de weg en is een initiatief van Pieter van der Linden van GreenSales Pieter van der Linden in Noordscheschut. Samen met Arjan Breedveld is hij eigenaar van de coöperatie.

Waar kan ik op besparen?

 

Daarnaast voorziet Inkoopgilde hoveniers van informatie en advies in de vorm van nieuwsberichten en artikelen. De onderwerpen zijn daarbij heel divers: hoe kan ik mijn omzet verhogen, hoe leg ik een groendak aan, welke gevolgen heeft de afschaffing van de VAR? Bovendien organiseert Inkoopgilde vanaf komend najaar workshops.

Hoewel Inkoopgilde eerst vooral in de noordelijke provincies actief was, zitten de aangesloten hoveniers en leveranciers nu verspreid door heel Nederland. Inmiddels hebben zo’n 400 hoveniers zich aangesloten. Daaronder ook tuincentra en boomkwekers, omdat er ook bedrijven zijn die meerdere takken van sport beoefenen. Het merendeel bestaat echter uit bedrijven die zich puur richten op de aanleg en het onderhoud van groen.

Op de stoel van de hovenier

Hoveniers zijn hardwerkende mensen die heel goed zijn in hun vak. Maar als je zestig uur per week werkt, kom je aan veel dingen niet toe. Daarom gaan wij soms op de stoel van de hovenier zitten om te kijken of sommige dingen ook makkelijker kunnen. Voor de planten kunnen de hoveniers bijvoorbeeld terecht bij GreenSales in Noordscheschut, Twentheplant in Hengelo en bij Garden Plant in Venlo. De keuze voor drie aanbieders zorgt ervoor dat er een goede dekking is door heel Nederland.

cash en carry

Als een bedrijf lid wordt van Inkoopgilde, wordt het geïntroduceerd bij de aangesloten leveranciers. Vervolgens kan er direct zaken worden gedaan; Inkoopgilde zit daar niet meer tussen. Ook de levering van planten en het transport gaan buiten Inkoopgilde om. „Bedrijven hebben het al druk genoeg en zitten niet te wachten op een extra schakel. Als ze iets nodig hebben, moeten ze het direct kunnen bestellen of ophalen. Wij bemiddelen alleen.” Dat houdt ook in dat de cash & carry’s zelf verantwoordelijk zijn voor de garanties. „Het enige verschil is dat de aangesloten hoveniers extra korting krijgen.”

Korting bij o.a. Wildkamp, Boels en Aon

Breedveld merkt dat hoveniers het initiatief waarderen, maar dat er ook bedrijven zijn die denken dat ze te groot of te klein zijn voor Inkoopgilde. „Dat proberen we te ontkrachten; het is voor iedereen.” Ook weet hij dat veel hoveniers vertrouwd zijn met hun vaste leveranciers. „We verwachten ook niet dat je met elke leverancier zaken doet. Iedereen heeft wel een buurman of kennis waar hij een goed gevoel bij heeft. Maar er zijn ook leveranciers waar je niet echt een binding mee hebt. En dan zou je eens uit je comfortzone kunnen stappen.”

Ik wil ook besparen

 

 wildkamp filialen

Steeds meer hoveniers

Breedveld merkt dat de animo voor Inkoopgilde toeneemt. „Hoe groter het collectief, hoe interessanter het is voor de hoveniers en leveranciers.” Ook zou hij graag zien dat alle leveranciers de kortingen overzichtelijk op de factuur zetten, zodat de hovenier aan het eind van het jaar een goed beeld heeft van wat hij heeft bespaard. „Maar ik ben zeker blij met waar we nu staan. En zolang hoveniers zich aanmelden en daar enthousiast van worden, ga ik ervan uit dat we iets bieden dat aanspreekt!”

Kennis en geld besparen voor hoveniers

Inkoopgilde is meer dan korting en financieel voordeel. Inkoopgilde biedt hoveniers extra service, advies en begeleiding. Tal van adviseurs en leveranciers hebben wij gecontracteerd om uw bedrijf beter of sterker te maken.

Meer publicaties