Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Hovenier Henk Booiman uit Beilen

Het is hier op een website die zich richt op hoveniers niet de plek om uitgebreid stil te staan bij wat Booiman Tuinen in Beilen op groengebied allemaal te bieden heeft. De overeenkomsten met collega-hoveniers zullen wat dat aangaat vaak groter zijn dan de verschillen. Waar het om gaat is waarin Henk Booiman zich met zijn bedrijf onderscheidt van zijn collega’s. En dan blijkt het sleutelwoord van Henk toch vooral te zijn; innovatie.

Het is geen grap maar op 1 april 2013 was het op de kop af twintig jaar geleden dat Henk zijn hoveniersbedrijf bij de Kamer van Koophandel liet inschrijven. Vanuit een eenmansbedrijfje groeide de onderneming op de pijlers ‘vakbekwaamheid’, ‘betrouwbaarheid’ en ‘kwaliteit’ uit tot een bedrijf dat op haar top vijfentwintig werknemers in dienst had. Tot de crisis in haar volle hevigheid toesloeg en ook Henk niet aan de gevolgen daarvan ontkwam. “Het is inderdaad allemaal wat minder geworden”, vertelt Henk. “In de goede jaren hebben we zelfs een hoveniersbedrijf in de stad Groningen overgenomen, maar daar ben ik nu nog maar voor een deel eigenaar van.

Henk Booiman van Booiman tuinen

Vooral het feit dat de nieuwbouw volledig op z’n gat is gegaan, is menige hovenier lelijk opgebroken. Ook wij hebben moeten afslanken en het
personeelsbestand teruggebracht tot zeventien ft’ers”.

Henk -altijd bezig met zijn vak- was en is er alles aan gelegen om zijn vakmensen te kunnen behouden, liet als vanouds de hersens kraken en vond de oplossing in waar zijn bedrijf mede groot door geworden is: innovatie. “De situatie vereist dat je naar nieuwe uitdagingen moet  zoeken. Stilstand is juist in een tijd als deze achteruitgang. We hebben de blik daarom verruimd en verder gekeken dan de werkzaamheden die we al als corebusiness hadden. Een enkele daarvan -zoals boomverzorging hebben we verdiept, wat er onder andere op neer komt dat een paar jongens van ons daar speciale trainingen en cursussen voor hebben gevolgd.

GreenWall

Maar het zijn juist met de nieuwe activiteiten waar we -naast onderhoud en renovatie van bestaande tuinen- dagelijks de handen vol aan hebben.”Een van die initiatieven is de Greenwall, een idee van Henk en gepatenteerd. “Door het hele land hebben we nu vierentwintig dealers die de Greenwall aanbieden en behalve voor particulieren leggen we ze ook veel aan voor bedrijven en overheden. Tot in Zwitserland aan toe.
Ze zijn nu zelfs voorgeschreven in bestedingen en je ziet ze ook steeds vaker gebruikt worden als geluidswal bij snelwegen. Langs de A7 ter hoogte van Hoogkerk vind je er bijvoorbeeld eentje.”

GardenSwimm

Een ander uniek van Henk en passend in zijn filosofie van mens- en milieuvriendelijk hovenieren is de GardenSwimm. Een zwemvijver met de uitstraling van een vijver en het plezier van een zwembad. “Je ervaart het als zwemmen in een helder meertje”, lacht Henk. “Er worden
geen chemicaliën gebruikt en je hebt dus geen last van geïrriteerde ogen of een bleke huid. Het water wordt in een afgescheiden deel van de zwemvijver door een helofytenfilter gepompt, waar moerasplanten in groeien. Die planten nemen afvalstoffen als voeding op, met als resultaat prachtig helder en zacht water. In het zwemgedeelte bevinden  zich geen waterplanten, maar in en nabij de vijver kom je wel libellen, kikkers en ander waterleven tegen. Maar geen paniek: je zult tijdens het zwemmen nooit een kikker ophappen. Die voelen zich alleen prettig.

Meer over Booiman tuinen

Booiman tuinen is gevestigd te Beilen.

  • Adres: Terhorst 5, Beilen
  • Telefoon: (0593) 52 70 32

Bekijk de website van Booiman Tuinen

Verwante informatie