Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Hovenier Bennie Everts uit Gasselternijveen

Wie de handen ineen slaat, heeft altijd een groep om op terug te vallen. Dat geldt ook voor hoveniers. Met dat idee is Bennie Everts uit Gasselternijveen negen jaar geleden aan de slag gegaan. Met een prima resultaat.

Werk als hoveniersbedrijven met elkaar samen

 "Een idee dat eigenlijk overal navolging zou moeten hebben", zegt Bennie. "Wij zijn destijds met zeven bedrijven een coöperatie aangegaan. Deze Samenwerkende Hoveniers Noord Nederland, de SHNN, deelt zo’n beetje alles met elkaar. We zijn weliswaar allemaal zelfstandige bedrijven, maar delen de mensen en het materiaal. We hebben een groep goede werknemers die we aan elkaar ‘uitlenen’ als dat nodig is. Op die manier zijn wij verzekerd van mensen waarvan we weten dat ze goed werk leveren en zijn de werknemers zeker van arbeidsuren. Dat is toch voor beide partijen een veilig idee!”

hoveniersbedrijf everts

Zie elkaar als collega's in plaats van als concurrent

"Het materiaal kunnen we als dat nodig is ook van elkaar huren. Dat is veel rendabeler. Ik heb bijvoorbeeld een hoogwerker van 26 meter nodig , die is van een lid van de coöperatie en is voor mij beschikbaar.. Alles gaat in goed overleg en de coöperatie werkt als een geoliede machine. We willen de coöperatie met onze zeven bedrijven overigens niet groter laten worden dan ze nu is. Dan wordt het een log gevaarte waarbinnen communiceren lastiger wordt en je het overzicht kwijt kunt raken. Zoals het nu is, is het precies goed."

Geen groei omwille van de groei dus, maar wat Bennie wel doet is het geven van tips aan hoveniers die ook een coöperatie willen beginnen. "Een coöperatie werkt perfect. Ik begrijp niet dat er maar zo weinig samenwerkingsverbanden als deze voor hoveniers in Nederland zijn. We hoeven niet altijd elkaars concurrent te zijn. Ik zie het veel liever als collega’s die kunnen delen."

hovenier everts

Kennis is ontzettend belangrijk

En daar hoort ook kennis bij. "Met regelmaat ga ik naar cursussen en workshops. Die laatste organiseren we ook vaak binnen de coöperatie. Het is niet altijd goedkoop om iemand een dag een workshop te laten verzorgen, maar als je de kosten met zeven anderen deelt, valt de prijs plotseling enorm mee. Ik zit al jaren in het vak, maar ben mij er heel goed van bewust dat je moet blijven leren. De innovaties gaan ook in ons vakgebied razendsnel. Daar moet je niet in achter blijven. Want wie achter loopt, loopt uiteindelijk achteraan."

De Samenwerkende Hoveniers Noord Nederland werkt om die reden met scholen aan een project. "We doen samen met de Middelbare Landbouwschool onderzoek naar het fermentatieproces om ons groenafval om te zetten in een goede bodemverbeteraar onder de naam Hoveniersbokashi. Verder werken we aan proefvelden in allerlei teelten zoals suikerbieten, graan, aardappelen, en natuurlijk in onze tuinen, om te zien hoe we de beste resultaten kunnen behalen. De SuikerUnie , AVEBE, Agriton hebben zich beschikbaar gesteld voor medewerking. Dan doe je het als hovenier en als school toch goed!"

Meer over Bennie Everts

Hoveniersbedrijf Everts is gevestigd te Gasselternijveen

  • Adres: Hoofdstraat 103, 9514 BC in Gasselternijveen
  • Telefoon: (0599) 513152

Meer over Everts Hoveniersbedrijf

Verwante informatie