Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Steinz tuinen en groen

Hij runt het hoveniersbedrijf in Koog aan de Zaan sinds 1990 samen met zijn echtgenote Desiree, daarin parttime bijgestaan door een van de zoons die een groenopleiding volgt. Berthan Steinz - naamgever van het bedrijf - over matchen, verkooptools en ballotage. 

Berthan Steinz: persoonlijke aandacht, daar draait alles om

We zitten in wat Desiree ‘ons paradijsje’ noemt, de achtertuin van de monumentale woning van de familie Steinz in zowat hartje Koog aan de Zaan. Zijn hoveniersbedrijven in de regel niet in de buitengebieden gevestigd, vragen wij ons af? “Dat is helemaal niet nodig”, lacht Berthan. “We hebben de werkplaats even verderop liggen en we handelen niet in groenartikelen. Dat laatste laten we liever aan de specialist over. Je kunt een hoveniersbedrijf dus prima runnen vanuit een kleinstedelijke locatie, zoals hier aan de Sportstraat. Uiteindelijk komt het toch neer op wat een opdrachtgever precies wil met zijn tuin. Wat betekent dat je de situatie altijd ter plekke bekijkt en op locatie alle mogelijkheden met elkaar bespreekt. Dat persoonlijke contact met de klant is de slagader van ons bedrijf. Hoe vaak komt het niet voor dat een klant bij ons komt met een idee over zijn tuin, dat bij nadere beschouwing een heel andere kant op gaat alleen maar omdat wij ter plaatste zijn wezen kijken? Bijvoorbeeld omdat ze verzuimen de tuin te zien als een verlengstuk van de woning. Die beide moeten met elkaar harmoniëren of je moet al bewust het contrast willen opzoeken. Dat laatste is echter vrijwel nooit het geval en als we als ontwerpers dus niet zouden ingrijpen, wordt er een tuin aangelegd die niet matcht met de woning en waar de opdrachtgever binnen de kortste keren op is uitgekeken. Waarom? Omdat het gevoel niet klopt. Ons credo: ‘Laat ons zien hoe u woont en wij ontwerpen daar een tuin bij’.

Steinz: originaliteit, vakbekwaamheid, duurzaamheid, uitstraling en kwaliteit

Die persoonlijke insteek is een van de verkooptools die Steinz Tuinen en Groen hanteert om zich te onderscheiden van de concollega’s.“Originaliteit, vakbekwaamheid, duurzaamheid, uitstraling, creativiteit en vooral kwaliteit: dáár draait het om. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar in de hoveniersbranche valt er op dat gebied nog ontzettend veel te winnen. De goede natuurlijk niet te na gesproken, maar er zit heel veel kaft tussen het koren. Collega’s die er niet voor terugdeinzen om ver onder de gangbare tarieven te werken, alleen maar om een opdracht binnen te kunnen krijgen. Kwaliteit is daarbij nauwelijks relevant, er wordt alleen gekeken naar het korte termijn effect van in moeilijke tijden te overleven, maar op lange termijn loopt het imago van de hoveniersbranche gevoelige schade op. De opdrachtgever is daar voor een deel ook zelf schuld aan, omdat ze hoveniers tegen elkaar uitspeelt – een praktijk waar wij voor bedanken- om tegen een zo laag mogelijke prijs het karwei geklaard te krijgen. Dat alle waarde echter naar zijn geld is wordt voor het gemak dan maar even vergeten, met alle nadelige gevolgen van dien.”

Laat elke hovenier lid worden van inkoopgilde, daar heeft iedereen voordeel van

De kwaliteit van Steinz Tuinen en Groen vertaalt zich onder andere in het lidmaatschap van Inkoopgilde. Desiree: “Prima initiatieven waar de hoveniersbranche echt aan toe was. Voor wat betreft Inkoopgilde: laat elke hovenier daar lid van worden, daar hebben we met z’n allen alleen maar meer voordeel van. 

Nieuwe media

Berthan en Desiree schreeuwen hun kennen en kunnen niet van de daken, maar benutten naast de conventionele ook de nieuwe vormen van media om te laten weten dat ze bestaan. Berthan: “Zo zijn we aangesloten bij www.hoveniernederland.nl waarop mensen onder andere een beoordeling kunnen achterlaten. Met een score van 9.7 zijn we op dit moment de topper van Noord-Holland, iets waar we best trots op zijn. Verder maken we op gezette tijden een nieuwsbrief die we naar onze vaste klanten sturen en is onze website altijd actueel met onder andere de meest recente opdrachten die we onder handen hebben. Het hoveniersvak is niet alleen het oudste beroep ter wereld –er was immers eerst een Hof van Eden en pas daarna de mens- maar wij vinden het ook het leukste beroep dat er is!”  

Meer weten over Steinz tuinen en groen?

Steinz tuinen en groen - Koog aan de Zaan

Steinz tuinen en groen is gevestigd te Koog aan de Zaan.

  • Adres: Sportstraat 12, 1541 JL Koog aan de Zaan
  • Telefoon: 075 6160872
Bekijk de website van Steinz tuinen en groen

Verwante informatie