Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Chemische bestrijdingsmiddelen

Chemische onkruidbestrijding op verharde oppervlakten is aan banden gelegd. Ook onkruidbestrijding op onverharde oppervlakten buiten de landbouw is ingeperkt.

Chemische onkruidbestrijding op verharde oppervlakten verboden

Essentie van het besluit - dat niet van toepassing is in de land- en tuinbouw - is dat vanaf begin 2016 chemische bestrijding van onkruid op verharde oppervlakten verboden is.

Gevolgen voor hoveniers in 2017

Voor professioneel gebruik buiten de landbouw -onder andere voor hoveniers- wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op onverharde oppervlakten vanaf 2017 verboden. Voor bepaalde sectoren gelden uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld sport- en golfterreinen, bepaalde siertuinen en recreatiebedrijven. De staatssecretaris gaat met die sectoren afspraken maken om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te verminderen en de kans op blootstelling te minimaliseren. In ‘lastige situaties’ staat de staatssecretaris het gebruik van bestrijdingsmiddelen toe, bijvoorbeeld om de Amerikaanse vogelkers, de Japanse duizendknoop of de reuzenberenklauw te bestrijden. 

Al in 2011 vroeg de Tweede Kamer om een totaalverbod op het gebruik van glyfosaat buiten de landbouw. Ook gemeenten gebruiken het gif bij hun onkruidbestrijding en zelfs voor particulieren is het bestrijdingsmiddel overal te koop. Glyfosaat wordt in toenemende mate in verband gebracht met gezondheidsproblemen als onvruchtbaarheid, geboorteafwijkingen, aantastingen van het zenuwstelsel, ziekte van Parkinson en verschillende vormen van kanker.

Naast de gezondheidsrisico’s voor de mens leidt het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen bovendien tot verlies van biodiversiteit en tot steeds moeilijker te zuiveren drinkwater.

chemische bestrijdingsmiddelen

Nieuwe technieken voor onkruidbestrijding

In strijd met de wens van de Kamer maakte het kabinet echter allerlei uitzonderingen op het gevraagde verbod. Zo mochten particulieren middelen met  glyfosaat wel gebruiken in hun tuin, maar niet op hun terras. Onduidelijk, oncontroleerbaar en ook onverantwoord, gezien alle risico’s voor gezondheid en milieu. Voor gemeenten zal het dan ook vanaf begin 2016 verboden worden om gif te spuiten op straten, speeltuinen en wegen. Onkruid mag dan alleen nog op niet chemische wijze worden bestreden.

Mogelijkheden hiervoor zijn het gebruik van technieken met heet water, hete lucht, branden en borstelen. Een verbod van het gebruik chemische onkruidbestrijdingsmiddelen op de stoep gaat dus binnenkort in, maar een aantal politieke partijen pleit ook voor een algemeen verbod op de verkoop ervan. En voor wie denkt straks azijn te gaan gebruiken voor het schoonmaken van de stoep: dat is eveneens verboden. Staatssecretaris Mansveld liet weten dat dit ook op een lijst van ‘niet toegestane middelen’ staat.

Verwante informatie

Duurzaam onkruidbeheer

Lees meer: duurzaam onkruidbeheer

Wet- en regelgeving gewasbeschermingsmiddelen

Lees meer: wet en regelgeving gewasbeschermingsmiddelen 

inkoopgilde

Meer over onkruidbestrijding

Als collectief voor hoveniersbedrijven schrijven wij, in samenwerking met onze leveranciers artikelen over zaken waar u als hovenier dagelijks mee te maken heeft. Er zijn meer dan 250 hoveniersbedrijven bij Inkoopgilde aangesloten, deze hoveniers profiteren van aantrekkelijke inkoopprijzen bij 30 geselecteerde leveranciers. Naast dat hebben zij toegang tot het servicedesk, waar zij met al hun vraagstukken terecht kunnen. 

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!