Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Onkruidbeheer: borstelen, heet water of branden?

'Onkruid vergaat niet,' zo luidt het gezegde en dit is zeker waar als het gaat om onkruid dat op de meest onwaarschijnlijke plekken tot bloei komt. Het zijn hardnekkige plantjes die moeilijk te bestrijden zijn. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om het onkruid op een duurzame en milieuvriendelijke manier te bestrijden. Onkruidbeheer op maat, ofwel DOB: Duurzaam Onkruidbeheer op verhardingen.

Onkruidbeheer: borstelen

Door het borstelen van onkruid met een daarvoor geschikte onkruidborstel, wordt het bovenste deel van de plantjes verwijderd, zodat er geen dode plantenresten meer zichtbaar zijn tussen de tegels in de tuin. Een onkruidborstel is gemaakt van staaldraad of van nylondraad. De ronddraaiende beweging die de borstel maakt met behulp van deze draden, zorgt ervoor dat het onkruid voor een groot deel vergaat.De wortels van het onkruid blijven echter wel in de grond zitten, zodat u vaker met de borstel aan de gang moet.

Een voegenkrabber is een onkruidborstel die vastzit aan een steel. Aan dit soort borstels zit een krabhaak bevestigd voor het verwijderen van de grove planten. Deze borstels zijn geschikt voor tuinen met weinig bestrating, aangezien de borstels mogelijk de tuintegels kunnen beschadigen. Een groot voordeel aan het borstelen van onkruid is dat het weinig moeite kost om het op deze manier (tijdelijk) te verwijderen, zodat de tuinbestrating er weer netjes bij ligt. Naast de onkruidborstel op een steel, bestaan er ook borstels op een bosmaaier en elektrische onkruidborstels. Met de bosmaaier kunt u plaatsgewijs onkruid verwijderen op paden en trottoirs en met de elektrische versie verwijdert u direct de groene aanslag op tegels, vlonders of stenen. Een geschikte bosmaaier die makkelijk te bedienen is, is bijvoorbeeld de Michaelis KM12. Dit apparaat met een vermogen van 5,5 PK duwt u zelf vooruit, zodat mos en andere planten op een efficiënte manier worden verwijderd. Als u deze borstel regelmatig gebruikt, zal deze wel regelmatig vernieuwd moeten worden. Daarnaast moet u goed opletten dat u hiermee geen schuttingen of ander gevoelig materiaal raakt. Houd de machine minstens 10 cm. van de schuttingranden af.

onkruidbeheer-borstelenBron: Michaelis

Onkruidbestrijding: heet water

Een tweede duurzame methode voor onkruidbestrijding is het gebruik van heet water. Onderzoek heeft aangetoond dat deze methode één van de meest effectieve is, doordat de plantjes hiermee tot in de wortel worden bestreden. Bij andere methoden zijn meer handelingen nodig om tot hetzelfde resultaat te komen, dus met deze oplossing bespaart u ook nog eens op de kosten. Een nadeel aan deze methode is echter wel dat u veel heet water mee moet slepen naar elke tuinklus. Er zijn inmiddels gelukkig elektrische wagens met laadbak beschikbaar, die het kokend water uitstorten over het onkruid, zodat de cellen van de planten worden afgebroken. De Bio Mant Aqua Spuitsystemen zijn hiervoor uitermate geschikt en kunnen, naast het sproeien van water, ook worden ingezet voor het besproeien van planten met biologische plantversterkers. Het water bij deze methode heeft een temperatuur van 107 graden Celsius en wordt vanuit een slang met hoge kracht op het onkruid gericht. Zorg er dus voor dat er voldoende afstand zit tussen u en het water! Door een herhaaldelijke behandeling van onkruid met kokend water, sterven de planten af en is de onkruidbestrijding voorlopig geslaagd.

Onkruid bestrijden: Branden

Onkruid branden is ook een veelgebruikte methode voor het bestrijden van de woekerende plantjes en zaden. Met behulp van een gasbrander wordt het onkruid een korte periode blootgesteld aan een gloeiendhete brandhaard. Hierdoor verbranden de plantjes per direct. De kleine gasbranders met butaangas die voor particulieren overal te koop zijn, zijn niet echt geschikt voor het serieuzere werk in een grote tuin. De vlam heeft namelijk niet voldoende capaciteit om de planten in zijn geheel weg te branden en het gas is behoorlijk duur. De grotere gasbranders vanaf 11 kg zijn echter wel zeer geschikt om het onkruid te verdelgen. Bij het inzetten van zo'n grote onkruidbrander, wordt de temperatuur op 5 mm. diepte in de grond slechts verhoogd met maar 7 graden, zodat er geen schadelijke gevolgen ontstaan voor het milieu. Het gebruik van een gasbrander als onkruidverdelger brengt nog meer voordelen met zich mee. Zo hoeft u als hovenier niet meer op uw knieën te zitten of te bukken, u krijgt geen vuile handen meer en het apparaat is bovendien altijd direct klaar voor gebruik. Belangrijke nadelen aan gasbranders zijn dat ze enorm kunnen stinken en dat er brand kan ontstaan als het bijvoorbeeld heel hard waait of als u brandbare kleding aanheeft. Gelukkig bestaan er professionele machines die dit probleem enigszins verhelpen. De Infraweeder Master 510 werkt met infrarood straling en heeft een van bovenaf gesloten branderkast en aan de onderkant een keramisch element met een rooster dat de hitte-uitstraling afschermt. Zo kan er dusnniet heel gemakkelijk brand ontstaan. De machine is zuinig in gebruik en heeft een goede warmtesturing. De Infraweeder kan gebruikt worden op verschillende plekken: begraafplaatsen, de tennisbaan of een hardloopparcours, alles is mogelijk.

Naast het gebruik van de Infraweeder bestaat ook de mogelijkheid tot het bedienen van een elektrische onkruidbrander. De Green Power is hiervan een goed voorbeeld. Dit apparaat werkt op 1600 Watt en geeft een thermische schok af onder een temperatuur van 600 graden Celsius, waardoor de cellen van het onkruid openbarsten en het onkruid sterft. De ergonomische handgreep van het apparaat maakt het mogelijk om zonder te bukken het onkruid in de gehele tuin te verdelgen. Uw rug is u hiervoor zeer dankbaar!

onkruidbeheer: brandenBron: Infraweeder

Vegen voorkomt onkruid

Tot slot zorgt een intensief veegbeleid ervoor dat onkruid niet overal meer welig kan tieren. Als u regelmatig veegt, krijgt onkruid weinig kans om door te komen tussen terrastegels. Met deze methode raken nieuwe zaadjes en andere plantjes uitgeput, zodat het zand niet meer kan dienen als voedingsbodem voor het onkruid. Mocht het onkruid er toch nog tussendoor piepen, dan kunt u dit het best eerst met de hand eruit trekken of met een schoffel de tuin gaan wieden.

Het is dus op verscheidene manieren mogelijk om aan onkruidbestrijding te doen. Zo draagt u zelf ook bij aan het milieu en kunt u voortaan op een duurzame en verantwoorde manier het onkruid bestrijden, dat zich een weg baant tussen de verharde bestrating in tuinen. Zowel de gezondheid van mensen als onze prachtige flora en fauna zijn hierbij gebaat.

Verwante informatie

Duurzaam onkruidbeheer

Lees meer: duurzaam onkruidbeheer

Wet- en regelgeving gewasbeschermingsmiddelen

Lees meer: wet en regelgeving gewasbeschermingsmiddelen 

inkoopgilde

Meer informatie over de genoemde machines?

GroeNoord is leverancier van Inkoopgilde en kan u volledig voorzien van bruikbare informatie over onkruidbestrijdingsmachines:

Tuin en parkmachines kopen als professional in:

 • Groningen 
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland 

Besparen op tuin en parkmachines

De gemiddelde besparing van leden op tuin en parkmachines is: 7% 

Meer over onkruidbestrijding

Hier treft u nog meer publicaties over onkruidbeheer en onkruidbestrijding. Ter informatie voor hoveniers en hoveniersbedrijven. 

Meer over onkruidbestrijding

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!