Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Hoe verwijder ik slakken uit de tuin?

Een slak is een veel geziene gast in de tuin. En niet geheel onlogisch, deze beestjes leven van algen en plantenresten. Dan is het goed toeven in de tuin, waar vaak genoeg voedsel voorhanden is. Maar waar komen ze nu eigenlijk vandaan? En wat als het beestje niet gewenst is? Wat kun je er dan aan doen? Daar proberen we hier wat meer duidelijkheid over te scheppen. 

Welke slakken zijn er en hoe zien ze eruit?

Slakken behoren tot de weekdieren en komen zowel voor met een huis als zonder huis. Slakken hebben vier voelsprieten, twee korte en twee lange voelsprieten. De twee lange voelsprieten zijn de ogen van de slag.

Het voortbewegen van de slak gaat via de onderkant van het lichaam. Het lijkt alsof het beestje over de ondergrond glijdt, maar niets is minder waar. De onderkant bestaat uit een orgaan dat langzaam maar zeker een soort kleine stapjes zet. 

slakken verwijderen

Waar komen slakken meestal voor?

Slakken komen ‘s zomers het meest voor in de vroege ochtend en in de avond. Dit komt omdat ze niet goed tegen zonlicht kunnen en zich graag verschansen op vochtige en donkere plaatsen. Denk hierbij aan hopen bladeren, maar ook tegels waar ze heerlijk onder kunnen zitten. Slakken eten doorgaans algen en plantenresten, waardoor ze de tuin dus ook netjes houden. Ze zetten dit om in vruchtbare aarde en dat scheiden ze uit, dat maakt het beeste dus wel erg nuttig. Een slak staat erom bekend dat deze zich langzaam voortbeweegt. Hierbij laat het beestje wel een slijmspoor na, dit is vaak een goede manier om ze op te sporen als je ze wilt verwijderen. Voor de verwijdering van slakken zijn ook andere manieren te bedenken. 

Slakken op een natuurlijke manier verwijderen

Omdat slakken op planten(resten) afkomen, is het zaak om een natuurlijke barriere op te bouwen tussen het leefgebied van de slakken en de planten. Hiervoor kun je meerdere producten/materialen gebruiken:

-       Scherpe voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan gebroken schelpen of eierschillen. Natuurlijke producten die de slakken op een afstand houden.
-       Koffiedrab wil in sommige gevallen ook nog wel helpen om slakken te weerhouden naar de planten te kruipen. 

Andere manieren zijn om ze te lokken op een stuk karton en ze vervolgens te verwijden. Om ze te lokken zijn er meerdere producten geschikt. Waar ze bijvoorbeeld dol op zijn is de geur van bier, terwijl ze niet kunnen zwemmen… Hier valt iets voor te maken.

Tenslotte kun je er natuurlijk voor kiezen om ze handmatig te vangen voor zonsopgang. Dan zijn ze immers het meest actief. Dat vangen kun je ook overlaten aan de natuurlijke vijanden van de slak, zoals padden, lijsters of egels. Kippen eten de eitjes van slakken op, wat problemen voorkomt voor later.

Slakken bestrijden met DCM producten

Daarnaast zijn er ook middelen die speciaal zijn ontwikkeld om slakken te bestrijden. Bij DCM hebben we onder andere Phasmi-Guard ontwikkeld, wat bestaat uit microscopisch kleine aaltjes die binnendringen bij de slak en deze infecteren waardoor de slak sterft. Maar ook Bio anti alak, wat zich richt op de eetlust van de slak. Deze wordt teruggedrongen, waarna de slak teruggaat naar de schuilplaats.  

Verwante informatie 

Verschillend gebruik

bloembollen

Lees meer: verschillend gebruik van bloembollen

Olivijn

greensandd

Lees meer: olivijn breekt Co2 af

Duurzaam

besparen

Lees meer: meer over duurzaamheid

inkoopgilde

Kennis en geld besparen voor hoveniers

Inkoopgilde is meer dan korting en financieel voordeel. Inkoopgilde biedt hoveniers extra service, advies en begeleiding. Tal van adviseurs en leveranciers hebben wij gecontracteerd om uw bedrijf beter of sterker te maken. Zo hebben wij o.a. voor u meer artikelen over duurzaamheid.  

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!