Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Wat is bomen ploffen? | Wat betekent bomen ploffen?

Bomen zie je overal; in het bos, het park, in tuinen. Maar je ziet ook bomen in een minder natuurlijke habitat. Een parkeerplaats bijvoorbeeld, langs de weg of op een industrieterrein. Deze bomen missen vaak natuurlijke elementen die stam, wortels en bladeren gezond maken en houden.

Waarom bomen ploffen?

Om te beginnen hebben deze bomen vaak te lijden van het verkeer dat er dag in dag uit langs komt. Op parkeerplaatsen worden auto's vaak tot op enkele centimeters van de stam geparkeerd, over de weg rijdt veel vrachtverkeer, de zware machines denderen over een industrieterrein. Daardoor wordt de grond rond de boom aangedrukt, met alle gevolgen van dien.

De wortels van die bomen hebben geen ruimte om te groeien. Verder worden de gangen die gemaakt zijn door het bodemleven - wormen, bacteriën en schimmels - dichtgedrukt. De zuurstof die normaal door deze gangen komt, bereikt de wortels en het bodemleven dus niet meer. Uiteindelijk wordt de grond te compact voor het bodemleven. Met het verdwijnen van wormen en kevers verdwijnen ook de nuttige stoffen die zij door bijvoorbeeld compostering maken. Gevolg: de grond wordt met het jaar armer - op een parkeerplaats bijvoorbeeld vindt ook geen natuurlijke bemesting plaats omdat de vallende blaadjes de bodem niet bereiken - en de boom heeft daar van te lijden. Met als eindstation: kap.

Wat gebeurt er als ik bomen plof?

Zover hoeft het echter niet te komen. Gelukkig is er een oplossing. In jargon noemen we het 'bomen ploffen'. In gewone taal betekent het 'pneumatisch losmaken van de grond'. Het is een methode die ongeveer dertig jaar geleden is geïntroduceerd. Er worden diverse technieken gehanteerd, maar het principe is hetzelfde. Door middel van een zogenaamde 'penetrograaf' wordt eerst gemeten in welke mate de grond in is geklonken en op basis van visuele kenmerken van de bodem en de boom wordt de noodzaak bepaald. Dan gaat er een holle pen de grond in. Vervolgens een bepaalde hoeveelheid perslucht rond de boom 'ingeblazen' die de aarde rond de wortels losser maakt. Het is een onderhoudsmaatregel: als het verkeer langs blijft rijden wordt de bodem langzaam weer dichter. Je kunt het vergelijken met een boer die steeds weer zijn land ploegt. Alleen gaat de 'spade' nu onder de grond en subtieler. Er kunnen ook verrijkende meststoffen mee worden geblazen, of vaste stoffen om te voorkomen dat de bodem direct opnieuw inklinkt.

 

bomen ploffenGezonde bomen aan de kant van de weg!

 

Is bomen ploffen moeilijk?

Het klinkt allemaal vrij eenvoudig, maar er komt toch heel wat bij kijken. Je mag om te beginnen de wortels niet beschadigen. En de verharding - tegels, klinkers - moet natuurlijk zo veel mogelijk blijven liggen. Bovendien moet je goed weten waar de gemeente de leidingen heeft gelegd, want niemand zit te wachten op een gaslek...

Een hovenier zou dat 'bomen ploffen' als een onderhoudsmaatregel kunnen aanbieden. Overal waar kans op inklinking bestaat, moet de grond rond bomen zuurstofrijk en voedselrijk zijn. En blijven. Dat is goed voor de boom, maar ook de mensen die van die boom genieten.

 

Verwante informatie 

Verschillend gebruik

bloembollen

Lees meer: verschillend gebruik van bloembollen

Olivijn

greensandd

Lees meer: olivijn breekt Co2 af

Duurzaam

besparen

Lees meer: meer over duurzaamheid

inkoopgilde

Kennis en geld besparen voor hoveniers

Inkoopgilde is meer dan korting en financieel voordeel. Inkoopgilde biedt hoveniers extra service, advies en begeleiding. Tal van adviseurs en leveranciers hebben wij gecontracteerd om uw bedrijf beter of sterker te maken. Zo hebben wij o.a. voor u meer artikelen over duurzaamheid. 

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!