Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Calculatiesoftware: voorkomt miscalculatie

Het lijkt niet meer van deze tijd, maar ze zijn er nog genoeg: hoveniers die de calculatie van een klus -klein of groot- op een velletje papier bij elkaar krabbelen of op de achterkant van een bierviltje. Als het werkt, werkt het, maar in de meeste gevallen - zeker als het bedrijf groter is dan één persoon - werkt het niet.  En dan blijkt na afloop van de klus dat het rendement (weer) tegenviel. 

Calculatie voor hoveniersbedrijven

“We hebben recent een onderzoek gehouden onder een groot aantal hoveniers naar hoe ze hun calculatie maken”, vertelt Robert Homsma van TSD IT bv in Zwolle. “Uit het onderzoek bleek dat er bij de volgende zaken vaak geld bleef liggen (lees: het werk verkeerd was ingeschat): het regelen van de werkzaamheden, verkeerde of onvoldoende materialen mee naar de klus te nemen, geen duidelijke en sluitende afspraken met de klanten gemaakt. Die laatste leveren vaak geschillen op met alle kosten van dien en verlies aan goodwill.”

Hoe een miscalculatie te voorkomen? Robert: “Met inzet van geavanceerde en gebruiksvriendelijke software. Een computerprogramma dat, net als Lego uit bouwsteentjes is opgebouwd. Elk steentje vertegenwoordigt een aspect dat bij de meeste klussen telkens terugkeert. Denk aan materiaal, arbeid, urenplanning, reistijd, inhuren van machines en derden en dergelijke. Een checklist die je eenvoudig kunt aanvullen en wijzigen. Vergeet je in de calculatie iets, bijvoorbeeld een aantal of de kostprijs, dan geeft het programma tijdens het calculeren een paar maal een waarschuwing.”

miscalculatie voorkomen

Hoe beperk ik calculatiefouten?

“Het kan eigenlijk niet fout gaan. En je hoeft ook geen computernerd te zijn om je het programma eigen te maken. Iedereen die overweg kan met een muis en weet waar hij mee bezig is , kan het leren. Bovendien verzorgen wij als TSD cursussen voor beginners, mocht het toch te lastig zijn.”

"De calculatie is het scharnierpunt waar het bij elke opdracht om draait. Daar zit je verdienmodel en wordt het verschil gemaakt. In elke klus zitten lekkages, om het zo te noemen. Vaak zijn die onvermijdelijk, omdat zaken altijd kunnen tegenvallen. Maar ze moeten niet structureel tegenvallen. En zoals altijd gaat het vaak mis op details, die dan ineens heel belangrijk worden. In dat geval is er namelijk iets mis met de calculatie. Inzet van software en telkens opnieuw gebruik maken van bestaande kennis voorkomt dat elke klus een nieuw avontuur is, waarbij je als hovenier maar moet afwachten of het iets oplevert.”

Verwante informatie 

3D tuindesign

3d tuindesign

Lees meer: 3d tuinontwerpen maken

Besparingskansen

besparen

Lees meer: besparingskansen

inkoopgilde

Waar kan ik software (automatisering) inkopen als hovenier?


Er zijn diverse leveranciers bij Inkoopgilde aangesloten die u van praktische software kunnen voorzien.

Software kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op software

De gemiddelde besparing van leden op software is: 10%

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!