Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Aanhangernetten voor hoveniers | Verplicht of niet?

Hoveniers hebben regelmatig te maken met met het vervoeren van zand, stenen of grind als zij onderweg zijn naar een klant. Deze materialen kunnen prima in aanhangwagens worden vervoerd, omdat deze de last van de zware grondstoffen kunnen dragen. Het is echter ook van belang dat een hovenier een kwalitatief aanhangernet aanschaft om het losliggende materiaal goed af te kunnen dekken. Dit net zorgt uiteraard voor veiligheid onderweg. 


Is een aanhangernet verplicht?

Een aanhangwagen net is vanaf 1 januari 2007 verplicht voor elke hovenier die losliggende lading vervoert. Het gebruik van een net is verplicht om de eenvoudige reden dat de lading tijdens de autorit naar de klant van de aanhanger af kan waaien, waardoor deze op de openbare weg terechtkomt. Dit kan leiden tot dodelijke verkeersongelukken. Ook door alleen spanbanden te gebruiken, is de losse lading niet compleet afgedekt en kan die alsnog van de aanhangwagen af vallen. Conclusie: niet voor niets is het aanhangernet verplicht gesteld voor alle hoveniers die grote, losse ladingen vervoeren. 
 
aanhangernetten voor hoveniers
 


Wat is de boete wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van een aanhangernet?

Als u geen gebruik maakt van een net aanhanger, riskeert u een boete van tenminste 350 euro. Met een goed trailernet of een gaasnet aanhanger bent u dus sowieso een stuk goedkoper én veiliger uit. 


Hoe worden aanhangernetten gebruikt door hoveniersbedrijven?

Een net aanhanger zoals een trailernet of een gaasnet aanhanger wordt door hoveniers gebruikt voor het afdekken van ladingen tuinafval, brandhout, steen, zand of grind tijdens het vervoer van deze materialen, zodat er op de weg niks van de aanhangwagen af kan vallen. Een gaasnet aanhanger wordt veel gebruikt voor losse materialen zoals zand. Dit soort netten hebben vaak fijne mazen die luchtdoorlatend zijn, maar tegelijkertijd het vervoerde materiaal tegenhouden. 
 

Welke soorten aanhangernetten zijn er?

Bij de aanschaf van een net aanhanger heeft u keuze uit diverse net-soorten. Op webshop van Inkoopgilde worden bijvoorbeeld fijnmazige netten aangeboden in verschillende maten variërend van 1,50x2,20m tot 2,50x4,40m. U kunt kiezen voor een net met of zonder elastisch koord dat wordt gebruikt ter bevestiging van uw trailernet. Kies altijd voor een net dat 50 cm breder en langer is dan uw aanhanger, om de lading die erbovenuit torent ook te kunnen afdekken.
 

Voor- en nadelen van verschillende soorten aanhangernetten?

Fijnmazige gaasnetten zijn niet elastisch, terwijl groene maasnetten dit bijvoorbeeld wel zijn. Een voordeel van gaasnetten is echter wel dat ze niet achter een hoek van de lading zullen blijven haken. Het materiaal is luchtdoorlatend en er zit een elastisch koord van 8 mm rondom het net geweven, zodat deze alsnog strak kan worden aangespannen via de bindhaken van uw aanhangwagen. Gaasnetten zijn door de dubbel gezoomde randen zeer sterke netten en daarom geschikt voor gebruik door hoveniers.
 

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een aanhangwagen net? 

Voordat u een net aanschaft, is het van belang dat u controleert van welk materiaal het net gemaakt is. Netten zijn gemaakt van PE (polyetheen) of PP (polypropyleen). PE-netten voelen een stuk stugger aan dan PP-netten en zijn ook lang niet zo buigzaam als de PP-variant. Kies dus voor een fijnmazig net gemaakt van PP. Deze blijven namelijk flexibel in gebruik, zelfs na maandenlang blootgesteld te zijn aan UV-straling. Kies naast PP voor een net inclusief een elastisch koord, zodat het net hiermee goed via de bindhaken van de aanhanger te spannen valt. Ook de dikte van het touw dat u gebruikt is van belang: ga voor een touw met een dikte tussen de 2 en 4 mm, zodat u zeker weet dat het stevig genoeg is om de lading vast te kunnen houden. Kijk tot slot naar de grootte van de mazen in het net. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner deze grootte tussen de mazen is, hoe dichter en strakker het net om uw lading heen zal spannen.
 
 

Verwante informatie

Aanhangwagens

Lees meer: aanhangwagens voor hoveniers

Aanschaf aanhangwagen

Lees meer: werkmaterieel, huren kopen of leasen?

Besparingskansen

Lees meer: besparen op algemene bedrijfskosten

inkoopgilde

 

Waar kan ik aanhangwagens kopen als hovenier?

Er zijn op dit moment geen leveranciers aangesloten die u van aanhangers kunnen voorzien. Bent u zelf aanhanger dealer en ziet u iets in een samenwerking? Neem gerust contact met ons op, om te vragen naar de voorwaarden.

Aanhangwagens kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op aanhangers

De gemiddelde besparing van leden op aanhangers is: 5% - ook besparen?

Meer over aanhangwagens

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!