Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Is uw aanhangwagen winterklaar?

Brr. De winter is begonnen en dat voelen we! De dagen worden kouder en korter. Het is daarom belangrijk om uw aanhangwagen winterklaar te maken, zodat u ook in winterse weersomstandigheden veilig de weg op kunt en uw aanhangwagen in topconditie blijft. De productspecialisten van Hapert Aanhangwagens geven u een aantal handige tips, om met uw aanhangwagen veilig de winter door te komen.

BANDEN

De veiligheid van uw aanhangwagen is mede afhankelijk van de staat van de banden. Met name in de winter is het van groot belang dat de grip en wegligging van uw aanhangwagen optimaal is. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning en het bandenprofiel. Inspecteer ook de banden op slijtage en eventuele scheurtjes.

Alle Hapert aanhangwagens worden afgeleverd met M&S banden (Mud & Snow). Deze banden bieden extra veiligheid bij sneeuw en gladheid. Zo bent u op elk weertype voorbereid.

VERLICHTING

Zien en gezien worden! De winter brengt lange, donkere dagen met zich mee. Daarom is het van groot belang dat u voordat u vertrekt de verlichting van uw aanhangwagen controleert. Let daarbij op het volgende:

  • Werken de achterlichten en remlichten van uw aanhangwagen?
  • Functioneren beide richtingaanwijzers achter?
  • Is de kentekenplaat duidelijk verlicht?
  • Werkt de contourverlichting?

ACCU VAN UW KIPPER

Heeft u een elektrische kipper? Dan wilt u daar natuurlijk ook in de winter optimaal gebruik maken. Wij adviseren u daarom om de conditie van de accu regelmatig te controleren en dagelijks bij te laden (bij dagelijks gebruik). Wanneer u dit niet doet, zal een verharding van de accuplaten optreden, doordat het loodsulfaat zich gaat hechten aan de platen. Dit zorgt ervoor dat het kipsysteem van uw aanhangwagen niet meer functioneert.

LET OP:Gebruik altijd een acculader die geschikt is voor uw aanhangwagens. Laad de accu bijvoorbeeld altijd met een druppellader op en nooit met een snellader. De acculaders van HAPERT zijn volledig afgesteld op alle COBALT kippers. Deze acculaders garanderen een maximale prestatie én levensduur van de accu waardoor u ook tijdens de koude winter volledig op uw kipper kunt vertrouwen.

REINIGEN

Om de wegen veilig te houden wordt er bij kans op gladheid wordt er vaak preventief zout gestrooid. Wij adviseren om uw aanhangwagen te reinigen, nadat deze in aanraking is gekomen met zout. U kunt de aanhangwagen gewoon met water afspoelen. Houd er wel rekening mee dat het water niet in aanraking komt met elektrische componenten.

Vooral bij nieuwe aanhangwagens, waarbij de zinklaag nog niet volledig is uitgewerkt, kunnen door de pekel witte of zwarte vlekken ontstaan. Deze vlekken hebben overigens geen negatieve invloed op de beschermende werking van de zinklaag.

LET OP:Wanneer je aanhangwagen buiten staat en afspuit met water terwijl het hard vriest, kan het verstandig zijn om de aanhangwagen niet op de handrem te zetten. De mogelijkheid bestaat dat bepaalde mechanische overbrengingen vastvriezen in de remtrommel. Let er wel even op dat de aanhangwagen volledig vlak staat.

RIJSTIJL

Het weer in de winter kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Denk aan een spekglad wegdek door regen, sneeuw en ijzel. Maar ook pekel en slecht zicht brengen risico’s met zich mee. Pas daarom altijd uw snelheid aan op de weersomstandigheden. Houd ook voldoende afstand op uw voorganger en blijf zo ver mogelijk voor u uitkijken.

Met deze tips zorgt u ervoor dat u ook in de winter veilig de weg op kunt. Wilt u liever persoonlijk advies of vraagt u zich bijvoorbeeld af of het verstandig is om de banden van uw aanhangwagen te wisselen? Neem dan contact op met uw HAPERT-dealer.

En wist u trouwens dat u bij aanschaf van een nieuwe Hapert Aanhangwagen een gratis ladingnet krijgt?