Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Bestrating en tegels: hoe adviseer ik als hovenier mijn klant?

De vragen die u een klant kunt stellen verschillen vaak wel per klant, maar meestal begin ik met te vragen wat een klant verwacht van zijn bestrating. Hierop zijn verschillende antwoorden mogelijk en afhankelijk van het antwoord gaat u dan verder vragen

Bestratingsadvies: welke vragen moet ik stellen?

De vragen die u een klant kunt stellen verschillen vaak wel per klant, maar meestal begin ik met te vragen wat een klant verwacht van zijn bestrating. Hierop zijn verschillende antwoorden mogelijk en afhankelijk van het antwoord gaat u dan verder vragen. Zo is de ene klant erg bezig met de praktische eigenschappen van tegels. In dat geval gaat u verder vragen over wat hij belangrijk vind, makkelijk schoon te maken, of juist heel erg kleur echt, krasbestendig of dat de tegel niet gauw glad wordt. Voorbeeldvragen die u aan uw klant stellen kunt:

 1. Wat voor tegel zoekt u?
 2. Wat verwacht u van de tegel qua onderhoud?
 3. Waar wilt u de tegel voor gebruiken?
 4. Welke kleur tegel zoekt u?
 5. Welke maat tegel zoekt u?
 6. Welk oppervlak mag de tegel hebben?
 7. Heeft u een voorkeur van welk materiaal de tegel is gemaakt?
 8. Hoeveel wilt u besteden? (altijd een lastige vraag, want dat wil liever eigenlijk niemand vertellen)
 9. Wie gaat de tegels verwerken?
 10. Heeft u veel last van groene aanslag of ongedierte op de plek waar de tegels komen?
 11. Wilt u de tegels voegen nadat ze gelegd zijn?
 12. Komen de tegels in de zon of in de schaduw te liggen?
 13. Zijn de tegels voor onder een overkapping?
 14. Komen de tegels dichtbij een zwembad te liggen?
 15. Heeft u veel bomen en struiken om het terras staan?

Belangrijk bij advies voor bestrating is dat je een eerlijk advies geeft, en dat je ook weet welk advies je geeft, en waarom. Liegen helpt je echt niet, vroeg of laat val je door de mand, en de klant heeft is vaak snel door. Wijs een klant op voor- en nadelen, maar ga niet teveel nadelen opnoemen als de klant hier niet om vraagt, de kans is dat de klant dan een heel negatief beeld krijgt, en dat is ook weer niet de bedoeling. Zorg dat je de wensen van de klant invult en niet dat je je eigen wensen er bij de klant door drukt.

advies-bestrating

Welk type bestrating moet ik adviseren?

Dit is sterk afhankelijk van de gegeven antwoorden, vandaar dat er ook zoveel soorten bestrating zijn. Ik zal hieronder de verschillende typen noemen, met hun eigen voor- en nadelen:

Betontegels en betonklinkers zonder toplaag: voordelen zijn dat dit meestal relatief goedkopere tegels zijn, al zijn er ook duurdere varianten. Leverbaar in meerdere kleuren, ze worden niet snel glad. Nadelen zijn, dat vuil erin kan trekken, ze vaak langer nat blijven en mede hierdoor sneller groen worden. Ze verkleuren sneller dan andere tegels.

Betontegels en betonklinkers met toplaag: Deze zijn er in 2 uitvoeringen, gecoat en geïmpregneerd. Beide hebben als voordelen, dat ze door de toplaag langer en beter op kleur blijven en zo door de coating en impregnering ook beter beschermd zijn tegen intrekken van vlekken. Daarnaast zijn ze leverbaar in veel kleuren en ook verschillende variaties van het oppervlak. Nadelen van een gecoate uitvoering is dat de coating gevoelig is voor krassen en beschadigingen welke met name bij donker gekleurde tegels vaak goed zichtbaar zijn, tevens zijn de tegels in de winter vaak sneller glad bij vorst omdat het vocht niet goed in de tegel kan trekken. De geïmpregneerde uitvoering heeft geen last van die gevoeligheid voor krassen en beschadigingen, maar is wel gevoeliger voor groene aanslag, en vlekken zijn moeilijker te verwijderen dan bij een gecoate tegel. De tegel wordt in de winter niet sneller glad dan een gewone betontegel.

Natuursteen tegels: voordelen zijn de natuurlijke tekening en veroudering van de tegel, al houdt niet iedereen daar van. Elke tegel is weer anders en geeft een terras daardoor wel een uniek uitstraling. Nadelen zijn dat een natuursteen tegel bewerkelijker is om te verwerken (gestabiliseerd zandbed en invoegen), maar als deze eenmaal ligt is het terras wel erg onderhoudsvriendelijk, al zijn er natuurlijk ook natuursteensoorten die meer onderhoud vragen. Daarnaast zijn er natuursteensoorten die sneller verkleuren, en gevoeliger zijn voor beschadigingen en vlekken.

Gebakken klinkers: voordeel is dat de klinker een gebakken product is, waardoor deze meestal sterk en zeer slijtvast is. Daarnaast blijft deze steen goed op kleur, hij zal alleen inde loop der jaren verdiepen wat betreft de kleur. De steen heeft een authentieke uitstraling, mede doordat bij het bak proces de klinker nooit helemaal recht blijft. Nadeel hiervan is dat er ongelijk veogen tussen de stenen zitten die gevoelig zijn voor onkruid en mieren.

Keramiek tegels: Voordelen hiervan zijn, dat de tegel een zeer mooie gedetailleerde tekening heeft, waardoor deze erg op natuursteen kan lijken. Omdat het een gebakken tegel is, is de tegel erg kleurvast, maatvast, krasbestendig en makkelijk te onderhouden. Daarnaast neemt de tegel vrijwel geen vocht op waardoor vlekken niet in de tegel kunnen trekken, en deze ook veel minder snel groen wordt. Nadelen zijn dat de steen bewerkelijker is bij het verwerken, net als bij natuursteen, en dat de tegel in de winter bij vorst sneller glad wordt omdat het vocht op de tegel blijft liggen.

advies bestrating

Tips voor aanleggen verschillende bestratingen

Betontegels en betonklinkers worden verwerkt in een zandbed. De voorkeur voor een zandbed is om brekerzand te gebruiken, omdat dit een stevig zandbed geeft, wat goed waterdoorlatend is. Bij een oprit is het aan te raden om te beginnen met een dikke laag van gebroken puin. Sowieso moeten al deze lagen stevig aangetrild worden. Als de baan is aangetrild, wordt deze met een waterpas vlakgemaakt. Als de tegels in de baan worden gelegd, worden deze met een rubber hamer nog even aangeklopt, klinkers worden na verwerking vaak met de trilplaat in een keer aangetrild. Eventueel kan er gekozen worden om de bestrating af te voegen met een voegmiddel, of in te vegen met een brekerzand.

Natuursteen tegels en keramiektegels: voor beide gelden verschillende verwerkingsmethoden. Vaak wordt er gewerkt met een gestabiliseerd zandbed, waarbij er door het zand een stabilisatiemix wordt gemengd, welke uithard en zorgt voor een stabiele ondergrond. De tegels worden hierop verwerkt met een tegellijm om te zorgen dat de tegels goed aan de ondergrond hechten. De tegels worden altijd met een voeg verwerkt, en deze zal na 24 uur opgevuld moeten worden, meestal met een voegmiddel.

LEESTIP: Hoe leg ik keramische tegels?

Gebakken klinkers worden op dezelfde manier verwerkt als een betonklinker.

Bestrating onderhoud tips

Voor alle bestratingen geldt dat sterk wordt afgeraden om met een hogedrukreiniger schoon te maken. Regelmatig vegen of schoonmaken met een speciaal schoonmaakmiddel volstaat meestal. Voor onkruid kunt u een onkruidverdelger gebruiken, of het onkruid met de hand tussen de voegen uittrekken. Groen aanslag kan het best worden verwijderd met een groene aanslagreiniger.

Bestrating: prijs en aantal berekenen

Vraag de klant of hij de maten aan kan geven van de terrassen en of paden. Een tekening is nog makkelijker. Vaak wordt de oppervlakte berekend, en voor tegels wordt 5 tot 10% extra besteld i.v.m. knip en snijverlies. De prijzen zijn per vierkante meter in o0nze prijslijst vermeld, dus dit is makkelijk om te rekenen.

Hoe leg ik mijn advies en voorstel voor aan de klant?

Dit verschilt heel erg. Soms komt er ene klant binnen die een paar tegels nodig heeft, en geef je meteen de totaal prijs. Soms heb je een uitgebreider gesprek, en kun je alles meteen optellen, of bij voorkeur maak je een offerte welke je met de klant door spreekt en vervolgens mee geeft. Eventueel kun je ook afspreken om alles op papier te zetten en een vervolg afspraak te maken met de klant waarbij verder alles wordt doorgesproken. Aanvragen via de mail worden doorgaans per mail beantwoord, of er wordt geprobeerd om de klant in de showtuin te krijgen voor wat meer uitleg.

Verwante informatie 

U en L elementen

u en l elementen inzetten

Lees meer: hoe kan ik U en L elementen gebruiken?

Fundering leggen

fundering veranda

Lees meer: fundering aanleggen voor veranda

Aanleg 12V tuinverlichting

tuinverlichting aanleggen

Lees meer: is 12v tuinverlichting aanleggen veilig?

inkoopgilde

Als Inkoopgilde lid kunt u voordelig bestrating inkopen bij Buiter Beton. Mocht u direct willen bestellen? Dan kunt u op alle mogelijke manieren uw bestelling ook doorgeven aan Inkoopgilde. 

Bestrating kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op bestrating

De gemiddelde besparing van leden op bestrating is: 2%


   


contact-inkoopgilde

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.
 

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!