Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Schanskorf installeren

Om een goed idee te krijgen van hoe je een schanskorf installeert, is het goed om eerst te kijken welke eigenschappen een schanskort heeft. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de manier van installatie.

Zoals bijvoorbeeld de grootte van de mazen. Dezen kunnen variëren van 5x5 cm tot en met 10x10 cm. De keuze kun je laten afhangen van de grootte van de stenen die erin gaan, maar ook heel eenvoudig van wat mooier is.

Kies het ondergrond

Als de schanskorf moet worden geïnstalleerd op een zachte ondergrond, is het goed om er eerst voor te zorgen dat de korf waterpas komt te staan. Dat is bij zachte ondergrond natuurlijk nooit het geval, omdat het gewicht van de gevulde schanskorf verzakkingen kan veroorzaken. Een goede fundering is daarom een vereiste. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de ondergrond. Soms zijn oude klinkers voldoende, bij kleigrond is soms zelfs een betonnen ondergrond noodzakelijk. Gebruik dus absoluut de juiste materialen zodat dit helemaal klopt. Een schep om het gras weg te scheppen, een trilplaat om de grond aan te drukken en een waterpas om te kijken of de basis recht is. Net als bij het leggen van een straat, kan er (zeker bij lange afstanden) voor worden gekozen om een touwtje te spannen ter indicatie.

Als de schanskorf moet worden geïnstalleerd op een betonnen ondergrond, is de basis een stukje anders. Wanneer de grond al waterpas ligt, kan dit deel al worden overgeslagen. Maar de korf moet wel op een bepaalde manier vast worden gezet natuurlijk. Daarvoor zijn andere materialen noodzakelijk. Er kan voor worden gekozen om steigerbuizen te installeren in de korven. Deze garanderen stevigheid. Ook kan er voor worden gekozen om de korf in zogeheten profielen te schuiven. Een U-profiel aan de buitenkanten en eventueel een H-profiel er tussenin zodat er een langere afscheiding kan worden gerealiseerd.

Hoe zorg ik dat de schanskorf stevig staat?

Dit begint allemaal bij de dikte van de schanskorf tegenover de hoogte. Logischerwijs moet een hoge schanskorf ook een bepaalde dikte hebben voordat we kunnen spreken van een stevige constructie. Als dit niet het geval is, kom je al gauw bij andere maatregelen uit. Bij schanskorven die hoger zijn dan een meter is het noodzakelijk om deze te verstevigen met steigerbuizen. Deze staan midden in de korf rechtop, maar zullen uit beeld verdwijnen nadat deze gevuld is met stenen.

Een andere manier van verstevigen is extern met U-profielen en eventuele H-profielen. Deze profielen kunnen aan de grond bevestigd worden en de schanskorven ondersteunen. Voor de U-profielen geldt dat deze aan het begin en het eind van een constructie zitten, deze kunnen dus bijvoorbeeld aan een muur worden bevestigd.

Zoals gezegd is het bij sommige grondsoorten noodzakelijk een betonnen ondergrond te maken, waardoor de schanskorf letterlijk in de grond is gegoten. Dit voorkomt samen met de fundering dat de grond verzakt. Op deze manier is de onderste rij schanskorven direct stevig en kan hierop verder worden gebouwd. Natuurlijk kan er ook worden gekozen voor zowel een betonnen ondergrond als steigerbuizen voor extra stevigheid. Deze moeten dan simpelweg mee worden gestort met de betonnen ondergrond.

gabion

Hoe plaats ik de lege schanskorven?

Bij het plaatsen is het in de eerste plaats natuurlijk handig om te weten of de schanskorven überhaupt passen tussen de eventuele aanwezige profielen. Ook is het goed om te kijken waar de eventuele steigerbuis aanwezig is, dan kunnen er op dit punt wat mazen worden uitgeknipt.

Hoe verbind ik de lege schanskorven?

Het verbinden van de schanskorven gaat met zogenoemde C-ringen. Deze ringen kunnen om de schanskorven worden bevestigd, zodat ze netjes in een rij staan. Ook kun je ervoor kiezen de lege schanskorven met tie-wraps te verbinden, om deze later weer los te knippen. Het is natuurlijk erg belangrijk dit te doen voordat er stenen in de korven worden gelegd/gestort, omdat er anders teveel gewicht mee gemoeid is en het lastig is alsnog een recht eindresultaat te krijgen.

Hoe vul ik de schanskorven?

Het vullen van de schanskorven omvat meer dan alleen maar de stenen erin storten.

 • Gelijkmatig vullen
 • Zetankers op tijd plaatsen
 • Holle ruimtes vermijden aan de buitenkant

Wanneer de schanskorven gelijkmatig worden gevuld, is het eerder zichtbaar als de korf op een bepaalde plaats (nog) niet goed is bevestigd. Bovendien maakt deze manier het mogelijk om stapsgewijs de zetankers aan te brengen.

Het aanbrengen van zetankers kan volgens een vast patroon. Zoals iedere 30/40/50 centimeter, net wat de schanskorf kan verdragen of tot welk niveau uitbuiken wordt geaccepteerd. Maar je kunt dit ook doen aan de hand van het resultaat nadat er stenen in de korf zijn aangebracht. Het is wel een stuk lastiger om dan nog zetankers te plaatsen.

Bij het aanbrengen van relatief grote stenen is het raadzaam deze stuk voor stuk in de schanskorf te leggen. Dit heeft als reden dat er geen onnodige holle ruimtes aan de buitenkant ontstaan. Zo heeft u nog een beetje invloed op hoe het er uiteindelijk uit zal zien vanaf de buitenkant.

Ondersteuning bij Gabion

Wanneer alle stappen zijn uitgevoerd staat de schanskorf klaar voor gebruik. Optioneel kunt u natuurlijk het resultaat nog even schoonspuiten. Bij Gabion schanskorven zijn we altijd bezig om onze schanskorven te verbeteren en al uw vragen goed te kunnen beantwoorden. 

Voordelen schanskorven

Hierboven zijn al een aantal voordelen genoemd die betrekking hebben op schanskorven. Voor de volledigheid staan ze onderstaand opgesomd.

 • Schanskorven zijn relatief nieuw en eigentijds.
 • Ten opzichte van andere erfafscheidingen, hebben schanskorven een natuurlijke uitstraling.
 • Eenvoudig te plaatsen. Het installeren van een schanskorf is relatief eenvoudig als de juiste volgorde van werkzaamheden wordt aangehouden.
 • Weinig onderhoud. De materialen waar de schanskorven uit bestaan behoeven nagenoeg geen onderhoud.
 • Volledig te hergebruiken wanneer de schanskorf geen functie meer heeft.

Een schanskorf wordt ook wel een gabion genoemd. Bij Gabion Schanskorven kunnen we u helpen bij al uw vragen over schanskorven. Met onze jarenlange ervaring in deze relatief nieuwe branche zien we het als een uitdaging om mensen te laten zien hoe fijn schanskorven werken.

Schanskorven inkopen als hoveniersbedrijf

Inkoopgilde leden ontvangen 5% extra korting (boven op de hoveniers korting). Wilt u net als leden van Inkoopgilde profiteren van 5% extra korting op steenkorven? Word lid. 

Artikelen die u misschien leuk vindt...

Bedrijfskleding

Lees meer: bedrijfskleding voor hoveniers

Aluminium Pergola's

aluminium pergola

Lees meer: voordelen van aluminium pergola's

Terrasschermen

wind en zonneschermen

Lees meer: wind en zonneschermen 

inkoopgilde

Waar kan ik schanskorven inkopen als hovenier?

U kunt als hovenier schanskorven bij onze leverancier Gabion bestellen. Bestellen kan door te bellen, te mailen of door gebruik van hun webshop.

Schanskorven kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland
Besparen op schanskorven

Inkoopgilde leden ontvangen 5% extra korting (boven op de hoveniers korting). Wilt u net als leden van Inkoopgilde profiteren van 5% extra korting op steenkorven? Word lid. 

 

Meer besparingskansen

   

contact-inkoopgilde

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.
 

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!