Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Schoppen en spades

Marcel Kok is, samen met zijn vrouw, eigenaar van Schoppenfabriek Streuding in Vlagtwedde. Laatst vroeg iemand: 'Waarom hebben jullie zo'n groot assortiment schoppen?'. Marcel: "Die vraag, maar eigenlijk meer nog het antwoord, vertelt precies wie we zijn en wat we doen'.

Welke type schop moet ik hebben?

De filosofie van Streuding in zes woorden samengevat: zo veel mensen, zo veel schoppen. "Wat veel mensen weten is dat er een speciale schop is voor elk type klus. Maar wat veel mensen niet weten, is dat ook elke méns om een speciaal gemaakte schop vraagt. Laat ik als voorbeeld een project nemen van Enexis: 'Duurzame inzetbaarheid van je medewerkers'. Na het leveren van een partij schoppen aan Enexis kregen we een telefoontje: de medewerkers hadden geklaagd over rugpijn. De schoppen zouden niet deugen. Daar stond ik van te kijken. Wij maken kwalitatief hoogwaardige schoppen en klachten krijgen we zelden of nooit."

"Maar wat bleek? De medewerkers hadden een schop gekregen die niet bij hen paste. Als je werkt met een schop met een te lange steel, krijg je op termijn gegarandeerd last van je schouders. Het handvat zit namelijk te hoog, waardoor je arm in een vreemde hoek komt te staan bij het gebruik. Een schop met een te korte steel geeft op termijn rugklachten, omdat je steeds voorover moet buigen."

streuding

Schoppen en spades op maat 

"De oplossing is: werken met een schop op maat. We hebben een aantal eenvoudige richtlijnen opgesteld voor het goed 'aanmeten' van een schop, en de magazijnmedewerker is bij uitgifte van schoppen de meest belangrijke persoon geworden. Stelregel is: de juiste schop voor de juiste klus. Als je een schop vastpakt bij het handvat, moet je arm een hoek van negentig graden hebben. Daar mag een paar graden verschil in zitten, maar wordt dat verschil te groot, dan komen daar vaak rugklachten van."

"Voor het vervolgproject van Enexis heeft iedere medewerker een schop op maat ontvangen. Dat is een geringe investering voor het bedrijf, en het betaalt zich achteraf ruimschoots terug. Bij de vierhonderd mensen die aan de schop werken, bleek dat er twintig procent minder werkuitval was door klachten. Voor ons is het de bevestiging van iets dat wij al lang weten: een goede schop is van het allergrootste belang voor iemand die veel in de grond werkt. Het is een verlengstuk van je lichaam, en op beide moet je zuinig zijn."

Investeren in gereedschap 

Dat de schop niet 'zomaar een stuk gereedschap is', begreep dorpssmid Albert Streuding al in 1931, toen hij in zijn smederij begon met het produceren van schoppen. Vandaag de dag is de fabriek uniek in Nederland: het is de enige schoppenfabriek waar alles nog op de ambachtelijke wijze wordt vervaardigd. De meeste producten - niet alleen schoppen, maar onder andere ook grondboren, schoffels, sneeuwschuivers, mestvorken en bezems - worden uitgezet bij dealers in Nederland en zijn verkrijgbaar via de webshop. En af en toe vinden producten ook hun weg naar Duitsland of België. 

Ambachtelijk werken heeft als voordeel dat variatie mogelijk is. "Flexibiliteit en innovatie: daarin zit onze kracht. We hebben een heel nauwe feeling met het werkveld. Zo zijn we recent gestart met de productie van de 'Fatboy', een schop van 5,3 kilo die vrijwel moeiteloos door wortels in de grond steekt, puur door zijn gewicht. Dat is gedaan op verzoek van een hovenier die een klus van het rooien van vierhonderd kerstbomen te doen had. Na afloop was zijn reactie: 'Waarom is nog nooit eerder iemand op het idee van zo'n schop gekomen?' Inmiddels ligt er een ontwerp klaar voor een Fatboy van 7,5 kilo, voor het nóg zwaardere werk."  

Schoppen van Streuding bestellen?

Bent u hovenier en bent u opzoek naar schoppen voor proffesisonals? Inkoopgilde heeft verschillende functionele schoppen en spades voor divers werk in het assortiment van de webshop toegevoegd. Bent u geen lid maar wilt u schoppen en spades kopen? Dat kan! Leden profiteren echter van extra korting. Wilt u hier ook van profiteren? Word lid. 

Artikelen die u misschien leuk vindt...

Tuin- en parkmachines

Lees meer: tuin- en parkmachines

Schop voor zwaar werk

fatboy schop

Lees meer: de fatboy, een schop voor zwaarwerk

inkoopgilde

Als Inkoopgilde lid kunt u voordelig gereedschap inkopen bij Inkoopgilde. Mocht u direct willen bestellen? Maak dan een account aan op onze webshop.

Spades en schoppen kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op spades en schoppen

De gemiddelde besparing van leden op spades en schoppen is: 10%

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!