Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Welke schep hoort bij hovenierswerkzaamheden

Een schep kan meerdere functies bekleden. Zo kun je onderscheid maken tussen de activiteiten die je doet, maar zeker ook in het materiaal. In dit artikel gaan we verder in op het materiaal dat je kunt gebruiken. De combinatie van het materiaal maakt een schep uniek in zijn soort. 

Uit welke onderdelen bestaat een schep?

Een schep bestaat uit een aantal onderdelen die ervoor kunnen zorgen dat een schep perfect bij je past. De volgende onderdelen zijn belangrijk om goed te bekijken:

De bats

De bats is het gedeelte waarmee je bijvoorbeeld zand omhoog schept. De bats is doorgaans van ijzer en kan door zijn oppervlakte veel volume verplaatsen tot een bepaald gewicht. Batsen zijn er in verschillende maatvoeringen, namelijk 255x210, 265x220, 275x230, 285x240 (afmetingen in mm). Deze afmetingen worden ook wel afgekort met ‘000’, ‘00’, ‘0’, en ‘1’. De bewerking van de bats speelt ook een rol bij het kiezen voor een bats. Zo zijn er geharde en ongeharde batsen, maar ook batsen met een gescherpte rand of een opstapje bovenop voor het betere spitwerk. Ook kan er nog gekozen worden voor een opstaande rand.

De dul

De dul zelf is niet zo interessant. Het enige waar de dul zelf in kan verschillen is de doorsnede zodat de juiste steel erin past. Wat veel interessanter is aan de dul, is de stand. Er is een onderscheid te maken in dulstanden, welke varieert van 25mm t/m 65 mm. Het is bij een hogere dulstand gebruikelijk om meer te zijn gericht op scheppen. Spitten gebeurt daarentegen vaak met een lagere dulstand.

De steel

Allereerst in er een duidelijk onderscheid te maken in het soort steel. Zo zijn er namelijk gebogen stelen, half gebogen stelen, maar ook rechte stelen van essenhout. Er zijn zelfs stelen van kunststof, zowel hol als met een fiberkern. In de hilt van ook nog verschil worden gemaakt. Er kan namelijk gekozen worden voor een T-greep van essenhout, maar daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor een D-greep van kunststof, hout of staal.

De verschillende vormen van de stelen kunnen daarnaast ook variëren in lengtes, namelijk:

 • Rechte steel (75/90/98 cm)
 • Halfgebogen steel (90/100/110/120/130 cm)
 • Gebogen steel (90/100/110/120 cm)


Hoe kan ik duurzaam en veilig scheppen?

Het onderscheid dat je kunt maken tussen schoppen is er natuurlijk niet voor niets. Vooral bij repeterend werk is het van belang dat je lichaam niet te veel hoeft te lijden onder ongunstige werkhoudingen of onnodig intense activiteiten. Dit kan voorkomen worden door de juiste schop te kiezen. Bovenstaande uiteenzetting kan verduidelijken hoe en waarom een bepaalde schop gekozen dient te worden.

Daarnaast is het gebruikelijke natuurlijk van belang, zoals de juiste werktechnieken, handschoenen en veiligheidsschoenen.

Schoppen van Streuding bestellen?

Bent u hovenier en bent u opzoek naar schoppen voor proffesisonals? Inkoopgilde heeft verschillende functionele schoppen en spades voor divers werk in het assortiment van de webshop toegevoegd. Bent u geen lid maar wilt u schoppen en spades kopen? Dat kan! Leden profiteren echter van extra korting. Wilt u hier ook van profiteren? Word lid. 

Artikelen die u misschien leuk vindt...

Verschillende soorten

schep, schop, spade hovenier

Lees meer: verschillende soorten scheppen en schoppen

Tuin- en parkmachines

Lees meer: tuin- en parkmachines

Schop voor zwaar werk

fatboy schop

Lees meer: de fatboy, een schop voor zwaarwerk

inkoopgilde

Als Inkoopgilde lid kunt u voordelig gereedschap inkopen bij Inkoopgilde. Mocht u direct willen bestellen? Maak dan een account aan op onze webshop.

Spades en schoppen kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op spades en schoppen

De gemiddelde besparing van leden op spades en schoppen is: 10%

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!