Graszoden aanleggen op sportvelden en voetbalvelden

Een nieuwe grasmat leggen voor een voetbalstadion doen ze wel vaker. Zo liggen er graszoden van Queens Grass uit het Drentse Borger onder andere in de stadions van Manchester United, die van San Siro -de thuisbasis van AC Milan- en de Arena in Amsterdam. Meest recent is de klus die ze hadden voor het stadion van FC Lokomotiv in Moskou. Onder grote tijdsdruk en barre weersomstandigheden werd het karwei geklaard, een logistieke prestatie die respect afdwingt.

Graszoden en grasmatten bij stadions

“Respect?”, glimlacht Martijn Rienks, eigenaar van het familiebedrijf. “Al te veel eer. Toen ze ons voor de opdracht vroegen, hebben we geen moment getwijfeld. Gewoon gaan met die banaan, dachten we. Wij gaan geen klus uit de weg, hoe groot of complex ze in eerste instantie ook lijkt.” Hoe komt Queens Grass bij zo’n voetbalclub in het verre Moskou terecht? “Mijn jongere broer is met een Russische getrouwd en woont daar. Ze benaderden hem in december vorig jaar met het verzoek of we een nieuwe grasmat voor het stadion konden leveren, onder voorwaarde dat die er eind maart van dit jaar zou liggen. Rond die tijd stond er namelijk een belangrijke wedstrijd op het programma. Het veld was op dat moment in een zeer slechte conditie, ook al omdat er kort tevoren een popfestival op gehouden was. 

graszoden

Graszoden leggen: onder tijdsdruk

“We zijn dan ook direct begonnen met de klus. Probleem was dat het daar in Moskou overdag -25 graden vroor en ‘s nachts -40. Hier in Nederland hadden we overdag gelukkig dooi. Bij vorst overdag kunnen we namelijk de graszoden niet snijden. Omdat de grasmat direct bespeelbaar moest zijn, moesten de zoden 4 centimeter dik zijn. Een rekensommetje leerde dat we dan -uitgaande van een gewicht per vrachtwagen van 22 ton, genoeg voor een oppervlakte van 380 vierkante meter- 25 koelwagens nodig hadden voor transport.

Hoe kom je zo snel aan zo’n vloot?
“We hebben daar inmiddels aardig wat ervaring in opgedaan en op een goed moment stonden er dan ook vrachtwagens uit Rusland, Litouwen, Bulgarije, Polen en overal vandaan langs onze grasvelden geparkeerd. In twee dagen tijd zijn alle benodigde zoden gesneden en ingeladen en vertrok de stoet richting  Moskou. De zoden werden in de wagens gekoeld bij een temperatuur van -2 tot -5 graden en na 6 dagen rijden stonden ze voor het stadion van FC Lokomotiv.”

Waar het nog steeds koud was.
“Héél koud. Overdag vroor het tussen de 20 en 30 graden en om het gras te kunnen verwerken was de temperatuur in de koelwagens 24 uur vóór aankomst naar +20 graden gezet. We zijn direct begonnen met het leggen van de grasrollen, dik ingepakt en tussendoor de handen warmend aan de warmte van de motoren van de tractoren en de legmachines. De rollen worden in de breedterichting van het stadion gelegd en telkens wanneer ze aan het einde van een baan waren, was de toplaag van het gras aan het begin van de rol alweer bevroren. Dankzij de veldverwarming sloegen de zoden echter direct aan en na drie dagen lag er een perfect grasmat. Zoals gezegd leggen we grasmatten in stadions in heel Europa en daarbuiten, maar we hadden nog niet eerder een klus gehad onder zulke extreme omstandigheden.

Verwante informatie 

Verschillend gebruik

bloembollen

Lees meer: verschillend gebruik van bloembollen

Olivijn

greensandd

Lees meer: olivijn breekt Co2 af

Duurzaam

besparen

Lees meer: meer over duurzaamheid

inkoopgilde

Waar kan ik graszoden inkopen als hovenier?

Er zijn diverse leveranciers bij Inkoopgilde aangesloten die u van graszoden kunnen voorzien. U kunt voordelig graszoden inkopen op de webshop van Inkoopgilde.

Graszoden kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op graszoden

De gemiddelde besparing van leden op graszoden is: 5% - wilt u ook besparen?

  

contact-inkoopgilde

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.
 

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!