Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Beperkte plantenkennis bij hoveniers?

Het is een vaak gehoorde klacht vanuit de beroepspraktijk van hoveniers: de beperkte plantenkennis van de afgestudeerde leerlingen van de AOC’s. Zijn die klachten terecht en wat is de rol daarin van de AOC’s? Johan Schuppert, docent aan het AOC Groene Welle in Hardenberg, beaamt en nuanceert het beeld en heeft alle vertrouwen in het vakmanschap van het aanstormend groentalent.

Je hebt zelf een groene achtergrond?

“Ik heb midden jaren tachtig in Zenderen de Middelbare Tuinbouwschool gedaan, de MTuS. De ‘spinazie-academie’ werden ze toen genoemd, die tuinbouwscholen. We hadden één uur plantenkennis in de week van de heer Hafkenscheid. Een heel begeesterd man die altijd met allerlei takjes vóór in de klas stond om die nader te verklaren. Plantenkennis was toen echt stampwerk en je moest zo’n twee- tot drieduizend planten uit je hoofd kennen. Ook met hun Latijnse namen. Eén schrijffout in de Latijnse benaming kostte je al punten. Later heb ik nog de Hogere Tuinbouwschool gevolgd en ben toen tien jaar, waarvan zes als allrounder, bij een hovenier in mijn woonplaats Holten werkzaam geweest. Door rugklachten kon ik het werk niet langer doen, heb mij laten omscholen en ben toen als docent Plantenkennis voor de klas gaan staan aan het AOC.”

Vanille Fraise

Hoe was het in die jaren negentig gesteld met het vak Plantenkennis?
“Het was toen al bezig af te vlakken, in vergelijking met de periode dat ik het zelf kreeg onderwezen. Plantenkennis maakte onderdeel uit van een deelcertificaat en telde voor ongeveer twintig procent mee. Verprutste je het, dan kon je je cijfer opvijzelen met andere vakken. De wens bij de docenten was om er weer een apart vak van te maken. Dat kon binnen de vrije ruimte en het is inmiddels alweer jaren een volwaardige leeractiviteit, waar de student een voldoende op moet scoren.”

En toch is er die klacht dat ze over te weinig plantenkennis zouden beschikken.
“Dat is deels terecht, deels niet terecht. De oorzaak ligt vooral in het type hovenier -en daarmee het type AOC-leerling- dat je hebt: zij die gaan voor de aanleg en zij die gaan voor het onderhoud. Aanstormend groentalent dat kiest voor de aanleg is niet zo geboeid in plantenkennis. Die focussen zich liever op bestrating, een mooie pergola, schuttingen en vijverpartijen. Laat een ander zich het hoofd dan maar breken over welk groen er precies in moet: zij zetten het er wel in. Het type dat voor onderhoud kiest wil zich daarentegen juist wél in de kennis van groen verdiepen. Die is immers alle dagen écht met groen bezig en wil zijn kennis daarover paraat hebben.”

Waarom paraat hebben? Een app op je smartphone en er gaat een digitale groenwereld voor je open.
“Dat is nu precies het probleem: de toenemende gemakzucht. Zonder daar een oordeel over te willen uitspreken zie je dat de huidige generatie leerlingen aan het AOC -maar dat zal voor andere opleidingen zeker ook gelden- kiest voor weg van de minste weerstand. Het aantal planten dat ze moeten kennen is terug gebracht tot een paar honderd, maar dat vinden ze nog altijd teveel. Ze zien de zin er niet van in om die namen in het hoofd te stampen en de motivatie is dikwijls ver te zoeken. Een goed studieresultaat staat of valt echter met een goede motivatie en als onderwijsinstelling kunnen en willen we die veranderende mentaliteit niet negeren. Onder het motto ‘Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan’ ruilen we het ‘stampwerk’ waar mogelijk in voor toegepaste plantenkennis. Bijvoorbeeld bij het maken van een ontwerpplan voor een tuin. Doel is om leerlingen af te leveren die de aansluiting op de beroepspraktijk kunnen maken. Kan het niet linksom, dan moet het maar rechtsom. En laten we eerlijk zijn: het échte hovenierswerk leren ze in de praktijk. Dat heeft immers altijd al gegolden, óók voor de vorige groengeneraties.” 

Verwante informatie 

Verschillend gebruik

bloembollen

Lees meer: verschillend gebruik van bloembollen

Tuinverlichting

bomen en planten uitlichten

Lees meer: beplanting uitlichten met tuinverlichting

Beplanting

besparen

Lees meer: besparen op beplanting!

inkoopgilde

Waar kan ik beplanting inkopen?

Er zijn diverse leveranciers bij Inkoopgilde aangesloten die u van beplanting kunnen voorzien:


Beplanting kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op beplanting

De gemiddelde besparing van leden op beplanting is: 2% 

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!