Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Snelle trendverandering bij bloemen en planten

De magere jaren van de recessie liggen definitief achter ons en men durft weer te investeren in de tuin. Bij de handel is die trend vanaf begin 2016 duidelijk merkbaar en ze zet met kracht door. De consument heeft in die magere jaren de ogen echter bepaald niet dicht gehad voor de tuintrends en tegelijk met de opleving van de economie, is ook een nieuwe consument opgestaan.

Bloemen en planten erg trendgevoelig

"We leven in een tijd waarin trends elkaar snel opvolgen, ook en juist in groenland", aldus Pieter van der Linden van GreenSales, met vestigingen in het Drentse Noordscheschut en het Friese Balk. "Bloemen en planten en de aanleg daarvan zijn natuurlijk altijd al trendgevoelig geweest. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. Trends gingen een paar jaar mee, tot ze geleidelijk werden verdrongen door een nieuwe trend. Maar we leven tegenwoordig in een wereld die snel veranderd en waarin we overspoeld worden door informatie. Overal vandaan en bijna 24 uur per dag krijgen we een constante stroom van indrukken te verwerken en worden we verleid daar iets mee te gaan doen. Of het nu om een nieuw parfum, een auto, je interieur of de tuin gaat: we willen graag iets anders en we willen daar niet te lang op wachten."

"We leven in een tijd waarin trends elkaar snel opvolgen, ook en juist in groenland"

De tuin graag direct visueel 

"Zo wil de consument de tuin steeds visueler en liefst vanaf dag één. Nam hij eerder nog de tijd om het groen te zien groeien, nu moet het er direct uitzien zoals op het ontwerp is uitgewerkt. Dat maakt dat de markt voor kant-en-klaar producten een sterke groei doormaakt, waar wij als GreenSales op inspelen met het dealerschap van onder andere Covergreen, Quickhedge en Mobilane."

beplanting drenthe

Hulp bij beplantingsplannen 

Voor de hovenier vereist dat een andere aanpak van zijn werkzaamheden, waarin GreenSales hem tegemoet komt door hem op zoveel mogelijke terreinen te ontzorgen. Zoals door het maken van complete beplantingsplannen, waarvoor al het benodigde materiaal op locatie wordt afgeleverd. "Het moet allemaal sneller? Dan gaan we dat doen. Vandaag bij ons besteld, is in principe morgen aan huis of op locatie afgeleverd. Dat bestellen kan natuurlijk ook via onze webshop, waar steeds meer gebruik van wordt gemaakt. In het afgelopen jaar is de omzet via de webshop verdubbeld, wat wel iets zegt over de populariteit van deze digitale snelweg."

Marketing heeft grote invloed op verkoop

Andere klanten vragen om andere planten. Pieter: "Het traditionele assortiment verschraalt. Oudere, toch wel mooie soorten, worden steeds minder geplant. De invloed van de media -zoals 'Rob's Grote Tuinverbouwing'- heeft daar duidelijk invloed op. Wat we ook zien is dat de marketing rond bepaalde producten een grotere rol gaat spelen. Bijvoorbeeld door een andere kleur pot onder de plant te doen en dit dan als een nieuw concept te promoten. Een bedrijf als Topheesters is daar zeer succesvol in." 

Een probleem -weliswaar van voorbijgaande aard- is dat het aanbod van tuinplanten de vraag nauwelijks kan dekken. "Ten tijde van de crisis moesten kwekers overschotten weggooien, waardoor ze behoedzamer zijn gaan planten. Met als gevolg dat er op dit moment een tekort is. Wij zijn daar als GreenSales op ingesprongen door zelf een breed assortiment tuinplanten te gaan kweken op onze nieuwe locatie in Balk. We hebben daar 30.000 vierkante meter tot onze beschikking, waardoor we in staat zijn de hovenier -en daarmee de consument- op zijn wenken te bedienen!"

Verwante informatie 

Verschillend gebruik

bloembollen

Lees meer: verschillend gebruik van bloembollen

Plantenkennis

beperkte plantenkennis

Lees meer: beperkte plantenkennis bij hoveniers

Beplanting

besparen

Lees meer: besparen op beplanting!

inkoopgilde

Waar kan ik beplanting inkopen?

Er zijn diverse leveranciers bij Inkoopgilde aangesloten die u van beplanting kunnen voorzien:


Beplanting kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op beplanting

De gemiddelde besparing van leden op beplanting is: 2%

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!