Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Verwilderingsbollen: van winterhard tot bodembedekker

Iedereen kent ze wel: van die hoekjes in de tuin waar eigenlijk niets wil groeien, plekken in de tuin waar je om de dag moet wieden of tegels waar je op uitgekeken bent, maar ze niet weg wilt doen omdat ze zo weinig onderhoud vragen. Kortom irritaties om doodse plekjes in de tuin, daar waar een tuin juist rust en leven moet geven. Een tuin moet verrassen door kleur, door dieren die ze aantrekt, door ontspanning. Gelukkig is er een oplossing. En die komt uit Noordwijkerhout.

Nieuwe trend: verwilderde en levende tuin

"We zien een nieuwe trend in ontwikkeling," begint Willem Zandbergen van JUB Holland in Noordwijkerhout. "Wilden mensen voorheen nog graag een strakke, goed aangeharkte tuin, liefst met tegels, nu zien we dat de 'verwildering' steeds populairder wordt. De tegels en het beton gaan eruit, de strakke bloembedden worden losser en bloemen en planten krijgen meer de vrije hand. Onderhoudsarm en diervriendelijk. We willen een levende tuin." 

Die trendverschuiving vindt voor een deel haar oorzaak in een veranderend klimaat. De stortbuien die we steeds vaker voor de kiezen krijgen doen kelders onderlopen en putten omhoog komen, omdat het water door 'verstening' van onze natuur niet voldoende weg kan vloeien. Voor een ander deel wordt de roep om het terughalen van een natuurlijke biodiversiteit steeds sterker. Het stimuleren van een grotere en meer gevarieerde populatie van bijen en vlinders en het creëren van (nest)ruimte voor vogels, zijn daar onder andere voorbeelden van.

Anticiperend op de vraag van particulieren naar een levende tuin - maar ook gemeentelijke plantsoenen en borders bij bedrijven - heeft JUB Holland de ideale oplossing voor de hovenier die bezig is met het maken van tuinontwerpen: verwilderingsbollen.

bloembollen

Winterharde bloembollen 

"Verwilderingsbollen passen uitstekend binnen het concept van een levende tuin", zegt Zandbergen. "Van bodembedekker tot opvuller van schaduwrijke hoekjes en van een feestje voor insecten tot milieuvriendelijk- en bewust omgaan met de natuur. In de verwilderingsbollen komt het allemaal samen."

"Verwilderingsbollen zijn echte overlevers. Ze zijn winterhard en in staat zichzelf te vermeerderen door het aanmaken van nieuwe bolletjes (meerjarigen) of zaad (onder andere stinsenflora). In tegenstelling dus van wat veel mensen denken, namelijk dat alle bloembollen eenjarig zijn. Na de bloei sterft het loof af - niet afknippen, tenzij het allium is -, maar de bol blijft onder de grond in leven in afwachting van het nieuwe seizoen. Het is dus wel zaak dat je de bollen niet poot, dáár waar je gaat graven of spitten."

Bodembedekkend, onderhoudsvrij en volop bloeiend

Stinsenflora - een type verwilderingsbol - stelt je nooit teleur en sommige soorten lijken niets liever te doen dan de tuineigenaar te verrassen: plotseling duiken ze ook onverwacht op in een deel van de tuin waar de bollen oorspronkelijk niet stonden. "Het zijn planten waar je heel veel aan hebt. Elk jaar bloeien ze rijker, ze hoeven niet iedere winter de grond uit om binnen te overwinteren en de tuin hoeft niet telkens op de kop om nieuwe bollen te planten. Verder vragen ze nauwelijks aandacht in de vorm van onderhoud. Stinzeflora en verwilderingsbollen in het algemeen gaan lekker hun eigen gang. En daar waar ze te enthousiast uitbreiden, kun je ze gewoon uit de grond halen en elders planten."

Veel stinsenflora komt eveneens voort uit een verwilderingsbol. Ze hebben in de afgelopen eeuwen hun waarde meer dan bewezen als verwilderde sierplanten op oude buitenplaatsen en stinsen (Friese landhuizen) en zijn een sieraad in elke tuin.

"De bollen zijn de perfecte oplossing voor plekken in de schaduw en halfschaduw. Daarnaast zijn veel soorten bodembedekkend of kunnen ze geplant worden tussen andere - bijvoorbeeld vaste - planten, waardoor onkruid geen kans krijgt. Ideaal dus voor mensen die niet willen of kunnen wieden, maar toch willen genieten van een bloemrijke tuin."

Een greep uit het assortiment stinsenbollen:

 • Sneeuwklokje
 • Bosanemoon
 • Sneeuwroem
 • Bostulp
 • Holwortel
 • Kievitseitjes
 • Boerencrocus
 • Wilde hyacinth
 • Zomerklokje
 • Herfststijlloos

Start van nieuw tuinseizoen 

Veel verwilderingsbollen bloeien vroeg in het voorjaar, wanneer er nog weinig bloemen hun kelken hebben geopend. Daarmee zijn ze een ideale start van het seizoen voor insecten zoals bijen, hommels en vlinders. Naast een bloeiende en zoemende tuin levert het dus ook een bijdrage aan het vergroten van de biodiversiteit. Daarnaast zijn de bollen van JUB voorzien van het Milieukeur-label, en daarmee tamelijk uniek in Nederland. Een dubbele winst dus voor hoveniers met milieubewuste klanten. 

JUB Holland heeft veel, heel veel soorten verwilderingsbollen. "De hovenier die advies wil over welke soort waar het beste kan, de eigenschappen of de voordelen van verwilderingsbollen, kan met zijn vragen altijd bij ons terecht. JUB Holland heeft specialisten die alles weten over deze en alle andere bollen in het assortiment. Verder zijn we de vraagbaak voor onder andere beplantingsplannen en bollenmengsels en organiseren we regelmatig studiedagen voor hoveniers die meer willen weten over de boeiende wereld van de bol."

Voordelig bloembollen inkopen bij JUB Holland 

Jac. Uittenbogaard (JUB) is een familiebedrijf opgericht in 1910, waar alweer de vierde generatie aan de leiding van de bloeiende onderneming staat. JUB Holland levert aan tuincentra, groenvoorzienende bedrijven, gemeentes en hoveniers in heel Nederland en exporteert haar kwaliteitsproducten naar 36 landen. Het is een van de weinige bedrijven die alle facetten van de bloembollenteelt uitvoert. Zo heeft JUB Holland een eigen kwekerij van ongeveer 45 hectare, een eigen broeierij van 4,5 snijtulpen en is ze onderdeel van veredelingsbedrijf Remarkable.

JUB is in het bijzonder gespecialiseerd in het leveren van bloembollen aan hoveniers. Voor die hoveniers biedt JUB een rijk assortiment eerste kwaliteit bloembollen in standaard eenheden, die tot laat in het seizoen voorradig zijn. Van een enkel zakje bollen tot fraaie kant-en-klaar combinaties, van verschillende mengsels voor diverse toepassingen voor zowel intensief als extensief beleid. 

Verwante informatie 

Verschillend gebruik

bloembollen

Lees meer: verschillend gebruik van bloembollen

Zomerbollen

bloembollen

Lees meer: zomerbollen en knollen

Beplanting

besparen

Lees meer: besparen op beplanting!

inkoopgilde

Waar kan ik bloembol pakketten bestellen?

Als Inkoopgilde lid kunt u voordelig bloembollen inkopen bij JUB Holland. Mocht u direct willen bestellen? Dan kunt u op alle mogelijke manieren uw bestelling ook doorgeven aan Inkoopgilde. 

Bloembollen kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op bloembollen

De gemiddelde besparing van leden op bloembollen is: 10%

Meer over bloembollen

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!