Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Graszaad

Als we kijken naar de doorsnee invulling van de tuin, zien we in veel tuinen dat een groot aandeel bestaat uit gras. En dat is niet voor niets, gras kan heel functioneel zijn. Het is kind- en onderhoudsvriendelijk, waardoor veel huishoudens hiervoor kiezen. Bovendien is het geschikt om te betreden, maar kan het ook een decoratieve functie hebben. Kortom, mogelijkheden te over. Maar als we ons nu focussen op aanleg/inzaai van gras, wat voor opties zijn er dan? 

Hoe krijg ik een mooie grasmat?

Natuurlijk is er een makkelijke manier om gras aan te leggen. Namelijk door graszoden te bestellen en deze uit te rollen. Gemakkelijk, snel en direct resultaat. Handig voor een klus die snel klaar moet zijn. Een andere manier is om gras in te zaaien. Zo kun je van begin tot eind het groeiproces volgen en waar nodig aansturen. Er zijn natuurlijk tal van variabelen waarmee je de kwaliteit van de uiteindelijke grasmat kunt sturen. Denk daarbij aan de bodem en het soort mengsel dat je gebruikt. Daarnaast is er ook nog een variëteit in bemesting en de handelswijze die erop wordt nagehouden. Kortom, een heel scala aan mogelijkheden. Feit is wel dat het een langdurig en nauwkeurig proces kan zijn.

graszaad

Hoe kan ik het best graszaad zaaien?

Als er een keuze is gemaakt in het soort gras dat er moet komen, zou je zeggen dat er gezaaid kan worden. Maar als je het goed wilt doen, kun je beter eerst een goede voorbereiding treffen. Bij de keuze van graszaad is al duidelijk geworden dat niet iedere soort gras gelijk is. Daarom kan er beter gewerkt worden met een stappenplan, wat bijdraagt aan het resultaat:

Verwijder de oude grasmat.

Deze stap zorgt ervoor dat je ziet wat je doet. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de huidige grasmat te behandelen met bemesting, maar dit lost vaak alleen maar problemen op aan de oppervlakte. Het huidige grasveld is het resultaat van de onderliggende bodem, om daar goed bij te komen is het zaak de oude grasmat te verwijderen. Dit kan bij kleine grasvelden met een schop of spade, maar er zijn ook machines voor. Handig wanneer het grotere grasvelden betreft, bovendien wordt er zo alleen gras gesneden zonder dat er heel veel aarde wordt losgestoken.

Omspitten en/of frezen van de grond.

Als de grond blootligt, kan er worden gewerkt aan de basis. Voordat er gefreesd of gespit wordt, is het wel raadzaam eerst het grove onkruid met de hand te verwijderen. Zo voorkom je dat deze gemalen worden en zich opnieuw ontwikkelen nadat de grasmat is aangelegd. Hetzelfde geldt natuurlijk voor puin en andere grove stukken in de bodem. Deze kunnen later alleen maar problemen opleveren.

Het frezen of omspitten is goed gelukt als de grond lekker luchtig is. Daardoor kunnen gekiemde graszaden later beter wortelen en wordt de groei bevorderd nadat het is ingezaaid.

Nadat de grond is losgemaakt, zou er genoeg ruimte moeten zijn voor de worteling van de graszaden wanneer die gaan kiemen. Om er wel voor te zorgen dat er een strakke grasmat komt te liggen, is het noodzakelijk om de grond een handje te helpen. Nadat er gefreesd en gespit is, kan er dus niet direct gezaaid worden.

Verdichten en egaliseren van de grond

Voor het vlak maken van de grond, ook wel verdichten genoemd, geldt dat eventuele bulten en kuilen weggewerkt moeten worden. Hiervoor zijn allerlei uiteenlopende manier te bedenken, zoals primitief met de voeten aanstampen. Maar voor grotere projecten is het al gauw verstandig om bijvoorbeeld een wals te gebruiken.

Nadat de grond vlak is gemaakt, kan het nauwkeurig worden geëgaliseerd. Dit kan met behulp van een hark. Het wederom losmaken van de grond draagt ook weer bij aan de hoeveelheid lucht in de grond.

Dan kan het zaaien beginnen.

Het is de kunst om het graszaad goed te verdelen, zodat de grasmat uiteindelijk mooi gelijkmatig verveeld is. Om hier zeker van te zijn, kun je het beste in beide richtingen over het grasveld gaan met de graszaden. Dus eerst in de lengterichting en vervolgens in de breedterichting of andersom. Let wel op dat het niet waait, dit kan invloed hebben op het resultaat. Inzaaien kan met de hand worden gedaan, al is een strooiwagen een stuk nauwkeuriger.

Als er gezaaid is, kunt u daarna nog eens met de roller over de grond of de grond licht aanstampen. Het is zaak dat de zaadjes goed contact maken met de grond, anders kan het ontkiemde zaadje niet snel genoeg contact maken met de vochtige grond, waardoor het al snel afsterft. Maar te diep wegwerken, aanstampen of bedekken met een laag compost of iets dergelijks is ook absoluut niet de bedoeling. In dat geval verstikt het zaad en zal er geen gras kunnen groeien. 

Wanneer kan ik mijn grond het best inzaaien 

Zoals al eerder gezegd is het zeker handig om rekening te houden met het moment dat er wordt ingezaaid. De wind kan bijvoorbeeld veroorzaken dat het graszaad onevenredig wordt verdeeld. Dan zijn er eigenlijk nog twee factoren die bepalen of het een goed moment is om de grond in te zaaien.

 • Vocht
 • Warmte

Grofweg zijn er twee perioden in het jaar wanneer je het beste kunt inzaaien. De temperatuur moet op zijn minst 10 graden zijn. In het voorjaar, begin april tot en met eind mei, is er voldoende vocht en loopt de temperatuur wat op. Dit geldt ook in de maanden september en oktober, voldoende vocht en de temperatuur is ook hoog genoeg. In de zomermaanden is het minder handig, omdat er doorgaans wat meer droge perioden voorbij komen. Dat kan veroorzaken dat er uitdroging optreedt.

Voordelig graszaad inkopen

Bent u hovenier en zoekt u een A-leverancier met A-merken op het gebied van graszaad? Inkoopgilde is een collectief voor hoveniers en bindt leveranciers van hoge kwaliteit. Wilt u direct graszaad bestellen? In de webshop van Inkoopgilde vindt u graszaad en toebehoren. Leden van Inkoopgidle profiteren van een aantrekkelijke inkoopprijs. Wilt u hier ook van profiteren? Word lid. 

Artikelen die u misschien leuk vindt... 

Verschillende mengsels

verschillende mengsels

Lees meer: verschillende mengsels

Stappenplan

graszaad plannen

Lees meer: 5-stappenplan voor inzaaien gazon

Groendak aanleggen

groendak aanleggen

Lees meer: hoe leg ik een groendak aan?

inkoopgilde

Waar kan ik graszaad inkopen?

Inkoopgilde heeft in het webshop assortiment graszaad voor de professional toegevoegd. Wilt u direct bestellen? Dat kan!


Graszaad kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op graszaad

De gemiddelde besparing van leden op graszaad is: 10%

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!