Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Vijf stappen voor het inzaaien van een gazon

Voor de aanleg van een gazon zijn er twee opties die vaak voorbij komen. Er kan gekozen worden om in te zaaien met graszaad, maar er kan ook voor worden gekozen om graszoden te leggen. Graszoden zijn natuurlijk een snellere optie, omdat het gras alleen nog maar hoeft te hechten aan de bodem. Maar in dit artikel gaan we verder in op het inzaaien van een gazon.

Stap 1: Voorbereiding van de bodem en de structuur

Het is zaak de bodem optimaal voor te bereiden op het inzaaien. Uiteindelijk valt of staat een duurzaam en kwalitatief hoogstaand gazon met de bodem, omdat hier vocht en voedingsstoffen uit worden gehaald. Het bewerken van de bodem bestaat uit het verwijderen van overbodige zaken zoals onkruid, wortels, stenen en stokken, maar ook uit het bewerken van de bodem. Het bewerken kan bijvoorbeeld gedaan worden met een grondfrees totdat de bovenste laag, ongeveer 20 centimeter, een fijne bodemstructuur heeft.

Om er zeker van te zijn dat al het onkruid weg is, kun je ervoor kiezen het stuk grond even met rust te laten. Zo kan het onkruid ontkiemen en verwijderd worden. Zo ondervindt het graszaad minder last van onkruid.

Ten slotte is het belangrijk dat er niet te veel oneffenheden in de grond zitten. Dit kan ervoor zorgen dat er op bepaalde plaatsen water blijft staan of dat hobbels meer te lijden hebben onder het maaien. Hierdoor treedt ongelijkmatige groei op.

Wanneer de bodemstructuur fijn is gemaakt met de grondfrees, kunnen oneffenheden eruit worden gehaald door herhaaldelijk te walsen, te harken en te egaliseren. Hierbij kunnen er natuurlijk ook nog andere resten worden verwijderd voor zover deze hinderlijk in de grond zitten.

graszaad

Stap 2: Bodemverbetering

Wanneer de bodem in goede conditie is en bijvoorbeeld de gewenste hoeveelheid water kan vasthouden, hoeft er uiteraard weinig of niets aan te gebeuren. Maar wanneer de bodem erg licht is, kan er bijvoorbeeld voor worden gekozen om organisch stof toe te voegen. Op deze manier houdt de bodem meer water vast wat de kwaliteit van het gazon uiteindelijk ten goede komt. Daarentegen kan er bij zware grond voor worden gekozen om zand toe te voegen, zodat de afwatering wordt verbeterd en het organisch stofgehalte t.o.v. de minerale bodemdelen een betere balans heeft waardoor groeiomstandigheden verbeteren.

Stap 3: Voorbehandeling door middel van meststof

Wanneer de voorbereiding van de bodem goed is uitgevoerd, kan begonnen worden met het creëren van de overige randvoorwaarden voor de inzaai van graszaad.  Om goed te kunnen groeien heeft het gras een basisbemesting nodig om een goed uit te groeien.  Afhankelijk van het type meststof kun je ervoor kiezen deze te strooien enkele dagen voor het inzaaien of dit te combineren met het inzaaien met bijvoorbeeld LandscaperPro New Grass. Deze meststof bevat een hoog aandeel fosfaat dat bijdraagt aan een goede wortelontwikkeling na het kiemings- en vestigingsproces van het ingezaaide graszaad en voldoende stikstof voor een vlotte weggroei.

Stap 4: Zaaien van het graszaad

Na alle voorbereidingen kan er uiteindelijk gezaaid worden. Voordat er wordt gezaaid is het wel van belang goed te kijken voor welk mengsel je gaat. Dit heeft immers invloed op het onderhoud, de prestaties en het uiterlijk van het aan te leggen gazon. Voor een fijn siergazon kun je bijvoorbeeld soorten gebruiken zoals Roodzwenkgras of fijn bladig Engels raaigras. Wanneer je een hoogwaardig gazon aanlegt is het wel zaak om in acht te nemen dat het meer vergt. Zowel op het gebied van onderhoud als op het gebied van materiaal.

Een gebruiksgazon daarentegen kan het best worden ingezaaid met een mengsel van Engels raaigras en Veldbeemd. Deze combinatie zorgt voor een gazon dat geschikter is om te betreden. De hoeveelheid zaad hangt vaak af van de rassen en mengselsamenstelling. Dit wordt meestal vermeld bij het mengsel, anders kun je uitgaan van een gemiddelde van ongeveer 30 tot 40 gram per vierkante meter. Een juiste verspreiding van het graszaad is uiteraard van belang, hier zijn wel hulpmiddelen voor zoals roterende strooiers of drop-strooiers.  Nadien kan het zaad nog worden ingewerkt met een hark en eventueel aangedrukt met een wals.

Stap 5: Nazorg van het gazon

Het is verstandig om het gazon in het begin zorgvuldig te maaien. Dat wil zeggen dat je eerst het jonge blad moet laten groeien tot ongeveer 5 centimeter. Maai nooit meer dan een derde van de lengte, zodat de bladeren en wortels in balans blijven en minder stress hebben. Naarmate de tijd vordert, kan de maaihoogte worden verlaagd naar 3 tot 4 centimeter. Probeer het jonge gras voldoende water te geven voor de beworteling en om te voorkomen dat het gras gestresst raakt door watertekort. 

Artikelen die u misschien leuk vindt... 

Graszaad

graszaad

Lees meer: graszaad inkopen als hovenier

Verschillende mengsels

graszaad plannen

Lees meer: verschillende mengsels 

Groendak aanleggen

groendak aanleggen

Lees meer: hoe leg ik een groendak aan?

inkoopgilde

Waar kan ik graszaad inkopen?

Inkoopgilde heeft in het webshop assortiment graszaad voor de professional toegevoeegd. Wilt u direct bestellen? Dat kan!


Graszaad kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op graszaad

De gemiddelde besparing van leden op graszaad is: 10% 

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!