Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Verschil schaduwgazon en speelgazon

Om te beginnen zijn graszoden altijd een product van meerdere soorten gras. Er is bijvoorbeeld Engels raaigras en roodzwenkgras, maar ook veldbeemdgras. Hoe deze samenstelling eruit ziet, is afhankelijk van het doel dat je hebt met het grasveld. Wanneer je bijvoorbeeld een grasveld wilt hebben om je veel op te kunnen begeven voor recreatief gebruik, dan is het verstandig om te kiezen voor een grassoort die een stootje kan hebben. Of wil je een gazon dat vooral sierwaarde met zich meebrengt en geregeld gemaaid moet worden, zoals siergazon? Binnen deze kaders kun je er natuurlijk ook nog voor kiezen om te variëren in verhoudingen. Daarover later meer.

Welke soorten graszoden zijn er?

Er zijn meerdere doelen te bedenken voor graszoden, denk aan graszoden voor intensief gebruik als tijdens een voetbalwedstrijd, of siergazon dat puur bedoeld is als pronkstuk van de tuin. Wij beschrijven de voor de hovenier meest gangbare soorten.

verschillende soorten graszoden

Wat is schaduwgazon?

Dit stukje gazon is, zoals het woord al zegt, uitermate geschikt om grote delen van het jaar in de schaduw door te brengen. Om het groeiproces te kunnen voltooien is er maar erg weinig zon nodig. Anderzijds is er wel wat onderhoud nodig om te voorkomen dat mos de overhand neemt in het gazon. Mos steekt vooral de kop op wanneer het gazon niet genoeg ‘aanwezig’ is door een te zure grond of doordat het te kort is gemaaid.

Schaduwgazon wordt gekenmerkt door de grove bladeren en door bladeren aan de voet. De bloeitijd van dit gazon is van circa juni tot en met september. In tegenstelling tot andere soorten gazon is dit geen samenstelling van meerdere soorten gras, maar juist 100% bosbeemdgras.

 << Artikel gaat hieronder verder>>

Vindt u dit een leuk artikel?

 

Wij schrijven in samenwerking met de redactie van krant 'de Hovenier'  en bedrijven in de groene sector wekelijks interessante artikelen. 
Innovaties, actualiteiten en adviezen komen aanbod in onze informatievoorziening. 

Wilt u deze, net als 3500+ andere hoveniers ook op de hoogte blijven?

Goed hoor " type="text" value=""
  

Wat is speelgazon?

Dit gazon is in de meeste gevallen de beste keuze wanneer er gazon in een tuin moet komen. Dat heeft te maken met een aantal voordelen van dit gazon ten opzichte van de andere soorten.

Het is namelijk een gazon dat is samengesteld met twee soorten gras, namelijk roodzwenkgras en veldbeemdgras. Voor 25% is het veldbeemdgras, deze grassoort zorgt voor stevigheid in het gazon. Vaak wordt het gecombineerd met Engels raaigras, wat redelijk snel ontkiemt. Dit doet veldbeemdgras niet zo snel als andere grassoorten. Veldbeemdgras heeft een breed, stevig en stug blad. Ondergronds heeft het uitlopers aan de oppervlakte, maar ook de diepte in. Hierdoor ligt het vrij stevig in de grond, maar heeft een ook een hoge droogtolerantie met zijn diepe wortels.

De andere 75% van speelgazon bestaat uit roodzwenkgras. Deze grassoort groeit ook niet zo snel, maar zorgt wel voor een fijne, zachte en dikke zode. Net als bosbeemdgras is deze grassoort ook bestand tegen vochtige en beschaduwde plaatsen, al is het wel minder aan te raden dan bij bosbeemdgras. Voor bespeling is deze grassoort al iets minder geschikt, vandaar ook de aanwezigheid van veldbeemdgras. Het blad van vegetatieve spruiten is ingerold of min of meer vlak. De breedte van het blad is 0,6mm tot 1,3mm en de bladschede is meestal behaard.

Op welke ondergrond kan ik de graszoden leggen?

Voor zowel speelgazon als schaduwgazon geldt eigenlijk dat het op vrijwel alle soorten ondergrond prima vastgroeit. Dat geldt dus voor redelijk droge zandgronden tot aan kleigronden. Wel dient er wel rekening te worden gehouden met het weer. Wanneer het vriest kan er bijvoorbeeld niet geoogst worden. Daarnaast is het betreft een levend product, dus moet er alles aan gedaan worden om het moment van oogsten van de graszoden tot aan het aanleggen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Dit draagt allemaal bij aan het hechtingsproces van de graszoden.

Verwante informatie 

Verschillend gebruik

bloembollen

Lees meer: verschillend gebruik van bloembollen

Olivijn

greensandd

Lees meer: olivijn breekt Co2 af

Duurzaam

besparen

Lees meer: meer over duurzaamheid

inkoopgilde

Waar kan ik graszoden inkopen als hovenier?

Er zijn diverse leveranciers bij Inkoopgilde aangesloten die u van graszoden kunnen voorzien. U kunt voordelig graszoden inkopen op de webshop van Inkoopgilde.

Graszoden kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op graszoden

De gemiddelde besparing van leden op graszoden is: 10% - wilt u ook besparen?

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger! 

Contactgegevens

Adres