Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Groendak

De opmars van groene daken is niet meer te stuiten. De belangrijkste voordelen als waterberging, de isolerende en koelende werking en de verlenging van de levensduur van het dak zijn al breed uitgemeten in de pers. Het feit dat met een groen dak ook het rendement van zonnepanelen stevig stijgt, is minder bekend. Het maakt de aanleg van een groen dak nog aantrekkelijker. Kansen te over dus.

Wat is een groendak?

Groendaken wat is dat precies? En wat zijn de voordelen ervan. Een groendak is platgezegd een dak met beplanting daarop. Je hebt ze in verschillende soorten zoals:

 • Sedumdaken
 • Kruidendaken
 • Grasdaken
 • Intensief groendaken

wat is een groendak

Voordelen groendaken

Naast het feit dat het er mooi uitziet heeft een groendak enorm veel voordelen:

 • Wat te denken van regenwater opname. Tijdens stevige stortbuien hebben de rioolwerken het vaak enorm zwaar. De hoeveelheid water kan niet in korte tijdbestek verwerkt worden waardoor de straten blank komen te staan. Met groendaken wordt dit maar liefst teruggebracht met 70 tot 95 procent!
 • Groendaken dragen flink bij aan een goed milieu. Wat te denken van energieverbruik. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat groendaken als uitstekende isolatie dienen. Niet alleen in de winter maar ook in de zomer. Bedrijven of woningen met een groendak maken aanzienlijk minder gebruik van hun airco tijdens warme dagen. Maar in de zomer houdt uw dak juist warmte vast waardoor uw stookkosten flink teruglopen. Voordelig voor het milieu en voordelig voor uw portemonnee.
 • Naast het feit dat u wat bijdraagt aan het milieu en dat het goed is voor uw liquiditeit is het ook nog eens gezond voor u. Want rondvliegende stofdeeltjes worden opgevangen. Verder neemt het Co2 wat een schonere lucht oplevert.  
 • Ook voor dieren en insecten is het een uitkomst. Een sedumdak bijvoorbeeld is een voedselbron voor nuttige insecten. Sedum is een zeer geliefde plant voor bijvoorbeeld bijen en vlinders.  

Voor u als hovenier is het erg interessant om u te verdiepen in dit product. Naast het feit dat het u werkt oplevert, draagt u een steentje bij aan een groener Nederland. Veel consumenten zijn onbekend met dit product. Doodzonde, want het voegt echt iets toe. U als hoveniersbedrijf kunt hier een adviserende rol in vervullen.

Sedumdak: een kans voor hoveniersbedrijven

Bij Sempergreen spreken ze over ‘de vijfde gevel’. Ze bedoelen daarmee het dak van de woning of een bedrijfspand, waar voor een hovenier kansen liggen. 'Kansen voor een hovenier op het dak?' Jazeker, juist op het dak. Met de direct-groene oplossingen van Sempergreen heeft de gebruiker namelijk in een handomdraai een groene oase op hoogte.

Een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk van een toepassing van Sempergreen: een Vereniging van Eigenaren van een appartementencomplex stoorde zich aan het oersaaie dak van de aangrenzende parkeergarage. Iedereen ziet het dak, maar het is niet om aan te zien. Er werd eens geïnformeerd bij Sempergreen of daar niet iets aan te doen viel. En zie: binnen de kortste keren was het dak bedekt met een vegetatiemat van kruiden, wilde bloemen en siergrassen. Een lust voor het oog, waar iedere bewoner van het appartementencomplex blij van wordt.

“Mensen kunnen niet zonder groen”, aldus Joris Balvers van Sempergreen. “Groen zit in onze genen, in onze oorsprong. Maar tegelijk tonen cijfers aan dat binnen afzienbare tijd de helft van de mensen in de wereld in steden woont. En wat doet die mens dan? Hij haalt het groen naar het verstedelijkt gebied. Niet met een tuintje –dat laat de beperkte ruimte niet toe- maar met groen dat zich snel en eenvoudig permanent op daken en gevels laat aanbrengen.”

sedumdak voor hoveniers

Groene daken en gevels | subsidies in Nederland

Om de toepassing van vegetatiematten voor daken, voorbegroeide panelen voor gevels en kant- en klare bodembedekkers te stimuleren, zijn er –vooral in de grote steden- diverse subsidiemogelijkheden. Joris: “Dat verschilt per gemeente, wat ook geldt voor het verlenen van vergunningen. Feit is dat die verlening vaak soepel verloopt. Toename van groen in de stad is goed voor het imago van een stad, juist als dat op particulier initiatief gebeurt.”

Voor de hovenier is het daarom zaak de mogelijkheden van direct-groene oplossingen onder de aandacht van de klant te brengen. “Het is letterlijk en figuurlijk een groeimarkt. Juist omdat het al bij het afdak van een schuurtje voor de houtopslag kan worden toegepast. Of op de carport. De garage. Het dak van de bijkeuken. Onbenutte oppervlakten, die plotseling een heel andere uitstraling krijgen. Vaak tot verrassing van de opdrachtgever, omdat die vaak geen idee heeft van wat er op groengebied allemaal mogelijk. Ook in het verstedelijkt gebied.” 

Voordelig sedummatten inkopen?

Inkoopgilde heeft aantrekkelijke inkoopvoorwaarden met Sempergreen afgesproken. Leden van Inkoopdile profiteren hiervan. Wilt u profiteren van aantrekkelijke inkoopprijzen? Word lid.

Artikelen die u misschien interessant vindt...

Energiebesparing

Lees meer: energiebesparing door groendaken

Groendak aanleggen

Lees meer: hoe leg ik een groendak aan?

inkoopgilde

Meer over Sempergreen

Sempergreen is wereldwijd de grootste ontwikkelaar en leverancier van vegetatiematten voor groene daken, voorbegroeide panelen voor groene gevels en kant-en-klare bodembedekkers. Jarenlange ervaring, prachtige projecten en eigen kwekerijen in Nederland, Spanje, Polen, Colombia, Amerika en China staan garant voor het allerbeste projectresultaat. Sempergreen staat voor ervaring, kwaliteit, eerlijk advies, perfecte begeleiding en een prima prijs. Het team van Sempergreen, dat ruim honderd medewerkers telt, werkt voortdurend aan de kwaliteit van haar duurzame producten.

Groendaken kopen als professional in:

 • Groningen 
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland 

Besparen op groendaken

De gemiddelde besparing van leden op groendaken is: 5% 

 

Meer besparingskansen


   


contact-inkoopgilde

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.
 

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!