Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Groendaken en sedummatten dragen bij aan biodiversiteit

Biodiversiteit is de verscheidenheid aan leven in de ruimste zin van het woord. Alle planten en dieren, groot en klein, nemen stuk voor stuk hun eigen plaats in de kringloop in. Valt een soort weg, dan kan dat voor het hele systeem gevolgen hebben. Kortom: De wereld kan niet zonder biodiversiteit. Sempergreen houdt hier rekening mee bij het ontwikkelen van nieuwe producten voor groene daken.

Groene daken toevluchtsoord voor bijen en vlinders

We staan er nauwelijks bij stil, maar zonder bijen ontbreken er belangrijke dingen die dagelijks op ons menu staan, zoals bijvoorbeeld groenten en fruit. Bijen en vlinders vormen een belangrijke schakel in de voedselketen en zijn van groot belang voor de biodiversiteit. Meer dan 80% van de planten in Nederland is afhankelijk van bestuiving door bijen. Groene daken, of Sedumdaken, trekken vanwege de beplanting van nature al meer bijen en vlinders aan dan ‘grijze’ daken. Als een Sedumdak wordt aangevuld met kruiden en bloemen, ontstaat er een vegetatiemat die een enorme aantrekkingskracht uitoefent op bijen, vlinders en andere insecten.

bijen groendaken

Functionele bijdrage biodiversiteit

Maar wat is dat ‘gunstige effect’ dan precies? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, heeft Sempergreen in samenwerking met De Vlinderstichting onderzoek gedaan naar biodiversiteit op groendaken in een stedelijke omgeving. Hierbij lag de focus op vlinders, bijen en zweefvliegen. De vlinderstand is een goede indicatie van hoe het met de leefomgeving is gesteld, en bijen en zweefvliegen zijn belangrijke bestuivers van zaadplanten. Resultaten uit dit onderzoek tonen aan dat een groendak – aangevuld met kruiden en bloemen – ervoor zorgt dat er meer voedsel en/of voortplantingsmogelijkheden beschikbaar zijn voor vlinders, bijen en zweefvliegen, en daarmee dus ook een functionele bijdrage levert aan de biodiversiteit in stedelijk gebied.

Bees & Butterfliesmat

De samenwerking met De Vlinderstichting heeft een uniek product opgeleverd. Albert Vliegenthart van De Vlinderstichting: “Samen met Sempergreen hebben we de Bees & Butterfliesmat ontwikkeld. De Vlinderstichting heeft hierbij advies gegeven over wat de beste samenstelling van deze vegetatiemat moet zijn, om deze aantrekkelijker te maken voor bijen en vlinders. Daar is de nieuwe mat uitgekomen, waarmee we ook de biodiversiteit op een groendak aanzienlijk vergroten.”  

De Bees & Butterfliesmat is een kleurrijke vegetatiemat die beplant is met vier soorten Sedum, vijf tot zeven soorten siergrassen en een mix van ruim veertig vaste planten en kruiden. Tel daarbij een grote variëteit aan waard- en nectarplanten op, en je hebt het ideale recept voor een bijen- en vlinderparadijs! “Nectarplanten dienen als voedsel voor bijen en vlinders, maar voor de levenscyclus van vlinders is dat niet voldoende. Vlinders hebben hun eigen waardplanten nodig om eitjes op te leggen. Daarnaast vormen waardplanten als rupsenvoedsel een onmisbare schakel voor de ontwikkeling van ei tot vlinder”, aldus Albert Vliegenthart.

vlinders en bijen

Biodiversiteitspakket

Omdat niet elke dakconstructie – gezien het draaggewicht – geschikt is voor de Bees & Butterfliesmat, is als alternatief het Sempergreen Biodiversiteitspakket ontwikkeld. Dit kan-en-klare pakket voegt nestgelegenheid, beschutting en voeding toe aan een extensief groendak, waarmee een veilig toevluchtsoord voor vogels, bijen, vlinders en andere insecten wordt gecreëerd. Op die manier fungeert het Biodiversiteitspakket als upgrade voor een lichter groendak en verhoogt het tegelijkertijd ook de ecologische waarde ervan. Zo wordt het voor de eindgebruiker heel eenvoudig om zelf een bijdrage te leveren aan het verhogen van de biodiversiteit. Elke groene vierkante meter telt! 

 

Verwante informatie 

inkoopgilde

Meer over Sempergreen

Sempergreen is wereldwijd de grootste ontwikkelaar en leverancier van vegetatiematten voor groene daken, voorbegroeide panelen voor groene gevels en kant-en-klare bodembedekkers. Jarenlange ervaring, prachtige projecten en eigen kwekerijen in Nederland, Spanje, Polen, Colombia, Amerika en China staan garant voor het allerbeste projectresultaat. Sempergreen staat voor ervaring, kwaliteit, eerlijk advies, perfecte begeleiding en een prima prijs. Het team van Sempergreen, dat ruim honderd medewerkers telt, werkt voortdurend aan de kwaliteit van haar duurzame producten.

Groendaken kopen als professional in:

 • Groningen 
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland 

Besparen op groendaken

De gemiddelde besparing van leden op groendaken is: 5% 

 

Meer over Sempergreen


   

Chatbericht 

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chatbericht. Klik rechtsonder. 
 

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!