Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Groene aanslag verwijderen

Het is een grote ergernis in het voorjaar, groene aanslag in de tuin. Het begint al in de herfst, wanneer de dagen korter worden en er meer regen valt. Meer nattigheid en minder zonlicht, een ideale voedingsbodem voor groene aanslag in de tuin. In het voorjaar, het mooiste moment van het jaar, is het resultaat te zien van de groene aanslag. Maar laat dit nu net het mooiste moment zijn om buiten te zitten, jammer als de tuin dan op deze manier ontsierd wordt. En het blijft niet altijd bij aanslag. Tuinmaterialen van hout verweren zelfs en de kwaliteit holt daarmee achteruit. Zonde.

Ten grondslag aan het ontstaan van groene aanslag liggen hoofdzakelijk twee dingen. Allereerst een gebrek aan zonlicht, de aanslag gedijt goed in de schaduw. Daarnaast is vocht leidend voor de ontwikkeling van groene aanslag. Wanneer vocht niet goed kan weglopen in de tuin door een slechte afwatering, neemt de hoeveelheid groene aanslag ook toe.

Groene aanslag komt voor op alle gangbare materialen. Hout, beton, klinkers, tegels, ornamenten, schuttingen bloempotten, borders en bielzen zijn er allemaal vatbaar voor. 

Hoe kan ik groene aanslag verwijderen?

Als u veel groene aanslag heeft in de tuin, wilt u dit natuurlijk zo snel en efficiënt mogelijk wegwerken. Maar wat zijn uw opties?

Voorkomen is beter dan genezen, zo luidt het spreekwoord. In het geval van groene aanslag gaat dit zeker op. Immers, verwijderen is een vervelend klusje. En het voorkomen van groene aanslag is een relatief eenvoudige klus.

Voorkomen groene aanslag

Om groene aanslag te voorkomen, is het raadzaam het probleem bij de wortel aan te pakken. Zoals eerder genoemd zijn er hoofdzakelijk twee oorzaken van groene aanslag.

Aanwezigheid van vocht

aanwezigheid vocht groene aanslag

Bij de aanleg van een tuin wordt normaal gesproken wel rekening gehouden met afwatering. Niemand wil immers water op het terras hebben, laat staan op een grasveld. Maar door veel gebruik kan er verzakking optreden, waardoor het hele afwateringsysteem zijn functie verliest. Het gevolg is dat groene aanslag de mogelijkheid heeft om te groeien op de plaatsen waar veel vocht aanwezig is. Een juiste afwatering voorkomt dit.

Gebrek aan zonlicht

gebrek zonlicht groene aanslag

Bij dicht begroeide tuinen heeft groene aanslag veel kans om te groeien. Dit heeft indirect te maken met bovengenoemde reden, namelijk de aanwezigheid van vocht. Wanneer de straat vochtig is, heeft deze nog wel de kans om te drogen voordat groene aanslag een kans krijgt. Maar wanneer de kans om te drogen ontnomen wordt door een gebrek aan zonlicht, heeft de groene aanslag dus vrij spel. De oplossing is simpel, snoeien zodat de bestrating meer zonlicht ziet.

Optisch vuil

bladeren en zand groene aanslag

Als derde oorzaak zou je ook optisch vuil kunnen aanwijzen. Denk bijvoorbeeld aan bladeren en zand. Dit ‘onschuldige’ vuil is een ideale bron voor atmosferische aanslag. Het is overigens raadzaam dit te verwijderen met een bladblazer of bezem en zeker niet met een hogedrukspuit. Een hogedrukspuit is een verraderlijk apparaat, aangezien deze met zijn kracht de toplaag alleen maar poreuzer maakt. Dit maakt de tegel ruwer en vatbaarder voor algen, mossen en andersoortig vuil. Goede oplossing op korte termijn, maar slecht voor de ondergrond op de lange termijn.

Verwijderen groene aanslag

Als het leed is geschied, bent u genoodzaakt de groene aanslag te verwijderen. Er zijn tal van manieren om hiermee om te gaan. Zoals gezegd is een hogedrukspuit snel, maar zeker niet handig op de lange termijn. Maar wat is dan wel handig?

Er zijn tal van schoonmaakmiddelen die op het eerste gezicht resultaat bieden. Denk bijvoorbeeld aan bleek, ammoniak en zout. Deze oplossingen zijn in de eerste plaats chemisch en dus schadelijk voor de omgeving. Denk hierbij aan beplanting, maar ook een eventuele vijver die grenst aan het deel dat schoongemaakt wordt. Bovendien zal de ondergrond verbleken na veelvuldig gebruik van deze chemische stoffen. 

aanslag verwijderen

Hoe krijg ik mijn terras schoon?

Schoonmaken. In veel gevallen een noodzakelijk kwaad. En in de meeste gevallen is het resultaat na een aantal dagen weer vervlogen, waardoor er alweer schoon moet worden gemaakt. Des te meer reden om zo min mogelijk tijd en energie kwijt te zijn aan de klus. Maar hoe doe je dat?

Makkelijk groene aanslag verwijderen

Bij schoonmaken zonder moeite zult u al gauw denken aan een hogedrukspuit. Snel, effectief en krachtig. Maar op de lange termijn is dit erg onhandig. De tegels worden immers poreus door de kracht van de hogedrukspuit. En doordat ze ruw worden, zijn ze nadien vatbaarder voor aanslag, mos en andere soorten vuil.

Biologisch en duurzaam groene aanslag verwijderen

Om te voorkomen dat het milieu veel te lijden heeft onder schoonmaakwerkzaamheden, hebben we bij BIOnyx biologische schoonmaakmiddelen. Deze schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor alle keramische-, beton-, grind- of terrastegels. Omdat het 100% biologisch is, beschermen we onze flora en fauna optimaal.

Bij BIOnyx zijn we ervan overtuigd dat biologische schoonmaakmiddelen de toekomst hebben. Omdat het in de eerste plaats niet schadelijk is voor het milieu. Maar daarnaast is het ook bijzonder effectief. Er hoeft immers niet geschrobd te worden met biologische schoonmaakmiddelen van BIOnyx. Je zou er wel voor kunnen kiezen om de vloer vrij te maken van tuinmeubelen, plantenbakken en potten zodat de ondergrond goed kan drogen. Hierdoor neemt de kans op atmosferische aanslag sterk af. 

Hoe werkt het?

BIOnyx bevat uitsluitend hoogwaardige biologische schoonmaakmiddelen zonder chemicaliën en het gebruik is vrij simpel.

Allereerst is het zaak om het schoonmaakmiddel te verdunnen met lauw/warm water. De verhouding hiervan kan variëren. Voor één eenheid BIOnyx terras- en oprit reiniger neem je één tot drie eenheden water. Vervolgens doe je dit mengsel in een vernevelaar en breng je dit aan op een droge of licht vochtige ondergrond. Dan begint het harde werk, maar niet heus. Immers, na 2 tot 3 dagen zijn de eerste resultaten al zichtbaar. Uiteraard werkt dit niet zo wanneer het gaat regenen vlak nadat het is aangebracht. Ook in de volle zon zullen de resultaten minder zijn.

Doorgaans is het zo dat een mengsel van 5 liter een ondergrond van circa 50 m2 schoon kan krijgen. Uiteraard is dit ook een beetje afhankelijk van de mate van vervuiling.

 

Verwante informatie

 

 

 

Biologische reinigingsmiddelen

Bosgecompenseerd gas

bosgecompenseerd gas

Lees meer: wat is bos gecompenseerd gas?

Verwildering bloembollen

bloembollen

Lees meer: bloembollen voor verschillend gebruik

 

- Artikel gaat hieronder verder - 

Vindt u dit een leuk artikel?

 

Wij schrijven in samenwerking met de redactie van krant 'de Hovenier'  en bedrijven in de groene sector wekelijks interessante artikelen. 
Innovaties, actualiteiten en adviezen komen aanbod in onze informatievoorziening. 

Wilt u deze, net als 3500+ andere hoveniers ook op de hoogte blijven?

 
 
Goed hoor " type="text" value=""
  

inkoopgilde

Als hovenier kunt u voordelig biologische reinigingsmiddelen inkopen op de webshop van Inkoopgilde. Uiteraard profiteren leden van extra inkoopkorting. 

Duurzame reinigingsmiddelen kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op biologische reinigingsmiddelen 

De gemiddelde besparing van leden op reinigingsmiddelen is: 5%

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!