Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Wat is de Eikenprocessierups?

De Eikenprocessierups, ook wel Thaumetopoea Processionea genoemd, komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Europa. Zijn naam heeft het diertje te danken aan zijn zoektocht naar voedsel, de eikenbladeren. Hier gaat hij ’s nachts met soortgenoten ‘in processie’ op af.

Sinds een aantal jaren zien we de beestjes in grote getalen in Nederland. Dat is voor een deel te wijten zijn aan het veranderende klimaat. Droge winters en warme zomers maken overwintering van de eitjes en de ontwikkeling van de rupsen mogelijk, met de eikenprocessierupsvlinders als resultaat.

Hoe ziet de eikenprocessierups eruit?

De rupsen komen ongeveer eind april uit hun eitjes en zijn oranje van kleur. Nadat ze driemaal zijn verveld krijgen de rupsen donkere brandharen, waardoor ze er ineens grijsgrauw uitzien.
Volgroeid zijn de rupsen zo’n 3 tot 4 centimeter lang. Ze verpoppen nadat ze zes keer zijn verveld. Als grijze nachtvlinder leggen ze eitjes in de toppen van eikenbomen. Vanaf dat moment, aan het eind van de zomer, begint de cyclus opnieuw. Is de rups eenmaal vlinder geworden, dan stop hij met het kaalvreten van de bomen. 

eikenprocessierups bestrijden en beheren

Wat doet de eikenprocessierups?

Ieder dier heeft wel iets om zich mee te verweren. Om ongewenst gezelschap mee op afstand te houden. Voor de eikenprocessierups geldt dat ook. De brandharen die ze hebben zijn onderdeel van hun afweersysteem. Het zijn ongeveer 700.000 brandharen wanneer de rups helemaal volgroeid is. Bij ongewenste aanrakingen worden deze brandharen afgeschoten. Ook worden de haren soms onbedoeld meegevoerd door de wind, waardoor verdere verspreiding plaatsvindt.

Door deze verspreiding kunnen haren overal terecht komen. Met als gevolg dat het pukkeltjes, bultjes en vooral ontzettend hardnekkige jeuk met zich meebrengt. Door veel te krabben kan het zelfs gaan ontsteken.

Daarnaast is het vervelend wanneer de haartjes in de ogen terecht komen. Dit heeft binnen een paar uur gevolgen voor het hoornvlies en/of het oogbindvlies met bijkomend een boel roodheid, zwellingen en jeuk.

Komen er brandharen in de luchtwegen, dan kunnen ze irritatie veroorzaken of voor een ontsteking zorgen in het bovenste gedeelte van de luchtpijn, in de keel en in de neus. Eventueel kunnen er klachten ontstaan met betrekking tot moeilijk slikken en pijn in de keel.

Omdat de eikenprocessierups in groepen leeft, kunnen ze hele eikenbomen kaalvreten. De knoppen van de bladeren laten ze zitten, waardoor gezonde bomen er vaak weinig/geen last van ondervinden. Die krijgen soms hetzelfde jaar nog nieuwe bladeren en anders het jaar erop.

Hoe kan ik de eikenprocessierupsnesten verwijderen?

Het is zaak om zorgvuldig om te gaan met een nest op het moment dat je een nest vindt van de eikenprocessierups. Is dat vroeg in het voorjaar, dan zijn de brandharen nog niet volledig ontwikkeld en is het verwijderen van het nest relatief gemakkelijk. Dan nog is voorzichtigheid geboden en moet ieder rechtstreeks contact gemeden worden. Er zijn drie opties de Eikenprocessierups te verwijderen; wegbranden, het spuiten en wegzuigen.

Bij de bestrijding wordt steeds vaker gekozen voor de laatste optie, het wegzuigen van de rupsen en bijbehorende spinselresten. 

Zuiger met longopac

Voor deze methode heeft Boels Rental een passende oplossing in haar assortiment, een krachtige stofzuiger op 230V met longopac. Deze methode zorgt voor verminderde verspreiding van brandharen in de omgeving en rupsrestanten op locatie. Wel moeten bij het bedienen van de stofzuiger ter bescherming een pak en bijbehorend gelaatsmasker dragen. De haartjes van de rups komen namelijk in de filters terecht en kunnen huidirritatie en problemen van de luchtwegen veroorzaken. Het  lichaam moet hoe dan ook volledig worden bedekt.

Verwante informatie 

STIHL

Lees meer: STIHL accuheggenschaar

Onderhoud

Lees meer: onderhoud tuin- en parkmachines

Huren, kopen of leasen?

Lees meer: tuin en parkmachines: huren kopen of leasen?

inkoopgilde

Waar kan ik tuin en parkmachines huren als hovenier?

Er zijn diverse leveranciers bij Inkoopgilde aangesloten die u van tuin en parkmachines kunnen voorzien.

Tuin en parkmachines huren als professional in:

 • Groningen 
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op tuin en parkmachines

De gemiddelde besparing van leden op het huren tuin en parkmachines is: 15%

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chatbericht, dit kan door rechtsonder te klikken!

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!