Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Wat is VA keuring?

Wie met machines werkt - of deze nu groot of klein zijn - wil zeker weten dat deze veilig zijn. Je wilt niet dat iets plotseling blokkeert, er olie gaat lekken of dat de veiligheidspal lam blijkt te zijn. In het minst ongunstige geval komt het werk stil te liggen, in het slechtste geval resulteert het in een ongeval. Gebeurt dit jezelf, dan ben je verzekerd. Gebeurt dit een werknemer, dan moet je bewijzen dat de machine of het apparaat gekeurd is. Daarvoor is er het VA-Keur.

VA-keur: keurmerk voor arbeidsmiddelen

"Het VA-keur is een keurmerk voor alle arbeidsmiddelen", begint Niek Buursen van Jan de Winkel in Goor. "Of het nu een elektrische heggenschaar of een hakselaar is; alle machines en apparaten kunnen gekeurd worden door een van de specialisten."

Dat is niet alleen veilig, het is ook heel verstandig. "Vooropgesteld: de Arbowet stelt een periodieke keuring verplicht in de 'Richtlijnen Arbeidsmiddelen', opgesteld in 1998. Een niet-gekeurde machine kan resulteren in een boete. Daarbij is het normbedrag 900 euro per machine, werktuig of gereedschap. Dat is niet bepaald mild, maar als er een bedrijfsongeval plaatsvindt en het arbeidsmiddel is niet gekeurd, dan is die 900 euro maar een schijntje, nog afgezien van het persoonlijk leed. Terwijl het  dus heel eenvoudig voorkomen had kunnen worden. Want denk alsjeblieft niet 'dat gebeurt mij niet'. Een ongeluk zit in een klein hoekje."

va keur

VA keuring investering in veiligheid en levensduur

"Je kunt de keuring ook zien als een investering. Niet alleen in veiligheid, maar ook in levensduur. Machines, werktuigen en gereedschap slijten bij gebruik. Naast het feit dus dat het veilig is voor de gebruiker, is het ook goed dat slijtage in een vroeg stadium wordt geconstateerd. Een onderdeel kan vervangen worden voordat het stuk gaat en andere delen in dat proces meeneemt.'

Jan de Winkel, full-service dealer voor groen in de ruimste zin van het woord en vestigingen in Brummen, Hengelo (Gld), Goor en Luttenberg, verzorgt de VA-keuringen. "Er zijn allerlei specialismen: motorisch handgereedschap werkt immers heel anders dan een zelf-rijdende maaier of een ladder. De keurmeesters moeten om te beginnen aantoonbare ervaring hebben met het materiaal. Daarna krijgen ze een keurmeestersopleiding al naar gelang het specialisme, en zijn ze verplicht eens in de drie jaar een hercertificeringstraining te volgen. De kwaliteitslat ligt heel hoog."

"Daarnaast vinden er steekproeven plaats op uitgevoerde keuringen. Dat gebeurt uiteraard door een onafhankelijk keuringsbedrijf. Een onafhankelijk bedrijf houdt ook ons als Jan de Winkel eens per jaar tegen het licht. Zijn alle certificeringen geldig? Is de administratie op orde? Zijn al onze arbeidsmiddelen gekeurd? Worden de medewerkers eens in de zoveel tijd bijgepraat? Wordt er een werkplekinspectie gehouden en met keurmeesters gesproken? Dat lijkt op betutteling, maar wij zien het in het belang van onze klanten. Als je zelf als bedrijf niet alles op orde hebt, hoe kun je je klanten dan professioneel ontzorgen?"

va-keur

Wanneer moet ik werkmaterieel opnieuw keuren?

Het bijhouden van de administratie is ook voor klanten belangrijk. "Daarom heeft het VA-Keur een digitale portal. Alle gekeurde middelen worden voorzien van een sticker en een keuringsrapportage. Vervolgens worden de keuringen centraal afgemeld en geregistreerd in een online VA-Keur registratiesysteem. Klanten hebben toegang tot dit systeem, waarin alle arbeidsmiddelen gerangschikt staan. Elk item is voorzien van een datum van keuring en de datum waarop het opnieuw gekeurd dient te worden. En je ontvangt een melding als een of meerdere items binnenkort opnieuw gekeurd moeten worden. Een dergelijk overzicht is ontzettend nuttig en handig voor het in kaart brengen van je machinepark. Of er nu drie items in staan, of vierhonderd. 

Blijf je gereedschappen controleren

"Wanneer een hovenier een machine bij ons koopt is deze voorzien van een recente keuring en sticker, met daarop een datum zodat je kunt zien wanneer het gekeurd moet worden. De eerste keuring is bij ons gratis.  

"Natuurlijk is het mooi dat een apparaat of machine gekeurd en daarmee 'veilig verklaard' is, maar je blijft natuurlijk zelf verantwoordelijk voor het gebruik. Gebruik je gezonde verstand; bij foutief gebruik gaat er geheid iets stuk, dan kan het gereedschap nog zo goed gekeurd zijn. En het is net als bij de APK van een auto: je bent nét terug van de garage en een van de koplampen gaat plotseling stuk. Een keuring blijft altijd een momentopname. Controleer dan ook altijd alle gereedschap voor je ermee aan het werk gaat."

Verwante informatie 

STIHL

Lees meer: STIHL accuheggenschaar

Onderhoud

Lees meer: onderhoud tuin- en parkmachines

Huren, kopen of leasen?

Lees meer: tuin en parkmachines: huren kopen of leasen?

inkoopgilde

Waar kan ik tuin en parkmachines kopen als hovenier?

Er zijn diverse leveranciers bij Inkoopgilde aangesloten die u van tuin en parkmachines kunnen voorzien.

Tuin en parkmachines kopen als professional in:

 • Groningen 
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op tuin en parkmachines

De gemiddelde besparing van leden op tuin en parkmachines is: 10%

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!