Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Werkmaterieel hovenier: huren, kopen of leasen?

Huurt u als hovenier regelmatig werkmaterieel en vraagt u zich langzamerhand af of het niet slimmer is om te kopen of te leasen? In dit artikel zetten wij de opties huren, kopen en leasen met alle voor en nadelen voor u op een rij. 

Bij alles wat u als hovenier gebruikt kunt u zich de vraag stellen, moet ik het in eigen beheer hebben, moet ik het huren of is leasen voor mij het meest gunstig? Dit kunnen o.a. shovels, verticuteer machines, graszodensnijders, grasmaaiers, houtversnipperaars, houtsplijtmachines, boomstronk-hakselaar, kettingzagen, heggenscharen, grondboren en grondfreesmachines zijn.

Werkmaterieel: kopen, huren of leasen?

Als u budget hebt om een auto of werkmaterieel te kopen klinkt het heel logisch om hier uw geld in te investeren. Vaak wordt er gedacht dat kopen een stuk voordeliger is dan leasen. Dit hoeft niet per se zo te zijn, echter is het ook niet zo dat dit niet het geval is. Kortom: het is maar net wat het best bij uw bedrijfssituatie past.

leasen, huren, kopen tuin en parkmachines

Voordelen van auto of werkmaterieel kopen

 • U bent de eigenaar
 • U kunt er zoveel gebruik van maken als u zelf wilt
 • Indien het een auto betreft mag u zoveel kilometers rijden als u wilt
 • U kunt de auto of het werkmateriaal lang behouden waardoor u de afschrijving over een langere periode kunt uitsmeren. Dit drukt de kosten in positieve zin.
 • Verkoop mogelijkheden
 • U hoeft geen rekening te houden met welke afspraken dan ook

Nadelen van auto of werkmaterieel kopen

 • Er verdwijnt mogelijk een groot bedrag (afhankelijk van wat u koopt) van uw rekening waardoor u dit geld niet meer kunt gebruiken voor andere investeringen
 • Verzekeringen, belastingen, onderhoud en reparaties zijn voor uw eigen rekening
 • Aankoop van auto of werkmaterieel stelt de fiscus op bij het vermogen van uw onderneming, hier betaald u omzetbelasting over.

Financial lease: wat is dat precies?

U kunt ook kopen door te leasen. Dat klinkt wellicht wat tegenstrijdig maar door de constructie Financial lease. Least u een auto of werkmaterieel maar bent en bent u tegelijkertijd eigenaar van de auto.

Bij financial lease staat het werkmaterieel of auto op uw naam en bent u  economisch gezien de eigenaar.  Simpel gezegd koopt u een auto met financiering, zij het gedeeltelijk of volledig. Veel ondernemers kiezen voor Financial lease als ze werkmaterieel willen aanschaffen maar liever genoeg geld behouden voor mogelijk andere investeringen.

Interessant: auto of werkmaterieel leasen en toch kopen

Omdat er bij Financial lease sprake is van koop wordt het werkmaterieel of de auto opgenomen op uw balans. Dat kent wat fiscale voordelen zoals bijvoorbeeld investeringsaftrek, afschrijving, rentekostenaftrek. Daarbij is de BTW verrekenbaar van bijvoorbeeld kosten als brandstof, verzekering en onderhoud. Al deze kosten zijn geheel voor u als koper.  

Het werkmaterieel of auto is juridisch eigendom van de leasemaatschappij waar u zaken mee doet. Als de looptijd van de overeenkomst verstreken is en u hebt aan alle financiële verplichtingen voldaan dan gaat het juridische eigendom van de leasemaatschappij (degene die u geld heeft geleend) over naar de economische eigenaar (dat bent u).

Mocht u niet aan de betalingsverplichting kunnen voldoen (bijvoorbeeld door faillissement) dan wordt de auto of het werkmaterieel teruggevorderd en overgedragen aan de juridische eigenaar (leasemaatschappij)

Vanaf het moment dat uw Financial lease overeenkomst geëindigd is bent u vrij om te doen wat u wilt. Zo kunt u uw auto of werkmaterieel verkopen, verhuren of inruilen.

Soms is er sprake van een slottermijn. Dat is te vergelijken met een aflossingsvrij deel bij een hypotheek, wat betekent dat er een deel van de aankoopsom open blijft staan. Dit gedeelte wordt wel voorgeschoten door de financierder maar wordt niet door u afgelost, u betaald over dit bedrag overigens wel rente. Vaak is een slottermijn gebaseerd op de restwaarde die na de overeenkomst overblijft. Het voordeel van een slottermijn opnemen in uw overeenkomst is dat uw maandelijkse bedrag een stuk lager uitvalt. Mocht u de auto of het werkmaterieel verkopen tegen het afgesproken slottermijn dan speelt u dus quitte en hoeft u het openstaande bedrag niet te betalen. Kiest u ervoor om de auto te behouden dan dient u het openstaande bedrag wel te betalen. Blijkt het werkmaterieel of de auto veel minder waard te zijn dan voorheen gedacht, dan bent u daar verantwoordelijk voor of te wel, dat valt geheel onder uw eigen risico.

tuin en parkmachines

Werkmaterieel leasen: alle voordelen op een rij.

Een van de belangrijkste voordelen van leasen is dat u niet uw banktegoed hoeft aan te spreken. Dit betekent dat u uw geld in andere zaken kunt investeren die iets bijdragen aan uw bedrijfsdoelstellingen. De twee meest voorkomende lease constructie zijn Financial lease (zoals hierboven beschreven) en operationeel lease.

Operationeel lease

Bij operationeel lease kun je spreken van lange termijn huren. Je kunt bij operationeel lease uitgaan van een looptijd van minimaal 12 maanden. De auto of het werkmaterieel is eigendom van de leasemaatschappij en staat ook op naam van de leasemaatschappij. Na het verstrijken van de looptijd dient u de auto of het werkmaterieel weer in te leveren. Soms is er een koopoptie in het contract opgenomen maar vaak zitten leasemaatschappijen daar niet op te wachten. Operationele lease is uiteindelijk alleen bedoeld voor bedrijven die:

 • Die de auto of het werkmaterieel alleen willen gebruiken
 • De auto of het werkmaterieel niet in eigen bezit willen hebben
 • Die zich geen zorgen willen maken over onverwachte kosten
 • Die niets te maken willen hebben met onderhoud
 • Die het werkmaterieel en de auto niet in de balans willen opnemen
 • Die geen belang hebben bij de restwaarde van het werkmaterieel of auto

Voordelen van auto of werkmaterieel leasen

 • U weet precies wat uw maandelijkse kosten zijn
 • Eén keer in de zoveel tijd (vaak in één, twee of drie jaar) kunt u een nieuw model kiezen
 • Vrijwel alle kosten als pechhulp, verzekeringen, onderhoud en evt. wegenbelasting zijn inbegrepen.
 • De kosten die u maakt mag u in de aftrek meenemen. En de BTW mag u verrekenen bij uw omzetbelasting. (mocht het om een auto gaan die u ook privé gebruikt dan dient u bijtelling te betalen)

werkmaterieel huren kopen of leasen

Nadelen van auto of werkmaterieel leasen

 • Het zal nooit van u worden

Wat is het verschil tussen huren en leasen?

Het leasen van werkmaterieel of een auto in de constructie operationeel lease is te vergelijken met huur. Het verschil zit hem in dat het leasen vaak een langere periode kent. Kortlopende huur ligt voor de hand als u gedurende een korte periode een bepaalde machine of auto nodig bent. Dit is in het hovenierswerk erg voor de hand liggen gezien het feit u met seizoenswerk te maken hebt. U kunt ook gebruik maken van kortlopende huurovereenkomst als uw eigen auto of werkmaterieel onderhouden of gerepareerd moet worden.

LEESTIP: hoe richt ik als hoveniersbedrijf seizoenswerk in?

Dat leasen en huren erg dichtbij elkaar komt te liggen komt onder andere door shortlease constructies. Shortlease bevindt zich tussen een full-operationeel lease contract en een huurovereenkomst. Bij shortlease wordt het gunstige tarief van een lease contract gecombineerd met korte overeenkomst wat ervoor zorgt dat u makkelijk kunt bijsturen in uw bedrijf. Een erg handige constructie voor hoveniersbedrijven. Stel u hebt een opdracht gekregen waar u een dik jaar mee bezig bent. U hebt daar werkmaterieel voor nodig wat u normaal gesproken niet gebruikt maar nu wel echt nodig hebt. Elke dag op de ‘gewone’ manier huren gaat flink in de boeken lopen. Op dit soort momenten biedt shortlease uitkomst.

Voor zowel grote als kleine hoveniersbedrijven geldt dat je moeilijke elke auto of elk werkmaterieel in je wagenpark kunt hebben staan waardoor elk hoveniersbedrijf veel gebruik gemaakt van huren en shortlease.

Veel hoveniersbedrijven willen een bepaalde professionaliteit uitstralen door een auto of werkmaterieel in eigen kleuren met eigen logo te hebben. Vaak wordt er gedacht dat dit niet kan met huurovereenkomsten. Bij echte korte huurovereenkomst is dit ook vaak het geval, bij shortlease is dit een heel ander verhaal.

Shortlease mogelijk bij Boels 

Bij Inkoopgilde leverancier Boels bieden ze shortlease aan. Een fullservice huuroplossing voor een langere periode (1-3 jaar). Boels neemt alle investeringen voor zijn rekening, alsmede verzekeringen, onderhoud en reparaties. Uiteindelijke huurt de klant voor een vast bedrag per maand, waarbij A-merken de hoogste veiligheidsstandaard garanderen. Bij uitval, reparatie en keuringen zorgt Boels voor vervangende apparatuur.

In situaties waar het voor een ondernemer niet haalbaar is een machine te kopen en daarmee huur interessanter wordt, kan Shortlease voordeliger uitpakken dan incidentele huur.

Bij Boels is het zeker mogelijk om een machine in eigen bedrijfskleur met logo te krijgen. Dit is weliswaar tegen een meerprijs maar het levert ook het nodige op. Het is een goede vorm van promotie en professionaliteit die niet onopgemerkt blijft. 

LEES MEER: mogelijkheden van shortlease bij Boels verhuur 

Verwante informatie 

VA-keur

jan de winkel

Lees meer: wat is VA-keur?

STIHL

accuheggenschaar

Lees meer: STIHL accu heggenscharen

Onderhoud

onderhoud

Lees meer: onderhoud tuin en parkmachines

inkoopgilde

Waar kan ik tuin en parkmachines kopen als hovenier?

Er zijn diverse leveranciers bij Inkoopgilde aangesloten die u van tuin en parkmachines kunnen voorzien.

Tuin en parkmachines kopen als professional in:

 • Groningen 
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland 

Besparen op tuin en parkmachines

De gemiddelde besparing van leden op tuin en parkmachines is: 10%

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!