Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Douglashout

Douglashout wordt in Nederlands steeds populairder. Het is een mooie, duurzame houtsoort die voor veel toepassingen in de tuin te gebruiken is. De robuuste uitstraling van het blanke hout valt vaak in de smaak bij mensen die van een landelijke uitstraling houden. Maar ook gekleurd Douglas is een populaire keuze, bijvoorbeeld zwarte Douglas planken met Zweeds rabat profiel.

Douglas hout zwart tuinafscheiding

Veranda en schutting

Vaak wordt Douglashout gebruikt voor het maken van een veranda, overkapping of schutting. Het is goed constructiehout en van nature duurzaam: onbehandeld hout gaat 10 tot 15 jaar mee. Voor veranda’s en overkappingen worden vaak fijnbezaagde palen gebruikt, deze zijn nog lichtruw van structuur wat de robuuste uitstraling extra benadrukt. Geschaafde palen geven door hun gladde structuur een wat strakkere uitstraling.

Douglashout palen

Voor een schutting van Douglas planken wordt vaak gekozen voor zwarte planken met Zweeds rabatprofiel, de zogenaamde potdekselplanken. Maar ook ‘gewone planken’ die verticaal gemonteerd worden, zien we steeds vaker. De combinatie van zwarte planken met blanke palen is daarbij een veel gekozen combinatie. Een schutting van Douglashout kan ook eenvoudiger geplaatst worden door gebruik te maken van kant en klare tuinschermen.

Het robuuste karakter van Douglashout komt het beste tot zijn recht bij blanke Douglas palen. Maar het hout is ook in vele andere kleuren leverbaar. Geïmpregneerd Douglashout is al wat donkerder van kleur, maar ook bruin, grijs, zwart en wit zijn mogelijk. Het voordeel van de lichtere kleuren is dat de houtnerf vaak nog goed te zien is, waardoor het robuuste karakter toch nog goed zichtbaar is.

Douglashout Zweeds rabat

 

Vergrijzen Douglashout

Een belangrijke natuurlijk eigenschap van Douglashout is dat het vergrijst. Veel mensen vinden dit mooi omdat het een natuurlijke uitstraling geeft. Het vergrijzen gaat het snelst bij blank en geïmpregneerd hout. Maar ook bij gekleurd hout verandert de kleur door weersinvloeden. Dit proces gaat echter langzamer dan bij blank en geïmpregneerd hout.

Douglashout heeft in principe geen onderhoud nodig voor behoud van de duurzaamheid. Maar er kunnen natuurlijk redenen zijn om het wel te behandelen. Bijvoorbeeld voor het behouden de originele kleur of juist om het hout een bepaalde kleur te geven.

Verwante informatie 

Bos gecompenseerd gas

bosgecompenseerd gas

Lees meer: wat is bos gecompenseerd gas?

Beplanting

besparen

Lees meer: besparen op beplanting!

inkoopgilde

Als Inkoopgilde lid kunt u voordelig tuinhout inkopen bij Pontmeyer. Wilt u ook besparen? Bekijk hier het lidmaatschap.

Tuinhout kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op tuinhout

De gemiddelde besparing van leden op tuinhout is: 10% 

Meer over tuinhout

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!