Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

12 volt, 230 volt of solar tuinverlichting?

Tuinverlichting is een belangrijk element in de tuin. Dat is vrij eenvoudig te verklaren, gezien de aandacht die doorgaans wordt besteed aan de verlichting binnenshuis. In de tuin willen we onszelf ook ‘thuis’ voelen en dat gaat gepaard met huiselijke elementen. Een lounge set hier, een bijzettafeltje daar en rondom wat decoratie zoals planten of stenen. Het begint erop te lijken dat de tuin eigenlijk een tweede woonkamer wordt, soms zelfs met overkapping en al.

In het kader van verlichting is het daarom niet verwonderlijk dat daar ook in de tuin veel aandacht aan wordt besteed, net als binnen. Sterker nog, in de tuin geeft het door veel decoratie en een donkere omgeving een sfeer verhogend effect. Een sfeervolle tuin is een tuin waar je je thuis kunt voelen.

Welke soorten tuinverlichting zijn er verkrijgbaar?

Smaken verschillen, gelukkig wel. Daarom zijn er voor decoratieve doeleinden vaak meerdere opties voorhanden. Op het gebied van tuinverlichting is dit niet anders, er is onderscheid te maken op een heleboel manieren. Een paar voorbeelden: 

 • 12V/230V/Solar
 • Verschillende aanbieders/merken
 • Typen buitenverlichting

12 volt, 230 volt of solar tuinverlichting?

Het is wel praktisch als LED tuinverlichting ook energie binnen krijgt.

Dit kan heel modern met kleine zonnepanelen op lampen. Ook wel solar genoemd. Geen snoer nodig, veilig en het is ook nog eens goed voor het milieu. Daarentegen is het wel 100% afhankelijk van de aanvoer van zonlicht. De batterij die hiermee wordt opgeladen slijt daarnaast in de loop van de tijd ook nog.

In tegenstelling tot solar geldt voor 12V en 230V dat er wel een kabel aanwezig moet zijn om de verlichting van stroom te voorzien. Maar ook hier zitten verschillen in.

Bij een LED spot op 12V staat meestal AC/DC vermeld. Dit wil zeggen dat er een gelijkrichter ingebouwd is die de wisselspanning omzet naar gelijkspanning. Bijkomend voordeel van 12V tuinverlichting is dat de bedrading slechts een klein stukje onder de grond hoeft te liggen, de voltage is een stuk minder en dus ook allerminst gevaarlijk.

Voor de LED verlichting op 230V geldt dat er één groot verschil is ten opzichte van de 12V variant. Met 230V kan er niet simpelweg omgezet worden naar de juiste spanning met behulp van een gelijkrichter. Daarom zit er noodgedwongen een interne driver in de spots ingebouwd. De voeding van deze lamp zit in het smalle verticale gedeelte ingebouwd. Dit is direct het zwakke punt wanneer dit stevig ingepakt is in bijvoorbeeld isolatie. Het is belangrijk dat er genoeg luchtcirculatie aanwezig is op dit punt. De levensduur van de spot is dan ineens afhankelijk van de kwaliteit van de luchtcirculatie en de voeding. De kwaliteit van de LEDS is dan ineens minder interessant, omdat de rest het niet of korter overleeft. Voor 230V geldt dat het in verband met veiligheid tientallen centimeters onder de grond moet liggen. Bovendien is het verplicht om dit te laten aanleggen door een gecertificeerd elektricien.

Voor het dimmen van deze verschillende lampen geldt dat de 230V variant meestal wel gedimd kan worden, tenzij er vermeld staat op het product dat het niet mogelijk is. Voor 12V geldt dat het meestal niet te dimmen is, tenzij dit anders vermeld staat.

lightpro verlichting

Welke merken tuinverlichting zijn er?

Er zijn meerdere merken waaruit te kiezen is als u op zoek bent naar tuinverlichting. Een greep uit de leveranciers;

Welke typen buitenverlichting zijn er?

Zoveel mensen, zoveel wensen. De variatie in buitenverlichting is groots en reikt van ultra moderne modellen tot antieke modellen waar de roest op zit.

 • Voor de liefhebber van buitenverlichting die de uitstraling heeft dat de lamp al tientallen jaren op dezelfde plaats hangt of staat. Kenmerkend voor antieke modellen is dat het volledig van ijzer is en wat roest bevat. Of zelfs een verroeste look. Wat overigens geen afbreuk doet aan de levensduur. Met een antieke lamp waant u zich weer even in vroegere tijden.
 • Wanneer u al een tuin heeft vol met designmeubelen kan een fraaie lamp natuurlijk niet ontbreken. Meestal wordt designverlichting gekenmerkt door strakke vormen en een roestvrij stalen behuizing.
 • De klassieke modellen zoals je die in films ziet. Of zoals je vroeger een olielamp had, maar dan nu met verlichting erin en hangend aan de muur. Tijdloos en elegant.
 • Industriële verlichting straalt uit dat het functioneel is. Meestal voorzien van zo min mogelijk fratsen zoals een extra glimmende laag. Erg robuust en functioneel, bijvoorbeeld met een behuizing om de lamp te beschermen.

Verwante informatie

Lightpro brochure

Download: Lightpro brochure 

Aanleg

Lees meer: hoe leg ik Lightpro aan?

Recensies

recensies, reviews lightpro

Lees meer: aanbevelingen Lightpro

inkoopgilde 

Als Inkoopgilde lid kunt u voordelig 12 volt tuinverlichting bij Inkoopgilde. Bent u opzoek naar meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Wilt u direct een bestelling plaatsen? Dat kan snel en eenvoudig in onze webshop!

Tuinverlichting kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op 12 volt tuinverlichting

De gemiddelde besparing van leden op verlichting is: 5%

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!