Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Verschillende doelen van tuinverlichting

Deze vraag kan op veel manieren worden bekeken. Wat is het doel van de verlichting? En wat wordt er verstaan onder goed? Moet het altijd blijven branden of liever op de momenten dat het donker wordt? En hoe donker moet het dan zijn? Of is de tuinverlichting pas goed wanneer het past in de stijl van de tuin? Allemaal vragen waar de ene persoon minder waarde hecht aan het antwoord dan de ander. Simpelweg omdat er een ander doel wordt beoogd. Welke soorten tuinverlichting zijn er eigenlijk? En welke doelen kun je eigenlijk bereiken met het aanleggen van tuinverlichting? 

Welke soorten tuinverlichting zijn er?

Heel primitief is een kampvuur ook een zekere vorm van tuinverlichting, maar dat is niet waar we ons hier over gaan buigen. Er is een grote splitsing te maken tussen twee (elektrische) stromingen:

 • Tuinverlichting op 12 volt
 • Tuinverlichting op 230 volt

Voor de werking van de tuinverlichting is het essentieel te weten met welke stroming je wilt gaan werken. In de tuin wordt er steeds vaker gekozen voor een lage spanning van 12 volt. Dit heeft te maken met het gemak dat ermee gepaard gaat, maar daarnaast is het ook veiliger.

De tuinverlichting kan ook zeker op 230 volt worden aangesloten, bijvoorbeeld wanneer er al een waterdichte stekkerdoos aanwezig is buiten. Wanneer deze er nog niet is, zou deze eerst moeten worden aangelegd. Dit moet een elektricien doen in verband met het gevaar wat gepaard gaat met 230 volt.

Lees meer: verschil 230 volt tuinverlichting of 12 volt

Welke doelen worden er beoogd met tuinverlichting?

Praktische verlichting. In de eerste plaats gaat het er vaak om dat de tuin zichtbaar wordt, vooral in de avonduren. De tuinverlichting heeft dan dus vooral een praktische functie. De invulling van deze praktische functie bepaalt of het goede tuinverlichting is. Dat is eenvoudig te bepalen, we kijken simpelweg of de tuinverlichting de delen verlicht die wij graag verlicht zien. Denk aan een voetpad dat in het donker ligt of de achterkant van een schuur waar het toch wel erg donker is. Bovendien speel je hiermee in op de veiligheid van de tuin. Over een zichtbaar voetpad zul je minder snel struikelen.

Sfeerverlichting. Een veel voorkomend doel van tuinverlichting is het accentueren van bepaalde zaken, waarmee sfeer wordt gecreëerd. Vaak gekenmerkt door wat zachter licht, waardoor het wat warmer oogt. Het is wat lastiger om dit juist in te schatten, smaken verschillen immers. Waar de één graag een kunstwerk uitgelicht ziet worden, heeft de ander liever een spot die op de schutting schijnt wat indirecte verlichting met zich meebrengt.

De stijl van de tuin bepalen. Met het installeren van verlichting komt er niet alleen verlichting in de tuin, maar ook de armaturen die het licht afgeven. Armaturen hebben allemaal een ander uiterlijk, de ene past beter in een landelijke tuin waar de andere beter in een strakke en moderne tuin past. Dit maakt dus of het past in de tuin en daarmee goed wordt bevonden of niet.

12 volt tuinverlichting van Lightpro 

Wij zijn bij Lightpro altijd bezig met het ontwikkelen van noviteiten en het informeren van de hovenier. Dit gaat gepaard met hoor en wederhoor, we proberen zo goed mogelijk onze producten af te stemmen op de wensen en verwachtingen van onze afnemers.

Verwante informatie

Lightpro brochure

Download: Lightpro brochure 

Aanleg

Lees meer: hoe leg ik Lightpro aan?

Recensies

recensies, reviews lightpro

Lees meer: aanbevelingen Lightpro

inkoopgilde 

Als Inkoopgilde lid kunt u voordelig 12 volt tuinverlichting bij Inkoopgilde. Bent u opzoek naar meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Wilt u direct een bestelling plaatsen? Dat kan snel en eenvoudig in onze webshop!

Tuinverlichting kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op 12 volt tuinverlichting

De gemiddelde besparing van leden op verlichting is: 5% 

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!