Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Waarom brandt mijn tuinverlichting (soms) niet?

Niets vervelender dan wanneer spullen niet werken. Als het om verlichting gaat is het altijd weer een kunst om uit te vinden waar precies de fout zit. Er zijn namelijk tal van mogelijke oorzaken aan te wijzen die ervoor kunnen zorgen dat de lamp geen licht geeft. Of misschien een deel van het licht wat de lamp zou moeten geven.

Is mijn verlichting juist aangesloten op het lichtnet?

Als we beginnen bij het begin, zijn we bij de stroomtoevoer. Dit gebeurt via een transformator die 230V omvormt naar 12V. Maar dan moet er wel 230V stroom aangevoerd worden. Het klinkt bijzonder eenvoudig, maar vooral als je buiten werkt is de aanwezigheid van stroom soms een vervelend vraagstuk door vochtigheid, eventuele schade etc.

Dan is er nog de kabel die loopt van het lichtnet naar de transformator. Deze kabel is ervoor ontworpen om buiten gebruikt te worden, dus bij normaal gebruik zal dat geen problemen moeten vormen. Wel is het raadzaam te kijken hoe deze kabel aangesloten wordt. Als er teveel spanning op staat, zou het handig kunnen zijn de transformator iets te verhangen. Het is niet goed voor een kabel om altijd gespannen te staan. Dit kan leiden tot scheurtjes, knikken in de kabel bij de aansluitingen of gebogen ijzers van de stekker.

Werkt mijn transformator goed?

De transformator is net als de stroomtoevoer bepalend voor de werking van de tuinverlichting. Behalve het omvormen van de stroom heeft de transformator nog meer functies die kunnen leiden tot het niet werken van de tuinverlichting. Zo zit er een optie op waarmee je kunt bepalen wanneer de verlichting brandt.

Er kan worden gekozen voor een tijdsspanne van 4 uur, 6 uur en 8 uur. Maar er kan ook simpel worden gekozen voor aan of uit. Tenslotte is er nog een optie om de lichtsensor te laten bepalen of de verlichting moet branden of niet. Bij de laatste optie moet er rekening worden gehouden met ongeveer 60 seconden wachttijd. Deze moet zodanig worden bevestigd, dat deze goed kan waarnemen of er daglicht is.

Wanneer de transformator geen prestaties levert, kan het zelfs zo zijn dat de automatische zekering in werking is getreden. Deze zit voorop de transformator en treedt in werking bij een te hoge belasting of kortsluiting.

Lees ook: instellen van een transformator

Zitten de connectoren goed aangesloten?

Buiten de stekker van de transformator om zijn er drie connectoren die goed aangesloten dienen te zijn voordat de lichten naar wens kunnen werken.

Connector type Y

connector type y

De eerste connector is type Y. Deze connector vormt de aansluiting tussen de transformator en de hoofdkabel. Het aansluiten op de transformator gebeurt middels de twee ijzeren uiteinden van de connector die worden geklemd tussen de ijzeren plaatjes van de transformator.

Connector type F

De tweede connector type F (female). Deze stekker wordt bij iedere armatuur geleverd en vormt de verbinding tussen de hoofdkabel en de armatuur die hierop wordt aangesloten. Deze connector maakt gebruik van een draaisysteem. Handig en Let op dat de kabel er goed in ligt. Aan de andere kant van de connector bevindt zich de opening waar de de stekker van de kabel van de lamp in kan worden geplugd.

Connector type M

De laatste connector is type M (male). Deze connector is nodig wanneer het lichtplan vraagt om een aftakking. Het idee is hetzelfde als bij het plaatsen van een armatuur. Allereerst is er een connector type F nodig, deze wordt op de hoofdkabel aangesloten. Vervolgens wordt de connector type M hierop aangesloten, waarna in het uiteinde het nieuwe stuk kabel kan worden geplaatst en verder kan worden gewerkt. Deze connector kan ook worden gebruikt om de 21W transformator aan te sluiten op de kabel.

Mijn verlichting doet het nog steeds niet

In een sporadisch geval kan de lichtbron defect zijn. Binnen de garantietermijn van 5 jaar krijgt u dan van ons een nieuwe.

Verwante informatie

Lightpro brochure

Download: Lightpro brochure 

Aanleg

Lees meer: hoe leg ik Lightpro aan?

Recensies

recensies, reviews lightpro

Lees meer: aanbevelingen Lightpro

inkoopgilde 

Als Inkoopgilde lid kunt u voordelig 12 volt tuinverlichting bij Inkoopgilde. Bent u opzoek naar meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Wilt u direct een bestelling plaatsen? Dat kan snel en eenvoudig in onze webshop!

Tuinverlichting kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op 12 volt tuinverlichting

De gemiddelde besparing van leden op verlichting is: 5%

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!