Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Wat is het verschil tussen LED en Halogeen?

Als mensen LED met Halogeen verlichting vergelijken, hoor je vaak positieve geluiden over LED verlichting. Het zou o.a. energiezuiniger zijn en langer meegaan. Maar wat zijn nou de exacte verschillen? In dit artikel schrijven wij erover. 

Wat is een halogeenlamp?

Een halogeenlamp is een gloeilamp gevuld met gas. Bij een halogeenlamp wordt aan dit gas broom of jodium toegevoegd (beide halogeen). Dat verklaart de naam halogeenlamp  Een halogeenlamp is duurzamer dan de oude gloeilamp, dit heeft te maken met de lichtopbrengst ten opzichte van de hoeveelheid gebruikte energie. De toevoeging van halogenen zorgt voor een heter gloeidraad, waardoor een groter deel van de energie wordt omgezet in zichtbaar licht. Naar schatting ligt het rendement zo’n 15 a 30% hoger dan bij een ‘normale gloeilamp’. 

Wat is een led lamp?

LED verlichting is een veel gebruikt lichtsoort en toepasbaar in kantoorpanden, sfeerverlichting maar ook tuinverlichting. LED staat voor ‘Light Emmitting Diode’, plat gezegd: een licht uitstralend elektronisch onderdeel dat elektrisch stroom in één richting geleidt. Een LED lamp heeft in tegenstelling tot een halogeenlamp geen gloeidraad. LED lampen geven licht omdat elektronisch halfgeleider componenten licht uitzenden zodra er elektrische stroom door de doorlaat richting loopt.

verschil gloeilamp, halogeenlamp en ledlamp

Wat is het verschil tussen een LED lamp en halogeenlamp?

Zoals hierboven genoemd heeft LED verlichting geen gloeidraad. Het heeft Licht Emitterende Diodes. Dit zorgt ervoor dat een LED lamp een hoger rendement kent. Dat is gelijk het grootste verschil tussen beide lampen. Om licht uit te stralen heeft een LED lamp veel minder energie nodig dan een halogeenlamp. Naar inschatting is een LED lamp 8 tot 10 keer zuiniger dan een halogeenlamp. In vergelijking met een ‘gloeilamp’ heeft LED slechts 15% van de energie nodig om hetzelfde licht uit te stralen. 

Is LED verlichting duurder dan een halogeenlamp?

Een ledlamp is duurder dan een halogeenlamp. Naar schatting is het aanschaffen van LED verlichting zo’n 6 keer duurder. Echter is dat geen reëel vergelijking, want u zult vaker halogeenlampen moeten aanschaffen dan LED verlichting. Vermoedelijk ligt het aantal branduren van een halogeenlamp rond 2000 uren. Bij een LED lamp ligt dit gemiddeld genomen rond 15.000 uur. Dat betekent dat de levensduur van LED zo’n 7,5 keer gunstiger uitvalt dan Halogeen.

LED verlichting in de tuin?

Is er LED verlichting mogelijk in de tuin? Het antwoord is ja. Er zijn veel merken met LED tuinverlichting. Deze energiezuinige vorm van verlichting zorgt voor veiligheid en een sfeervolle tuin (zowel overdag als s'avonds). Door het gebruik van LED verlichting zullen uw stroomkosten niet fors toenemen. Door het gebruik van het innovatieve 12 volt tuinverlichting systeem van Lightpro kunt u het aantal branduren nauwkeurig bijsturen door het gebruik van de transformatoren. De transformatoren van Lightpro hebben diverse opties, waaronder de lichtsensor waarbij uw tuinverlichting alleen zal branden wanneer ’t donker is.  

Verwante informatie

Lightpro brochure

Download: Lightpro brochure 

Aanleg

Lees meer: hoe leg ik Lightpro aan?

Recensies

recensies, reviews lightpro

Lees meer: aanbevelingen Lightpro

inkoopgilde 

Als Inkoopgilde lid kunt u voordelig 12 volt tuinverlichting bij Inkoopgilde. Bent u opzoek naar meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Wilt u direct een bestelling plaatsen? Dat kan snel en eenvoudig in onze webshop!

Tuinverlichting kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op 12 volt tuinverlichting

De gemiddelde besparing van leden op verlichting is: 5% 

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger