Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Windschermen en zonneschermen

Tuinen kunnen zo huiselijk worden gemaakt als we zelf willen. Een bank, een tafel, een kleed, het begint steeds meer op een huiskamer te lijken. Maar om het lekker behaaglijk te krijgen, is het wel zaak om bepaalde dingen enigszins of volledig buiten te houden. Denk aan wind, regen en zon. Windschermen kunnen hierbij helpen. Maar uit welke soorten kun je kiezen?

Welke soorten windschermen zijn er?

Op het gebied van windschermen zijn er een aantal soorten te bedenken.

 • Vaste windschermen. Zoals het woord al zegt staan deze windschermen vast in de ondergrond. Of op poten die onder de windschermen bevestigd zijn. Voordeel van deze windschermen is vooral dat ze ondanks de weersomstandigheden op hun plaats blijven staan. Deze schermen zijn vooral handig op terrassen bij horecagelegenheden of om thuis uit de wind te kunnen zitten.
 • Verrijdbare windschermen. Deze windschermen zijn mobiel en kunnen dus op meerdere plaatsen gebruikt worden. De mobiliteit maakt natuurlijk dat deze windschermen wat minder stabiel zijn dan de vaste windschermen. Uiteraard zijn ze wel zo stevig mogelijk, simpelweg omdat ze bedoeld zijn om letterlijk wind te kunnen schermen. Verrijdbare schermen kunnen een vast geheel vormen, maar kunnen ook zo gemaakt zijn dat ze ingeklapt kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een terras waar je een hoek in je windscherm zou willen hebben, in zo’n geval is het handig dat dit direct kan worden geregeld.
 • Uitrolbaar windscherm. Deze windschermen zitten bij levering opgerold in een cassette. De cassette beschermt het windscherm op de momenten dat deze niet uitgerold is. Voordeel van dit soort windschermen is dat ervoor kan worden gekozen om het op te rollen op momenten dat het niet gebruikt wordt, zo ontstaat er juist weer meer ruimte op het terras.
  Voor deze windschermen geldt dat er twee varianten te bedenken zijn. Namelijk de verticale variant, die dus van boven naar beneden kan worden uitgerold. Maar ook de horizontale variant, die van links naar rechts (of van rechts naar links) kan worden uitgerold. Daarnaast is er ook nog variatie aan te brengen per situatie, denk aan vaste situaties tussen twee muren of juist een volledig vrijstaande situatie op een terras.

Zijn er andere doeleinden voor windschermen?

Ja, er zijn andere manieren hoe een windscherm gebruikt kan worden.

 • Tegen zonlicht. De zon is natuurlijk prettig, maar wanneer het teveel wordt is het vervelend. Bij zonneschermen wordt er al snel gedacht aan knikarmschermen, uitvalschermen of andersoortige zonwering die zowel buiten als binnen kan worden geïnstalleerd. Voor buitengebruik kan er in het geval van zonneschermen ook nog worden gekeken naar bijvoorbeeld parasols. Maar windschermen zijn letterlijk tot een bepaalde hoogte ook zinvol in het weren van de zon. Er dient dan wel rekening te worden gehouden met de hoogte van het windscherm en het materiaal. Een te laag scherm heeft immers geen zin en het materiaal moet het zonlicht wel op een juiste manier tegen kunnen houden.
 • Tegen regen. Het eerste hulpmiddel tegen regen is natuurlijk een paraplu, maar wat als je lekker in de tuin wilt zitten? Dan kun je voor de subtiele motregen iets installeren boven je hoofd. En aan de zijkant kan er worden gekozen voor een scherm dat de regen tegenhoudt.
 • Voor privacy. Een windscherm schermt ook het zicht af. Dit geeft meer het gevoel van privacy, zoals je dat binnenshuis meer ervaart. ‘Thuis’ verplaatst zich zo alsmaar meer naar de tuin.

Op welke manieren kan ik een windscherm installeren?

Over het algemeen wordt een windscherm alleen geïnstalleerde als een soort muur op het terras. Hoe hoger, hoe meer wind er wordt gevangen.

Voor schermen tegen regen zijn al meer varianten te bedenken. De meeste regen komt immers niet van de zijkant, maar van boven. Dus wordt er in dit geval vaker gekozen voor een grote parasol. Deze heeft dan ook de functie van een paraplu.

Voor schermen tegen zon zijn er wel wat meer varianten te bedenken. De opstaande wand kan en de parasol komt ook veel voor. Maar misschien wel het meest gebruikt is het uitklap- uitschuifscherm voor het raam. Dit zorgt voor schaduw langs het huis, maar indirect zorgt het er ook voor dat het binnen koeler is. De zon staat immers niet op ramen, zodat je hier binnen niets van merkt.

Verwante informatie 

Oprolbare windschermen

oprolbare wind en zonneschermen

Lees meer: oprolbare wind en zonneschermen

Besparen op inkoopkosten

besparen op inkoopkosten

Lees meer: waar kan ik als hovenier op besparen?

Tuinverlichting

tuinverlichting

Lees meer: 12 volt tuinverlichting

inkoopgilde

Als Inkoopgilde lid kunt u voordelig wind en zonneschermen van LuxxOut inkopen bij Inkoopgilde. Mocht u direct willen bestellen? Dan kunt u op alle mogelijke manieren uw bestelling ook doorgeven aan Inkoopgilde. De handigste wijze is uw bestelling plaatsen in onze webshop:

Wind en zonneschermen kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op wind en zonneschermen

De gemiddelde extra besparing van leden op wind- en zonneschermen is: 5% 

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger! 

Aanvullend