Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Verzekeringen

Bent u eigenaar van een hoveniersbedrijf of bent u hovenier en gevestigd als ZZP-er? Dan is het belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten. Daarbij zijn er tal van mogelijkheden maar waar moet u als hovenier aan denken?

Verzekeringen voor hoveniersbedrijven!

Om maar direct met de harde cijfers in huis te vallen: ruim driekwart van de hoveniers die als zzp'er werkt onder de maat of niet verzekerd. Voor hoveniers die als MKB'er werkzaam is ligt het percentage rond de vijftig procent. Met 'onder de maat’ bedoeld Matthijs de Jong (AON ) dat ze denken dat ze goed zijn verzekerd, maar dat ze in werkelijkheid veel minder goed -tot zelfs helemaal niet- hun zaakjes op orde hebben. De zekerheid die ze denken te hebben over het verzekerd zijn, is heel vaak een schijnzekerheid.

Ben ik wel of niet goed verzekerd?

Als voornaamste oorzaak van die schijnzekerheid, zit hem in het feit dat de verschillende verzekeraars even zovele definities geven voor het begrip ‘hovenier’. "Er zijn er die in een hovenier nog altijd de man of vrouw zien die alle dagen alleen met groene vingers bezig is. De polisvoorwaarden sluiten daar in de regel perfect op aan: niets aan de hand. Maar wat nu als die hovenier ook een straatje of een tegelpaadje legt? Of een tuinverlichting installeert? Een tuinhuisje timmert en plaatst? Een walschoeiing aanbrengt? Is hij of zij dan nog hovenier of ook timmerman en stratenmaker? En als hij walschoeiingen aanbrengt, stapt hij dan plotseling de wereld van de waterbouw binnen?"

“De hamvraag is: hoe breed accepteert een verzekeraar een hovenier? Op grond van die acceptatie namelijk wordt een verzekering afgesloten. Het punt is dat veel hoveniers geen idee hebben van de polisvoorwaarden. Omdat ze die niet of voldoende lezen. AON verzekeringen zijn advies is: vraag als hovenier aan je tussenpersoon naar de finesses van die voorwaarden. Een concreet voorbeeld: een stagiaire, is die verzekerd? Veel hoveniers menen van wel: via de school immers? Maar hoe zit het als die stagiaire schade veroorzaakt bij een klant? Dekt de polis van de school die dan ook? In de meeste gevallen niet, maar laat het daar niet op aankomen. Nogmaals: vraag je tussenpersoon naar wat er nu precies wel en wat er niet is verzekerd."

verzekering hovenier

Waarom moet ik mij als hovenier verzekeren?

Waarom verzekeren veel hoveniers zich niet of onvoldoende? Heel simpel: de premies die betaald moeten worden. De marges in de branche zijn vaak laag en er wordt waar mogelijk op alles bespaard. Het merkwaardige is dat er wél wordt geïnvesteerd in goed gereedschap, omdat dat concreet is. Je ziet direct effect van je investering. Bij het betalen van de maandelijkse premie voor je verzekering, is dat effect veel minder zichtbaar. Een denkfout natuurlijk, want o wee als er wat gebeurt. Dan is Leiden in last en zou je als hovenier wensen dat alles goed verzekerd was geweest.” Zo ook de Arbeidsongeschiktheid Verzekering. Daar zijn al heel vaak schrijnende gevallen van gezien. Een hovenier die verminkt raakt door een kettingzaag, uiteindelijk in de bijstand terecht komt en voor het werkvoorzieningschap aan het schoffelen mag gaan. Of een hovenier die voor langere tijd ziek raakt maar met kans op volledig herstel, onvoldoende buffer heeft gereserveerd en tijdens zijn ziekteproces zijn bedrijf naar de knoppen ziet gaan. Trieste gevallen, die verzacht hadden kunnen worden als je je maar goed had verzekerd.

Samenwerking met ZZP'er: wie is er verzekerd?

De hoveniersbranche kent inmiddels een groot aantal zzp'ers, een aantal dat nog steeds groeit. Dat wil echter niet zeggen dat die zzp'ers ook altijd alleen aan het werk zijn. In heel veel gevallen wordt er gewerkt in samenwerkingsverbanden. De zzp'er neemt een klus aan, weet dat hij dat niet alleen kan doen en heeft z’n adresjes die hem kunnen helpen. De opdrachtgever heeft in de regel echter alleen contact met die ene zzp'er die het werk heeft aangenomen. Juridisch betekent dat, dat de zzp'er in de rol van hoofdaannemer is gekomen. Maar hij is als zzp'er verzekerd. Wat dus betekent dat hij als hoofdaannemer in zijn geheel niet is verzekerd. Voor geen enkele calamiteit die zich voordoet. Voordat je als zzp'er dus een grote klus aanneemt om die vervolgens deels aan derden te delegeren: houd je polis tegen het licht en spel de voorwaarden.

Wat valt er onder mijn polisvoorwaarden?

Nog iets waar veel hoveniers niet voor zijn verzekerd, al denken ze vaak van wel: schade aan eigen zaken. Dat je bijvoorbeeld met de trekker tegen je eigen bedrijfsauto aanrijdt. Acht van de tien verzekeraars neemt dit soort schades niet mee in de verzekering. En het werken boven de drie meter. Op die hoogte zit je, als hovenier die ook boomonderhoud doet, al gauw. Maar wat geeft het? Daar ben je toch voor verzekerd? Niet dus. In ieder geval niet volgens de standaard polisvoorwaarden.

Nog meer voorbeelden uit de praktijk: een hovenier snoeit een boom, er gaat iets fout bij het snoeien, de boom valt om en verplettert een tuinhuisje. Ander voorbeeld: het is wat krap op de oprijlaan, je moet er toch langs met de kruiwagen en in de haast trek je een diepe kras van voor tot achter in de lak van de dure Audi van de opdrachtgever.

Ook een klassieker: je maakt een draai met de ladder op de schouder en tikt behalve een kostbaar tuinbeeld, in de val mee ook de zijwand van een broeikas aan diggels. Ongelukken die ieder hovenier kunnen overkomen. Hoe je daar tegen te wapenen? Door je goed te verzekeren. De cijfers laten echter zien dat veel hoveniers liever het risico nemen, ervan uitgaande dat het hun niet overkomt. Een illusie: een ongeluk zit in een klein hoekje   en kan overal en altijd gebeuren. Ben je daar niet tegen verzekerd, dan ben je in één klap je verdiensten -of zelfs meer- kwijt.

Dat veel hoveniers niet of nauwelijks op de hoogte zijn van de polisvoorwaarden, is deels terug te voeren op het gegeven dat ze er door drukke werkzaamheden niet aan toe komen. Een kwestie van prioriteiten stellen. Eigenlijk geldt dat denk ik voor de meeste mensen: wie gunt zich nu de tijd om al die kleine lettertjes te lezen? En net als je denkt ze te kennen, worden ze weer aangepast. Je vertrouwt er op dat het wel goed zal zijn. En juist dat vertrouwen is de andere voornaamste reden dat hoveniers amper weten van de finesses van hun eigen verzekeringen. Ze laten het graag aan de verzekeraar over en varen blind op diens advies. Dat vertrouwen is op zich niet misplaatst, maar als hovenier doe je er verstandig aan zelf de vinger aan de pols te houden. Als ondernemer weet je zelf het beste wat er om gaat in je bedrijf en of je daar voldoende voor bent verzekerd. Niet goed verzekerd zijn kan je bij een calamiteit je bedrijf kosten. En meer.

Lees ook: verzekerd tegen diefstal? Maar bij diefstal geen uitbetaling?

diefstal auto of werkmaterieel

Verzekeringen van AON kennen polissen die het begrip ‘hovenier’ in alle definities onderschrijft en alle te verzekeren risico’s dekt. Bij AON is de groensector een aparte discipline, die volledig is afgestemd op de wereld van de hoveniers. Wij doen groen ‘er niet even bij’, maar hebben daar specialisten en mensen uit de praktijk op zitten. Die de taal van de hovenier spreken en weten wat er binnen de sector speelt. AON roept dan ook niet dat zij goedkoopste zijn, maar wel de beste in groen. Voor nog geen 300 euro per maand ben je als hovenier tegen alle nare dingen die je vanuit het werk kunnen overkomen verzekerd. Dat lijkt misschien relatief veel, maar bedenk dan als hovenier wel dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten. Een klein hoekje, maar die je wel je bedrijf kan kosten. Goedkoop is dan duurkoop.”

Let op: adviezen en bemiddelingen worden verzorgd door AON.

Profiteren van aantrekkelijke Inkoopgilde voorwaarden?

Heeft u een hoveniersbedrijf en wilt u profiteren van aantrekkelijke Inkoopgilde voorwaarden? Word lid. 

Artikelen die u misschien leuk vindt...

Aansprakelijkheidsverzekering

aansprakelijkheidsverzekering

Lees meer: aansprakelijkheidsverzekering voor hoveniers

AOV hoveniers

verzekering

Lees meer: arbeidsongeschiktheidsverzekering 

Beplanting

besparen

Lees meer: besparen op beplanting!

inkoopgilde

Verzekeringen voor hoveniers

Bij Inkoopgilde is AON aangesloten partner die u van verzekeringen kan voorzien. Benieuwd naar de mogelijkheden en voorwaarden? Neem contact op met AON verzekeringen.

AON verzekert hoveniers in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op verzekeringen

De gemiddelde besparing van leden op verzekeringen is 15%.

Meer besparingskansen

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.
 

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!