Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Vijver schoonmaken in het voorjaar

Vijver schoonmaken in het voorjaarHet schoonmaken van een vijver is heel wat anders dan het schoonmaken van de keuken. Je bevindt je immers in het leefgebied van de vissen of planten, afhankelijk van wat er in de vijver zit. Het is belangrijk rekening te houden met het biologisch evenwicht hiervan, wanneer je dit verstoort heb je kans dat de vissen en/of planten de schoonmaakbeurt niet overleven. En niemand heeft er iets aan als een vijver is gevuld met dode vissen of planten.

Een goede standaard zou zijn om je vijver twee keer per jaar grondig schoon te maken. Dat wil zeggen bij aanvang van het seizoen en na het seizoen.

Hoe maak ik mijn vijver schoon?

Zoals eerder aangegeven zijn er twee uitgelezen momenten om de vijver schoon te maken. Om te beginnen hebben we de schoonmaakbeurt in het voorjaar, de tijd dat alles weer groeit en bloeit. Het is ieder voorjaar weer een soort nieuwe start en de planten in het water staan hier aan de basis. 

Moet ik mijn planten in de vijver snoeien?

De planten in een vijver zijn het vertrekpunt van het leven in de vijver. De basis voor een gezonde vijver, omdat ze de voedingsstoffen uit het water om kunnen zetten in zuurstof. De kunst is dus om deze planten ruim baan te geven om goed te kunnen groeien. Dit doe je door de dode delen te snoeien en natuurlijk dode planten in zijn geheel te verwijderen uit de vijver. 

Wat moet ik met algen in mijn vijverwater?

Naast planten zijn er ook algen in het water aanwezig. Algen klinkt als iets dat negatief is en je vooral graag wilt vermijden, maar dit is niet altijd het geval. Er is immers onderscheid te maken tussen draadalgen en zweefalgen.

Draadalgen zijn, zoals het woord al zegt, lange groene draden aan planten. Later kunnen ze los drijven op het water. Dat ze er niet mooi uitzien wil niet zeggen dat ze geen functie hebben. Integendeel, deze draadalgen geven zelfs bepaalde voedingsstoffen af en zijn een teken dat het vijverwater in prima staat is. Wel zijn ze in praktische zin niet zo gewenst, omdat de draden verstrikt kunnen raken in het filter. Daarnaast kan als bijkomend effect stagnatie van de (zuurstof)planten optreden. Afhankelijk van deze overlast is het dus raadzaam ze gedeeltelijk te verwijderen.

Voor zweefalgen geldt een andere aanpak dan voor draadalg. Deze algen vermenigvuldigen zich erg snel en vertroebelen het vijverwater. Daarnaast verstikken ze de planten en de dieren in de vijver, omdat ze zuurstof opeisen. Het biologisch evenwicht heeft te lijden onder deze soort alg en dient zo snel mogelijk te worden verwijderd.

Dit kan uiteraard direct, met behulp van een schepnet. Ook kun je ervoor kiezen om een bestrijdingsmiddel te gebruiken. Dit voorkomt dat je zweefalg en draadalg met elkaar verwart, het bestrijdingsmiddel richt zich immers slechts op zweefalg. 

vijver schoonmaken in het voorjaar

 

Hoe verwijder ik afval van de bodem van mijn vijver?

Nadat de planten zijn bijgewerkt, kan het afval van de bodem worden verwijderd. Zowel kunstmatig afval wat per ongeluk in de vijver terecht is gekomen als natuurlijk afval heeft er niets te zoeken en kan worden verwijderd. Maar hoe doe je dat nu het makkelijkst?

Het laatste wat je wilt is natuurlijk om de hele vijver leeg te halen. Dit is een behoorlijke klus die je liever vermijdt. Zeker wanneer het water nog helder is, is het beter dit niet te doen.

De meest voor de hand liggende oplossing zou zijn om door middel van een schepnet het afval van de bodem te verwijderen. Dit is snel, maar allerminst efficiënt. Naast dat je het meeste afval niet eruit weet te krijgen, maar alleen maar verder verspreidt, worden de vissen er ook nog gestrest van.

Een handigere manier is om met een vijverstofzuiger het afval te verwijderen. Het is een stuk grondigere manier om het afval te verwijderen. Daarnaast zuigt de stofzuiger rustig, waardoor de vissen niet gestrest raken. Een punt van aandacht is wel dat er naast afval ook water wordt meegezogen in het apparaat. Het kan nodig zijn om nadien het water in de vijver weer op peil te brengen.

Hoe maak ik het filter van mijn vijver schoon?

Tenslotte is het zaak om het hardst werkende onderdeel van de vijver klaar te maken voor het voorjaar, namelijk het filter.

Vooraf moet gezegd worden dat het absoluut uit den boze is om reinigingsmiddelen te gebruiken voor het schoonmaken van het filter. Ook kraanwater dient te worden vermeden, dit is voor biologische filters dodelijk.

Om het filter goed klaar te maken, is het in eerste instantie goed om te bepalen wat voor soort filter het betreft. In de meeste gevallen wordt er een meerkamerfilter gebruikt in vijvers. Dit zijn aaneengeschakelde kamers waarvoor het vijverwater wordt geleid. Deze kamers bevatten ieder een eigen filtermateriaal. Deze filteringen zijn op te delen in mechanische filtering, biologische filtering en fijnfiltering.

De mechanische filtering filter grof vuil, de biologische filtering de schadelijke biologische stoffen en de fijnfiltering alles wat te fijn is om opgevangen te worden door de andere twee.

Alle filters kunnen gewoon worden afgespoeld met vijverwater. Bij overmatig grof afval is het raadzaam deze vaker te legen en te spoelen met vijverwater.

Er komt nogal wat bij kijken om een vijver gezond en mooi te houden. Bij Velda hebben we in de loop van de jaren geleerd dat het onderhouden van een vijver niet moeilijk hoeft te zijn, mits de juiste kennis en kunde aanwezig is. We helpen u graag met het vergaren van de juiste kennis over alle zaken die te maken hebben met het vijverleven.

Verwante informatie 

Vijver aanleg en onderhoud

vijver aanleg

Lees meer: vijver aanleg en onderhoud

EPDM of PVC vijverfolie

vijverfolie-velda

Lees meer: verschillende soorten vijverfolie

Duurzaam

besparen

Lees meer: meer over duurzaamheid

inkoopgilde

Vijvermaterialen inkopen?

Als Inkoopgilde lid kunt u voordelig vijverfolie inkopen bij Inkoopgilde leverancier Wildkamp. Mocht u direct willen bestellen? Dan kunt u op alle mogelijke manieren uw bestelling ook doorgeven aan Inkoopgilde. 

Vijvermaterialen kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op vijvermateriaal

De gemiddelde besparing van leden op vijvermateriaal is: 13%

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder. 

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!