Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Waarom is een vijverpomp belangrijk

Een vijver is niet zomaar een product, het vergt nogal wat onderhoud en aandacht. Natuurlijk heb je er zelf een beetje invloed op hoeveel onderhoud en aandacht er nodig is, dit is sterk afhankelijk van de wensen en verwachtingen. Maar een essentieel onderdeel van een vijver is de pomp. Deze zorgt voor een schone en gezonde vijver, zodat de planten en eventuele vissen hier optimaal in kunnen leven. Bovendien voorkomt een vijverpomp overmatig onderhoud aan de vijver.

Welke soorten vijverpompen zijn er?

Vijvers zijn er in vele soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan zwemvijvers en plantenvijvers, maar ook visvijvers en spiegelvijvers. Iedere vijver heeft z’n eigen benodigdheden, waaronder dus het soort pomp. De volgende pompen kunnen worden geïnstalleerd in een vijver:

 • Luchtpomp
 • Fonteinpomp
 • Vuilwaterpomp
 • Dompelpomp

Luchtpomp voor in de vijver

De luchtpomp is een onopvallende pomp, welke zorgt voor voldoende zuurstof in de vijver. Het hele jaar door is deze pomp dus van levensbelang voor een vijver die voorzien is van vissen en planten. Vooral in de zomer is er nog weleens sprake van zuurstofgebrek bij vissen, dat komt door het warme weer. Een luchtpomp zorgt voor zuurstof, maar ook voor de afvoer van schadelijke gassen. In de winter is de pomp ook van belang voor de vijver. Deze zorgt er immers voor dat de vijver vrij blijft van ijs.

De aansluiting van een luchtpomp is vrij eenvoudig. Je zet het naast de vijver neer en door middel van een slang wordt de lucht de vijver in gepompt. Dit kan door middel van luchtstenen welke afzonderlijk van elkaar worden aangesloten op de luchtpomp. Tenslotte is het goed om te kijken welke capaciteit de pomp heeft, voordat je er één aanschaft. Dit is afhankelijk van de grootte van de vijver. Een luchtpomp is altijd in werking, dus kwaliteit is zeker gewenst als je minder energie wilt verbruiken en eventueel onderhoud wilt vermijden.

Wat voor effect heeft een fonteinpomp? 

De fonteinpomp heeft eigenlijk vooral een circulerende werking. Het water wordt opgezogen van onderen en naar boven weer uitgespoten. Deze pompen vind je veel in openbare gelegenheden, denk bijvoorbeeld aan stadsparken en pleinen. De hoogte en manier van spuiten is naar wens aan te passen, mede met behulp van verschillende spuitkoppen. Er kan zelfs gekozen worden voor meerdere stralen tegelijkertijd.

Bij de aanschaf van een fonteinpomp is het wel belangrijk om te weten hoe hoog je de fontein wilt hebben, niet iedere pomp kan namelijk even hoog spuiten.

vijverpomp

Functie vuilwaterpomp

De vuilwaterpomp verricht heel nuttig werk in de vijver. Deze verplaatst namelijk water met vuildeeltjes en vangt deze op in het filter. Om de vuilwaterpomp optimaal te benutten is het goed om de pomp zo diep mogelijk in het water te laten staan. Daarbij moet de terugvoerslang zo ver mogelijk van de pomp af liggen. Zo circuleert het water het beste, wat de distributie van voedingsstoffen weer mogelijk maakt. En dit is weer goed voor het leven in de vijver. Een voorbeeld van een goed werkende vuilwaterpomp is een waterval, waar de terugvoerslag erg ver van het filter vandaan ligt.

Een vuilwaterpomp is eigenlijk altijd in bedrijf. Een duurzame oplossing zou dus zijn om een vuilwaterpomp aan te schaffen met een lange levensduur. Het onderhoud beperkt zich tot het minimum, doordat het demonteren van de pomp erg gemakkelijk is. Voor de rest heeft deze pomp nagenoeg geen onderhoud nodig.

Dompelpomp in vijver 

De dompelpomp heeft zijn naam volledig te danken aan de belangrijkste functie van deze pomp. Deze pomp kan namelijk water wegpompen op een plek waar het niet gewenst is. Denk bijvoorbeeld aan een ondergelopen kelder. Dan wordt de pomp dus onder water gedompeld en kan deze z’n gang gaan. Het water kan dus van beneden naar boven worden gepompt.

Het is belangrijk om te weten of er schoon water of vuil water vervoerd moet worden met zand en dergelijke. Bij vervuild water is er, afhankelijk van de pomp, een maximum wat kan worden verdragen aan vuil. Wanneer dit maximum is bereikt slaat de pomp af en dient deze eerst verschoond te worden.

Ook is het goed om te weten of er wel of geen vlotter in de pomp ingebouwd zit. De vlotter zorgt ervoor dat de pomp automatisch afslaat bij oververhitting. Dit kan voorkomen bij langdurig (droog) gebruik. Als er wel water door de pomp heen stroomt, heeft dit direct een verkoelende functie op de motor.

Tenslotte is het goed om te weten dat een dompelpomp niet een heel duurzame oplossing is voor de circulatie van water in de vijver. Voor het leegpompen van de vijver is deze dan wel weer erg geschikt. 

Bij Velda zijn we gespecialiseerd in vijvers en staan we u graag te woord als u naar aanleiding van dit artikel nog vragen heeft over vijverpompen.

Verwante informatie 

Vijver aanleg en onderhoud

vijver aanleg

Lees meer: vijver aanleg en onderhoud

EPDM of PVC vijverfolie

vijverfolie-velda

Lees meer: verschillende soorten vijverfolie

Duurzaam

besparen

Lees meer: meer over duurzaamheid

inkoopgilde

Vijvermaterialen inkopen?

Als Inkoopgilde lid kunt u voordelig vijverfolie inkopen bij Inkoopgilde leverancier Wildkamp. Mocht u direct willen bestellen? Dan kunt u op alle mogelijke manieren uw bestelling ook doorgeven aan Inkoopgilde. 

Vijvermaterialen kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op vijvermateriaal

De gemiddelde besparing van leden op vijvermateriaal is: 13% 

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!