Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

DCM Vivimus een gerichte bodemverbeteraar

Bodem leeft. Niet alleen wat er op staat, maar ook wat er in zit krioelt zichtbaar en onzichtbaar van het leven. Een groot aantal organismen bevolkt de aarde onder onze voeten, in een symbiose die de bodem vruchtbaar en gezond maakt. Maar als die balans wordt verstoord, moet er iets aan gedaan worden.

Van reststoffen tot zinvolle meststoffen

DCM is een Belgisch bedrijf en bestaat inmiddels meer dan veertig jaar, Zij heeft de keten van inkoop, productie en advisering volledig in eigen beheer.  In een eigen fabriek worden meststoffen en bodemverbeteraars geproduceerd. "Organische bodemverbeteraars en bemesting, om precies te zijn," zegt Geert van Kerkvoorde, bodemkundig adviseur bij DCM. "De basis van onze producten komt van reststoffen uit de voedingsmiddelenindustrie. Druivenpitten, om maar een voorbeeld te noemen. 'Van reststoffen tot zinvolle meststoffen', zoals wij zeggen. De circulaire economie wordt bij ons volledig uitgewerkt: alles wat uit de natuur gehaald wordt, geven we ook weer terug. We hechten veel waarde aan duurzaamheid en hebben alle processen van DCM beschreven in een openbaar Duurzaamheidsdocument. Om te laten zien dat we het niet alleen zeggen, maar er ook naar handelen."

DCM Vivimus een bodemverbeteraar 

Dat resulteert onder andere in Vivimus, een bodemverbeteraar die veel gebruikt wordt door hoveniers. Want zichtbaar en onzichtbaar is de bodem soms onderhevig aan de grillen van mens en natuur. "Met als gevolg een verschraling van de grond. Vivimus verbetert de bodemvruchtbaarheid en is een eenvoudig te gebruiken oplossing voor iedereen die met groen werkt. Het bestaat voor 22 procent uit effectieve organische stof, waardoor het voedings –en  waterbufferend vermogen van de bodem sterk wordt verbeterd. Gevolg: beplanting slaat beter aan, droogt minder snel uit en groeit sneller. Het bodemleven neemt toe. Van de vette regenwormen tot de voor het oog niet zichtbare bacteriën. De algehele bodemgesteldheid wordt daardoor aanzienlijk verbeterd."

dcm verbeteraar

Van bodemanalyse tot bemestingsadvies

Als het aankomt op bodemverbetering biedt DCM de hovenier een totaaloplossing. "Of het nu om een tuintje van twee bij drie meter gaat of om drie hectare grond. Dat begint met een bodemanalyse door middel van grondmonsters. De hovenier neemt het grondmonster, dat vervolgens geanalyseerd wordt door een onafhankelijk en gecertificeerd laboratorium. Dat is een groot pluspunt voor de hovenier: een dergelijke onafhankelijke analyse is honderd procent betrouwbaar. Met de uitslag van de bodemanalyse wordt er een gepaste bemestingsadvies opgesteld door DCM. Indien nodig bezoeken wij de locatie om de juiste analyse en advies te kunnen maken." 

"Een uitgebreid bemestingsadvies draagt bij aan het totaalplaatje. Niet alleen kijken we naar bodemverbetering, ook wordt een oplossing geboden voor andere mogelijke problemen met de bodem of structuur. Daarbij kun je denken aan het oplossen van vochtproblemen, het beluchten van de bodem of opnieuw bezanden. " 

Meest voorkomende bodemproblemen + oplossingen

"Communicatie naar de hovenier vinden we ontzettend belangrijk. Dit doen we onder andere met de uitgave van een digitale nieuwsbrief en in de wintermaanden verzorgen we lezingen met diverse thema's. Maar ook hebben we -en volgens mij zijn wij daar uniek in- een app voor de hovenier ontwikkeld. Te downloaden door te zoeken op 'DCM voor de hovenier'. Met deze app kan de hovenier veel ter plekke regelen of opzoeken. De meest voorkomende bodemproblemen -zoals heksenkringen en rooddraad- worden in woord en beeld getoond, met daarbij de oplossing. Er staat een lijst in met verkooppunten, tips, adviezen en een overzicht van producten en hun toepassingen. De hovenier kan direct een bodemanalyse aanvragen en via een formulier kan hij (probleem)foto’s versturen en vragen stellen."

Lees meer: organische bemesting + 6 tips voor een gezonde bodem

Waar kan ik meststoffen inkopen als hovenier?

Er zijn diverse leveranciers bij Inkoopgilde aangesloten die u van meststoffen kunnen voorzien:

Meststoffen kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op meststoffen

De gemiddelde besparing van leden op meststoffen is: 3%

Meststoffen met korting inkopen

Als hovenier kunt u voordelig meststoffen inkopen wanneer u lid bent van Inkoopgilde. Benieuwd naar meer interessante informatie over meststoffen?

Meer over meststoffen