Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Het belang van bodemonderzoek

Een gezonde tuin begint bij de bodem. Is de bodem uit balans, dan heeft dit zijn weerslag op alles wat er in een tuin groeit en bloeit. Maar wat gebeurt er allemaal in de bodem? Met het blote oog is wel het een en ander te zien, maar voor een compleet beeld is een analyse nodig. DCM levert advies op basis van onafhankelijk onderzoek om de bodem weer mooi, gezond en veilig te maken.

DCM Meststoffen: de oorsprong  

Respect voor mens en milieu. Dat is het centrale uitgangspunt van DCM. Het Belgische bedrijf, opgericht door Herman De Ceuster in 1966 onder de naam Grondontsmetting De Ceuster - later De Ceuster Meststoffen NV -, richt zich voornamelijk op milieuvriendelijke bemestingsoplossingen voor de professional en de particulier. "Van reststof naar waardevolle meststof", zegt Geert Van Kerkvoorde, bodemkundig adviseur bij DCM. "Dat is het idee in een notendop. Reststoffen uit de voedingsmiddelenindustrie bevatten waardevolle mineralen. In het verleden werd dat vernietigd, nu dringt het besef door dat we deze stoffen uitstekend kunnen gebruiken. Voor bodemverbetering bijvoorbeeld. Dat is waar DCM zich voor een groot deel mee bezig houdt; het circulair maken van deze reststoffen door ze om te zetten naar hoogwaardige meststof. Om dat vervolgens weer terug te geven aan de natuur."

"DCM beheert de hele keten zelf", vervolgt Van Kerkvoorde. "Van de inkoop van de grondstoffen - bijvoorbeeld cacaodoppen - tot en met het afleveren van producten aan de klant. In die keten speelt service een grote rol. Een breed dealernetwerk in België en Nederland is daar een onderdeel van. Een ander belangrijk deel ligt in het advies dat onze ervaren adviseurs geven."

grond verbeteren


Het belang van een bodemonderzoek

Advies voor het verbeteren van de bodemgesteldheid bijvoorbeeld. "Alles wat boven de grond groeit en bloeit, is afhankelijk van wat er in de bodem gebeurt. Een goede bodembalans geeft gezond gras, florerende bloemen en sterke bomen. Een verstoorde balans geeft problemen. Gras krijgt bruine plekken, bladeren vallen te vroeg en planten bloeien minder mooi. Een degelijk advies gestoeld op een uitgebreide analyse kan uitkomst bieden." 

Een advies dat begint met een grondmonster. "Deze wordt geanalyseerd door een onafhankelijk, geaccrediteerd laboratorium. Er wordt gekeken naar de aanwezigheid van voedingselementen, sporenelementen, organische stof en de zuurgraad. Het rapport gaat naar de hovenier en wij ontvangen ook een exemplaar. Samen met de hovenier bespreken we dan de uitslag en kijken of aanvullend onderzoek nodig is." 

Wanneer aanvullend onderzoek nodig is wordt de grond verder bekeken. Een adviseur van DCM komt dan op bezoek. "Na het 'witte-jassen' gedeelte komt dan het 'op-laarzen' onderdeel. Elke bodem heeft namelijk zijn eigen verhaal, en dat verhaal wordt visueel verteld - de aanwezigheid van bepaalde planten zegt al veel over de bodemgesteldheid -, maar ook in geuren en tast. Hoe ruikt de aarde, hoe voelt de grond onder je vingers, welke weerstanden kom je tegen bij een grondboring? In dit uitgebreide bodemkundig onderzoek kijken we onder andere naar storende lagen, grondwaterstand, grondverdichting en vegetatie. Elk van deze elementen heeft zijn weerslag op de balans van de bodem, maar kunnen ook andere elementen verstoren. Orde op zaken stellen is dan van belang voor de gezondheid en veiligheid van de bodem."

meststoffen dcm


Advies op maat  

Wanneer alle factoren bekend zijn wordt een deskundig advies gegeven. "Wat heeft de bodem nodig om de balans te herstellen? Heeft ze meststoffen nodig en hoeveel, moet de grond geverticuteerd worden voor meer zuurstof, heeft bepaalde vegetatie invloed op de balans? Samen bespreken we de mogelijkheden, zodat de hovenier een plan van aanpak kan opstellen en dat kan bespreken met zijn klant."

"Het persoonlijk in gesprek gaan met de hovenier wordt echt gewaardeerd", vervolgt Van Kerkvoorde. "Door tekst en uitleg te geven bij resultaten die anders vaak niets meer zijn dan getallen op papier, krijgt een hovenier een beter beeld bij wat er kan spelen in de bodem. Met deze kennis kan hij in gesprek gaan met zijn klant voor een concreet advies-op-maat."

DCM producten inkopen als hovenier 

Wie graag een analyse wil laten uitvoeren door DCM, moet hiervoor een speciaal bodemmonster-bakje gebruiken. Deze zijn voor hoveniers verkrijgbaar bij ieder DCM-verkooppunt. Inkoopgilde heeft diverse DCM verkooppunten aan het collectief toegevoegd. Benieuwd welke? Vraag het ons, dan laten wij weten welk verkooppunt het dichtstbijzijnde is. Gemiddeld genomen besparen leden 3% extra op inkoop van meststoffen. 

Artikelen die u misschien leuk vindt...

Verschillend gebruik

bloembollen

Lees meer: verschillend gebruik van bloembollen

Organische bemesting

Lees meer: organische bemesting

Beplanting

besparen

Lees meer: besparen op beplanting!

inkoopgilde

Als Inkoopgilde lid kunt u voordelig meststoffen inkopen bij verschillende leveranciers. Mocht u direct willen bestellen? Dan kunt u op alle mogelijke manieren uw bestelling ook doorgeven aan Inkoopgilde. 

Meststoffen kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op meststoffen

De gemiddelde besparing van leden op meststoffen is: 3% 

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!