Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

In vijf stappen naar een perfecte tuin

Een tuin zonder problemen met een gezonde, groene uitstraling. Dat wil toch iedereen? Toch lijken sommige tuinen maar niet te willen meewerken. Dat komt vaak omdat we aan symptoombestrijding doen, maar het probleem niet bij de bron aanpakken. Want zit het goed bij de basis, dan heeft de hele tuin daar profijt van. Het enige dat je hoeft te doen, is de natuur een handje te helpen.

Stap 1: Structuur van de bodem. Hoe staat het daarmee?

Met het 5 stappenplan van Ecostyle krijgt een hovenier inzicht in de bron. "Het zijn vijf stappen die iedereen zelf kan uitvoeren," zegt Gerwin te Velde van Ecostyle. "Eenvoudig, maar waardevol voor een gezonde tuin. De eerste stap betreft de structuur van de bodem. Hoe staat het daarmee? De bodemstructuur is essentieel voor duurzaam bodemonderhoud en bepaalt hoeveel water en zuurstof beschikbaar zijn en in hoeverre wortels en bodemleven ongehinderd kunnen ontwikkelen. Een verdichtte of ingeklonken bodem is een veel voorkomend probleem en bij een gazon eenvoudig op te lossen door het gebruik van een prikrol of vertidrain die lucht in de bodem kan brengen."

Stap 2: daarna bekijken we de zuurgraad.

"Daarna bekijken we de zuurgraad. Hier geldt: meten is weten! Met een pH-test van Ecostyle kan iedere hovenier binnen twee minuten de zuurgraad van de grond bepalen. De optimale pH is 6, met uitzondering van grond voor zuur minnende planten. Wijkt de pH te veel af, dan worden voedingsstoffen vastgehouden in de grond en zijn dus niet opneembaar voor planten. Om de PH op pijl te houden is het advies om jaarlijks  “OpMaat Kalk te strooien."

Stap 3: Hoeveel organische stof bevat de grond?

"Stap drie: hoeveel organische stof bevat de grond? Een percentage van vijf procent is optimaal, het minimum is drie procent. Daaronder heeft bodemleven weinig kans, met een verarmde grond tot gevolg.

Stap 4: Is er bodemleven in uw tuin?

De vierde stap is het bodemleven zelf. Wormen, kevers en micro-organismen zoals schimmels, gisten en bacteriën zijn nodig voor het vrijmaken van voedingsstoffen voor al het groen in de tuin. Floreert het bodemleven, dan floreert de tuin. Is er sprake van een verarmt bodemleven, dan kan er Terra Fertiel als bodementer en structuurverbeteraar worden ingezet.

Stap 5: De vijfde stap zijn de voedingsstoffen 

"De vijfde stap zijn de voedingsstoffen. Het lijkt vreemd om die op de laatste plaats te zetten. Maar als je de eerste vier stappen niet op orde hebt, heeft het toedienen van extra voedingsstoffen geen zin. Het is wel van belang voedingsstoffen in de juiste verhouding toe te dienen; niet te weinig, maar ook niet te veel." De Myco-Gazon meststof van Ecostyle kan gebruik worden voor het gazon.

Myco-Gazon is een 100% organische NPK-meststof voor een sterk en diepgroen gazon. Door de toevoeging van specifieke micro-organismen komen de voedingstoffen sneller vrij en werkt deze meststof al bij een bodemtemperatuur vanaf 5 °C.

Ecostyle gaat voor oorzaakbestrijding 

Ecostyle gaat dus voor oorzaakbestrijding. "Nemen we als voorbeeld mos in het gazon. Mosgroei kan drie oorzaken hebben, of een combinatie hiervan zijn: zure grond, bodemstructuur niet op orde en schaduw. Je kunt door symptoombestrijding het mos wel  telkens uitroeien, maar na een maand of zes verschijnen de eerste mospollen al weer in de tuin. “Ga je voor oorzaak bestrijding “  bekijk dan de bodemcheck. Belucht jaarlijks met een prikrol met dichte pen en gebruik bij stap 5 Myco-Gazon. Daarmee verrijk je niet alleen de structuur en het bodemleven, maar krijgt mos geen kans meer in de tuin. 

ECOstyle Tip

Indien u een gazon heeft die voor meer dan zestig procent uit mos bestaat, kunt u het best de tuin nog 1 keer mosvrij maken door 1 keer te verticuteren in het voorjaar. Vervolgens graszaad zaaien en na het zaaien een keer met de prikrol er overheen om frisse lucht in de bodem te brengen. Het volgende voorjaar nog een keer behandelen met de prikrol en het mos laat zich niet meer zien."Ieder voorjaar terugkomen met een prikrol in plaats van te verticuteren zorgt ervoor dat er ieder jaar frisse lucht in de grasmat wordt gebracht en dat in combinatie met het gebruik van Myco Gazon “mosgroei en verticuteren tot het verleden behoort”  Wie wil dat nou niet!

"Met ons vijf stappen plan hebben we al heel wat hoveniers blij kunnen maken. Het is eenvoudig, helder en overzichtelijk. Iedere hovenier kan er iets mee!"

 

Verwante informatie 

Verschillend gebruik

bloembollen

Lees meer: verschillend gebruik van bloembollen

Organische bemesting

Lees meer: organische bemesting

Beplanting

besparen

Lees meer: besparen op beplanting!

inkoopgilde

Als Inkoopgilde lid kunt u voordelig meststoffen inkopen bij verschillende leveranciers. Mocht u direct willen bestellen? Dan kunt u op alle mogelijke manieren uw bestelling ook doorgeven aan Inkoopgilde. 

Meststoffen kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op meststoffen

De gemiddelde besparing van leden op meststoffen is: 3%

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!