Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Hoe leg ik een beregening systeem aan?

Regen. Het klimaat in ons land lijkt soms niets anders te bieden. De werkelijkheid is gelukkig anders, met als gevolg dat de vochthuishouding in de tuin niet als vanzelfsprekend optimaal is.

Hij is er, als beregeningsspecialist bij Wildkamp, natuurlijk extra alert op. Op het getrek aan tuinslangen door bewoners van een huis met een tuin, om hun fraaie gazon bij een aanhoudende droogte ook fraai te houden. "Onnodig, onhandig en oncomfortabel", aldus Rudolf van der Velde. "Juist omdat elke hoveniers prima in staat is zelf een beregeningsinstallatie aan te leggen."

Is een beregeningssysteem aanleggen moeilijk? 

"Beregening is iets dat bij het aanleggen van een tuin vaak wordt vergeten", weet Rudolf. "Er is onderzoek gedaan naar 100 huishoudens met een tuin bij het huis. Slechts 30 daarvan bleken een beregeningsinstallatie te hebben, al dan niet geavanceerd. Dat betekent voor de hovenier dat er een wereld valt te winnen.

Elke hovenier zou de klant daarom een beregeningssysteem moeten aanraden, maar lang niet iedereen doet dat. Een goed beregeningssysteem is van grote meerwaarde voor een tuin. Het zorgt voor het tijdig toedienen van de juiste hoeveelheid vocht, waardoor de tuin er het hele jaar door fris bij ligt. En er tussentijds geen planten vervangen hoeven te worden die het loodje hebben moeten leggen door een watertekort. Gele plekken in het gazon behoren tot het verleden."

En toch neemt een hovenier het niet mee in het tuinplan. Waarom niet? Omdat heel veel hoveniers het idee hebben dat er hogere wiskunde voor nodig is om het aan te leggen. Dat is absoluut niet zo. Je hoeft echt niet technisch onderlegd te zijn om een beregeningsinstallatie aan te kunnen leggen. Als je als hovenier ook bestrating doet, een tuinhuisje timmert en tuinverlichting installeert, kun je ook zelf de beregening verzorgen."

beregeningssysteem aanleggen

Ondersteuning bij het aanleggen van een beregeningssysteem 

Wildkamp biedt complete beregeningssystemen aan hoveniers, net zo luxe of eenvoudig als de klant dat zelf wil. "Als Wildkamp leveren wij de materialen en eventueel een beregeningsplan. De hovenier die het beregeningssysteem zelf aan wil leggen, krijgt van ons een volledige begeleiding. Van een korte uitleg tot een uitgebreide beschrijving, net waar hij behoefte aan heeft."

"Zo'n plan staat of valt met de berekening. Een verkeerde berekening maakt dat de tuin op sommige plekken te droog of juist te nat wordt. Voor een blijvend mooi gazon is dat funest. Met hulp van een speciaal computerprogramma -op basis van autocad- maken we op verzoek samen met de hovenier een perfect beregeningsplan. Het is een module die precies analyseert of er overal in de tuin voldoende water komt. Samen met de hovenier maken we dan een gedegen beregeningsplan."

Heeft een beregeningsinstallatie onderhoud nodig? 

En er zit nóg een voordeel aan het adviseren bij de klant om een beregeningsinstallatie te laten plaatsen. Rudolf: "Zo'n installatie vraagt onderhoud. In het voor- en in het najaar. Momenten waarbij er dus weer contact is met de klant. Een contact waaruit wellicht een opdracht kan rollen om wat snoei-onderhoud te doen. Of een andere klus. Werk máákt immers werk."

Hoe ziet een beregeningsplan eruit?

Een beregeningsplan is een schematisch ontwerp waarin de beregening van uw tuin van te voren wordt uitgedacht. 

VOORBEELD: Schematisch ontwerp beregeningsplan

Waar kan ik accessoires voor beregening inkopen als hovenier?

Er zijn diverse leveranciers bij Inkoopgilde aangesloten die u van beregening accessoires kunnen voorzien.

 

Beregening kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

 

Besparen op beregeningssystemen

De besparing van leden op beregening is: 13%. Bij Wildkamp ontvangt u als lid van Inkoopgilde 13% extra korting. Deze korting komt boven op uw eigen korting. Ook profiteren?

Besparen op kosten beregeningssysteem

Hoveniers die lid zijn van Inkoopgilde kunnen o.a. kosten besparen op de kosten van beregeningssystemen.  

Meer over beregening