Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Werk en veiligheidsschoenen

Hoveniers zijn onmisbaar als het aankomt op het aanleggen en onderhouden van een tuin. Er wordt bijvoorbeeld getimmerd aan houten vlonders of er worden tegels gelegd en schuttingen gebouwd. Maar ook een op maat gemaakte vijver aanleggen en het leggen van graszoden behoren tot de vaardigheden van een hovenier. Naast al dit zware werk houden ze zich nog bezig met het onderhoud van de tuin door het snoeien van planten en het maaien van het gazon. Doordat er zoveel verschillende werkzaamheden worden uitgevoerd, is het voor de veiligheid van de hovenier van groot belang dat er goede werkschoenen worden gedragen. 

Wat zijn goede werkschoenen voor hoveniers?

Omdat u als hovenier continue heen en weer moet lopen en moet sjouwen met tuinonderdelen, is het belangrijk dat u schoenen draagt die stabiel zijn wanneer u op oneffen grond moet lopen. Een stalen of composieten neus voorin de schoen is van belang voor de veiligheid, omdat de mogelijkheid bestaat dat er zware tegels uit uw handen vallen en op uw voeten terecht komen. Omdat u vaak op koude en natte ondergronden werkt, zorgen de juiste werkschoenen ervoor dat uw voeten droog blijven en dat u door de aangepaste zolen meer grip heeft in een natgeregende tuin vol modder.

U moet als hovenier lang staan en zware voorwerpen tillen. Dan is het natuurlijk erg prettig wanneer u comfortabel zittende werkschoenen draagt. Door het grote aanbod aan werkschoenen zult u misschien door de bomen het bos niet meer zien, dus wij hebben voor u op een rijtje gezet waar u op moet letten bij de aanschaf van de juiste werkschoen.

werk en veiligheidsschoenen 

Waar moet ik opletten bij aanschaf werk en veiligheidsschoenen? 

Allereerst is het van belang dat u de aanschaf afstemt op de specifieke werkzaamheden die u verricht als hovenier. Natuurlijk spelen ook uw persoonlijke voorkeuren mee, maar vaak zijn hoge veiligheidsschoenen beter bestand tegen sommige risico's dan lage werkschoenen. Zeker wanneer u te maken krijgt met kou, hitte of vallende voorwerpen. Het enige nadeel aan hoge veiligheidsschoenen of werklaarzen is dat u iets minder bewegingsvrijheid hebt dan wanneer u lage werkschoenen zou dragen.

Voor hoveniers zijn schoenen met extra versteviging voor de hiel natuurlijk ideaal. Er is namelijk makkelijk mee te lopen op oneffen terrein. De schoenen zorgen voor ondersteuning en bescherming van de enkels die u regelmatig zult belasten. Als u in de herfst of winter, tuinen gaat aanleggen, kan het erg fijn zijn om waterdichte of met wol gevoerde veiligheidslaarzen te dragen. Zo blijven uw werkschoenen in ieder geval droog en uw voeten lekker warm.

Let erop dat u bij het passen van de schoenen enige ruimte overhoudt voorin bij de tenen. Uw voeten zullen tijdens de werkzaamheden namelijk nog uitlopen.

Bekende veiligheidsschoen merken: Safetyjogger, Gri Sport en RedBrick

Om een duidelijk beeld te schetsen van de verschillende werkschoenen waar u uit kunt kiezen, hebben wij drie bekende schoenmerken met daarbij behorende specificaties voor u uitgelicht:

De werkschoenen van Safetyjogger bieden twee belangrijke eigenschappen: veiligheid en draagcomfort. De schoenen zorgen voor extra ondersteuning van uw enkels en hiel en voldoen aan de strenge internationale veiligheidsnorm die u terugvindt door het S-label op de schoen te bekijken. De 'S' staat voor safety en de nummers die erachter staan, staan voor de specifieke kenmerken van die schoen, zoals waterdichtheid. Alle werkschoenen van Safetyjogger zijn voorzien van stalen of composieten neuzen.

Safetyjogger maakt verder nog gebruik van een impact foam inlegzool die zich aanpast aan de druk van uw voet, waardoor u er comfortabel op kunt lopen. Door de extra ondersteuning bij de voetzoolboog, zult u minder snel last hebben van blessures. In deze zool wordt Air Breathability technologie toegepast. Dit betekent dat uw voeten droog en schoon blijven en dat de temperatuur in uw schoenen gereguleerd wordt.

Gri-Sport is een ander bekend merk dat werkschoenen levert. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van comfortabele wandelschoenen, maar bieden ook sterke werkschoenen aan die de hiel verstevigen wanneer u zich op oneffen terrein bevindt. De schoenen van dit merk bezitten een reflectiestrip voor goede zichtbaarheid 's avonds, een Kevlar tussenzool die ervoor zorgt dat u bij de tenen genoeg bewegingsvrijheid heeft en een vocht absorberende voering die uw voeten droog en schoonhouden.

Als u graag sportief voor de dag wilt komen, zijn de werkschoenen van Redbrick een prima alternatief. Zij bieden namelijk veilige werkschoenen (label S3) aan met een modern uiterlijk in verschillende kleuren leer. Ook deze schoenen verstevigen de hiel voor extra support. De schoenen zijn voorzien van een composieten of stalen neus en gaan erg lang mee doordat ze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. 

 

Welk type zool moet ik kiezen?

Er zijn verschillende soorten zolen. Hieronder vindt u een selectie, met daarbij de bijbehorende uitleg.

PU/PU

PU/PU staat voor polyurethaan/polyurethaan. Een PU/PU zool zorgt voor een slijtvaste, slipvaste en goede schokabsorptie. De zool bestaat uit twee-densiteiten polyurethaan: namelijk een zachtere comfortabele tussenlaag, wat een optimale demping geeft. En een hardere PU loop zool, die zorgt voor soepel loopcomfort. 

PU/TPU 

PU/TPU staat voor polyurethaan/thermoplastisch polyurethaan. De PU/TPU zool is gelijk aan de PU/PU zool met als aanvulling een hardere TPU (Thermoplastisch Polyurethaan) loopzool die extra slijtvast is en geen strepen achterlaat. 

PU/Nitril Rubber

Als u kiest voor zolen van Nitril rubber, zijn de zolen snijbestendig en isoleren ze prima tegen de kou. Ook zijn deze rubberen zolen bestand tegen extreme hitte (zo'n 300 graden). 

PU/Vibram Rubber 

Schoenen met een PU/Vibram rubberen zool hebben dezelfde eigenschappen als de PU/Nitril rubberen zool. Echter hebben schoenen met een Vibram (wereldmarktleider op gebied van hoogwaardige rubberen zolen) zool extra draagcomfort en veiligheid.

Stalen of Kevlar tussenzolen

Stalen of Kevlar tussenzolen kunnen niet worden binnengedrongen door scherpe voorwerpen. Kevlar zorgt voor een betere bescherming tegen de kou en voor meer bewegingsvrijheid dan staal. Stalen zolen zijn juist weer beter beschermd tegen roest en aan de onderkant wat steviger dan Kevlar zolen.

Stalen of composiet neuzen?

Heeft u een goede neus voor het kiezen van het juiste materiaal ter beveiliging van uw kwetsbare tenen? Werkschoenen met een composieten neus moeten bijvoorbeeld sneller worden vervangen dan schoenen met stalen neuzen. De composieten neuzen bestaan vaak uit Kevlar. Omdat er geen metaal wordt gebruikt in deze neuzen, zullen de schoenen ook geen elektriciteit kunnen geleiden. Daarnaast zijn composieten neuzen veel lichter dan de stalen neuzen die u letterlijk als een blok aan het been kunt ervaren. Toch zorgen stalen neuzen er wel voor dat u beter beschermd bent dan met een composieten neus. Ook zijn werkschoenen met stalen neuzen een stuk goedkoper dan de composieten tegenhangers.

Normeringen werkschoenen en veiligheidsschoenen

Werkschoenen moeten natuurlijk aan bepaalde voorwaarden voldoen om veilig te worden bevonden. De norm EN-ISO(20)345 wordt hiervoor gehanteerd. Werkschoenen moeten in ieder geval beschikken over beschermende neuzen die mechanische beschadiging aan de voet voorkomen. Wanneer er een impact is van 200 Joule, mag er geen letsel aan de voet ontstaan.

Er zijn 7 verschillende normeringen voor veiligheid waarvan we de belangrijkste noemen.

Waar staat SB voor?

SB staat voor een werkschoen die 200 Joule aankan.

Waar staat S1 voor?

S1 staat voor SB plus antistatische elementen, een energie absorberende hak en een dichte hiel.

Waar staat S1P voor?

S1P staat voor S1 plus een antiperforatie tussenzool die ervoor zorgt dat er geen spijkers door je schoenzolen heendringen.

Waar staat S2 voor?

S2 staat voor S1 plus waterafstotend materiaal. 

Waar staat S3 voor?

S3 is eigenlijk de meest gangbare veiligheidsnorm voor werkschoenen en staat voor S2 plus een antiperforatie tussenzool.

Werkschoenen kopen?

Wilt u als hoveniersbedrijf graag werkschoenen kopen? Inkoopgilde heeft een ruim assortiment, speciaal ingericht voor hoveniersbedrijven! 

 

 

Verwante informatie

 

Bedrijfskleding

Lees meer: bedrijfskleding voor hoveniers

Inkoopkosten

Lees meer: besparen op inkoopkosten

Servicedesk

Lees meer: ondersteuning voor hoveniers

 

inkoopgilde 

Waar kan ik werkschoenen inkopen als hovenier?

U kunt als hovenier rechtstreeks bestellen bij Inkoopgilde. Bestellen kan door te bellen, te mailen of door gebruik van onze webshop


Werkschoenen kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland
Besparen op werkschoenen:

Inkoopgilde leden besparen 10% korting op werkschoenen. Wilt u net als leden van Inkoopgilde profiteren van gemiddeld 10% extra korting op werkschoenen? Word lid. 

 

Meer besparingskansen

   


contact inkoopgilde

WhatsApp - 06-51162208

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een WhatsApp bericht. Ons nummer hiervoor is: 06-51162208
 

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!